Byznys si už budeme tvrdě bránit. Umíme vymyslet lepší řešení než úředníci, pro hygieničku nejsme partnery, říká restauratér

Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboše Kastnera velmi znepokojil výrok hlavní hygieničky České republiky Pavly Svrčinové, která uvedla, že pokud by se epidemiologická situace ohledně covidu-19 zhoršila, provozovny by mohly změnit režim na click and collect (klikni a vyzvedni). „Paní doktorka Svrčinová by neměla na veřejnost vypouštět žádné své vize, aniž by je předem konzultovala s námi jako odborníky. Měla by nás brát jako konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.

Další případné uzavírání či omezování restaurací a hospod považuje za nebezpečný nesmysl, byť počet pozitivně testovaných v tomto týdnu narostl. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner tvrdí, že limitování provozoven způsobí zhoršení epidemiologické situace. „Jakýkoli lockdown v gastronomii vede k nárůstu nakažených. Při uzávěře podniků se lidé budou scházet v garážích, hasičárnách, kde stejně budou pít alkoholické nápoje, ale v žádném případě od nich nemůžeme očekávat dodržování hygienických předpisů či rozestupů. Vládě jsme už několikrát vysvětlili, že se jedná o kontraproduktivní krok, a tak doufáme, že nás už vyslyší,“ přeje si.

Za zrušené vánoční večírky by musela přijít kompenzace Místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu je proto rozladěn výrokem hlavní hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví Pavly Svrčinové, která naznačila, že pokud se epidemiologická situace zhorší, mohou i restaurace přejít opět do výdejního režimu. „Svým vyjádřením pobouřila všechny lidi v našem oboru. Její rétorika je naprosto nepřípustná, když ani neuzná za vhodné, aby s námi zamyšlený krok konzultovala. Paní doktorka se ani nenamáhala zvednout telefon. Je neuvěřitelné, že něco navrhne, ale už ji absolutně nezajímá náš názor. Nebere nás jako rovnocenného partnera.“

Restauratéra mrzí, že ministerstvo zdravotnictví s gastronomií vůbec nekomunikuje. „Nemluví s námi, nereagují na naše podněty či návrhy na setkání. Zdravotnický resort náš sektor prostě považuje za jakési zavírače a rozvolňovače. „I paní doktorka Svrčinová by nás měla brát za konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ upozorňuje. Katsner přesto počítá s variantou, že by se podniky mohly zavřít, pokud by se ale situace rapidně zhoršila a čísla nakažených vyskočila. „Právě v tomto momentě by ale došlo k tvrdému bránění byznysu. Kompenzační balíčky by nesměly být nižší než předcházející, což bychom si nekompromisně ohlídali.“

Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace upozorňuje, že pokud by se v provozovnách ani letos nekonaly vánoční večírky, musela by přijít odpovídající kompenzace. „Vláda si musí uvědomit, že listopad a prosinec jsou vrcholem naší sezony, kdy vyděláme peníze, z nichž žijeme celý leden a únor, neboť v zimě po svátcích jsou nízké tržby. I kdyby k nám směli chodit jen očkovaní a testovaní, pořád se nám vyplatí mít otevřeno,“ míní. Rok a půl trvající pandemie podle experta zlikvidovala asi desetinu provozovatelů. „Dalších dvacet procent muselo své podniky prodat, anebo do nich vstoupil jiný investor či podnikatel,“ popisuje současnou situaci v oboru.

Gastronomie se bojí dalších nesmyslných nápadů

Zakládající člen spolku Apron si pochvaluje, že letošní léto se ohledně tržeb povedlo. „Co vím z výjezdu pokladen od dodavatelů, tak červenec ani srpen nebyl špatný.“ Řada podnikatelů ale řeší i jiný problém, než jsou finance. „Šéfové restaurací mají velkou nouzi o kvalitní personál. Vláda totiž lidi nechala rok zavřené doma a po tak dlouhé domě se těžko vstává z pohodlného gauče. Ocitli jsme se v paradoxní situaci, kdy je nyní možné si v gastronomii vydělat velké peníze, ale i tak o náš obor není zájem,“ smutně pokrčí rameny. Sám ale opatrnosti kuchařů či číšníků rozumí. „Chápu, že lidi mají strach. Trápí je nejistota, nevědí, zda náš obor zase nepotkají nějaké výluky. Klid a jistota prostě nyní v gastronomii není. Proto rozumím i těm, kteří odešli pracovat třeba do potravinových řetězců.“

Odborníkovi na gastronomii nevadí, kdyby se ve firmách opět začali testovat zaměstnanci. „Pokud je majitel zodpovědný, tak prakticky s testováním nikdy nepřestal. Každému přeci záleží, aby měl provozuschopný podnik a je jedno, zda se živí prodejem jídla či ocelí.“ Kastner přitom upozorňuje, že restaurace ani hospody nikdy nebyly zdrojem nákazy. „Ohnisko představují školy, kanceláře plné zaměstnanců či průmysl. I epidemiologové potvrdili, že jsme nikdy nebyli žádným zdrojem infekce.“ Připouští však, že někteří podnikatelé v jiných oborech nemusejí hygienická pravidla tolik dodržovat, jako je tomu v případě gastronomie. „Pokud na restrikce kašlou, pak musí nastoupit hygiena a jednat.“

Od nastupujícího podzimu nečeká žádné dramatické změny. „Tedy alespoň do voleb. Přesto se ale obávám, aby ze současné vlády či z ministerstva zdravotnictví nevypadlo zase nějaké nesmyslné nařízení či nápad, který pak budeme muset veřejnosti pracně vysvětlovat a pokoušet se zjednávat nápravu, což je velmi vyčerpávající.“ Kastner očekává, že by po volbách mohla přijít změna. „Pevně věřím, že bychom už konečně mohli usednout k jednacímu stolu s nějakým pragmatikem, který byznysu rozumí a nebude se rovněž řídit stereotypním scénářem, že jakmile vyskočí nákaza, tak zavře restaurace a hospody,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.

Související

Luboš Kastner

Potrvá dlouho, než se restaurace z covidu vzpamatují. Některé hospody končí i kvůli navyšování cen, říká Kastner

Ožívající provozy po zrušení prokazování dokladu o bezinfekčnosti ze strany hostů jej těší, ale sám tvrdí, že bude ještě velmi dlouho trvat než se restaurační byznys vzpamatuje z dvouletých restrikcí, jimž podniky během koronavirové pandemie musely čelit. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner spočítal, že hospodským během covidových omezení klesly tržby o jednu třetinu v porovnání s dobou, než vypukla epidemie. „Nyní restauratéry sice čekají nadějné vyhlídky, protože blížící se jaro lidi vytáhne do lokálů a na zahrádky, ale nikdo nemůže čekat, že ekonomický schodek záhy dožene. Tržby se zvednou maximálně o patnáct procent. Primární pro náš obor je podzim a také fakt, jak moc budou národ strašit epidemiologové, “ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.

Více souvisejících

Luboš Kastner Asociace malých a středních podniků a živnostníků Restaurace Pavla Svrčinová Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) podnikatelé

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Ukrajinští vojáci brání svou zemi před ruskými agresory.

Ukrajinská armáda se poprvé střetla se severokorejskými vojáky

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov oznámil, že ozbrojené síly jeho země poprvé narazily na severokorejské vojáky, kteří byli údajně vysláni na pomoc Rusku. V rozhovoru pro jihokorejskou veřejnoprávní stanici KBS uvedl, že mezi ukrajinskými a severokorejskými jednotkami došlo k „malému střetnutí,“ aniž by specifikoval přesné místo či čas incidentu.

před 1 hodinou

Jean-Claude Juncker

Juncker: Pokud vyhraje Trump, Evropa musí ukázat sílu

Bývalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vyzval Evropskou unii, aby zaujala sebevědomý postoj ve vztazích se Spojenými státy, bez ohledu na to, kdo zvítězí v nadcházejících prezidentských volbách v USA. Juncker varoval EU, aby při jednáních „nepůsobila ustrašeně.“

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Volby v USA: První obec sečetla výsledky. Trump i Harrisová mají tři hlasy

V malé obci Dixville Notch v americkém státě New Hampshire se v úterý ráno rozběhly prezidentské volby ve Spojených státech. Prvních šest registrovaných voličů odevzdalo své hlasy hned po otevření volební místnosti o půlnoci místního času (06:00 SEČ), přičemž současní kandidáti Kamala Harrisová a Donald Trump si shodně rozdělili po třech hlasech. Uvedl to server CNN.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby v USA

Volby v USA startují. Harrisová může být první prezidentkou

Občané Spojených států amerických se v úterý po čtyřech letech vydávají k volebním urnám, aby rozhodli, kdo bude jejich příštím prezidentem. Ve vypjatém boji o Bílý dům stojí proti sobě kandidátka Demokratické strany Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump, který se pokouší o návrat. Průzkumy předpovídají těsný výsledek, který jen zdůrazňuje napjatou atmosféru letošních voleb.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce ruší desítky poboček. Zaměstnanci ale ohroženi nejsou

Úřad práce pokročil s transformací, která odstartovala již vloni a jejímž cílem je postupná přeměna úřadu na moderní, efektivně fungující a proklientsky zaměřenou organizaci, která pomáhá lidem najít novou práci, vydělávat víc peněz a řešit těžké situace. V rámci takzvané racionalizace pobočkové sítě dojde ke zrušení desítek menších pracovišť. Propouštění se však neplánuje. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

včera

včera

Policie ČR, ilustrační foto

Vražda na Klatovsku je objasněna. Podezřelou je důchodkyně

Od čtvrtečního večera vyšetřuje policie případ vraždy v nejmenované obci na Klatovsku v Plzeňském kraji. Usmrceného muže tam našli na pozemku před domem, přičemž byla zajištěna podezřelá osoba. Jde o sedmdesátiletou ženu, která byla krajskými kriminalisty obviněna ze zvlášť závažného zločinu vraždy.

včera

včera

včera

Maia Sanduová, nepřechýleně Sandu, je moldavská politička, 6. prezidentka Moldavské republiky, která mezi červnem a listopadem 2019 působila jako premiérka.

Proruští socialisté označili volby za zmanipulované. Pak se ozvala Gruzie

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v neděli zvítězila ve druhém kole prezidentských voleb a obhájila svůj mandát, čímž upevnila prozápadní směřování země. Její vítězství nad proruským kandidátem Alexandrem Stoianoglem však zpochybnili moldavští socialisté, kteří výsledky označili za zmanipulované.  

včera

Volby v USA, ilustrační foto

Trump nebo Harrisová? Výsledek voleb se nemusíme dozvědět několik dní

Sčítání hlasů ve volbách v USA často trvá déle než v jiných zemích, což je způsobeno několika faktory, včetně decentralizovaného volebního systému, různorodosti volebních pravidel, vysokého počtu korespondenčních hlasů a důkladnosti při sčítání a ověřování hlasů. Díky tomu nemusí být výsledek voleb znám během volební noci a jak historie ukazuje, ani několik dní poté. Podívejte se, co vše sčítání hlasů ovlivňuje.

včera

Republikáni vs demokraté: Jaký je rozdíl mezi největšími politickými stranami v USA?

Republikáni a demokraté jsou dvě hlavní politické strany ve Spojených státech, které se výrazně liší v názorech na řadu zásadních témat, včetně ekonomiky, zdravotní péče, přístupu k vládě, společenských otázkách a zahraniční politiky. Rozdíly mezi nimi vycházejí z dlouhodobě formovaných ideologií, historických událostí a odlišného přístupu k vládní roli ve společnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy