Byznys si už budeme tvrdě bránit. Umíme vymyslet lepší řešení než úředníci, pro hygieničku nejsme partnery, říká restauratér

Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboše Kastnera velmi znepokojil výrok hlavní hygieničky České republiky Pavly Svrčinové, která uvedla, že pokud by se epidemiologická situace ohledně covidu-19 zhoršila, provozovny by mohly změnit režim na click and collect (klikni a vyzvedni). „Paní doktorka Svrčinová by neměla na veřejnost vypouštět žádné své vize, aniž by je předem konzultovala s námi jako odborníky. Měla by nás brát jako konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.

Další případné uzavírání či omezování restaurací a hospod považuje za nebezpečný nesmysl, byť počet pozitivně testovaných v tomto týdnu narostl. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner tvrdí, že limitování provozoven způsobí zhoršení epidemiologické situace. „Jakýkoli lockdown v gastronomii vede k nárůstu nakažených. Při uzávěře podniků se lidé budou scházet v garážích, hasičárnách, kde stejně budou pít alkoholické nápoje, ale v žádném případě od nich nemůžeme očekávat dodržování hygienických předpisů či rozestupů. Vládě jsme už několikrát vysvětlili, že se jedná o kontraproduktivní krok, a tak doufáme, že nás už vyslyší,“ přeje si.

Za zrušené vánoční večírky by musela přijít kompenzace Místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu je proto rozladěn výrokem hlavní hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví Pavly Svrčinové, která naznačila, že pokud se epidemiologická situace zhorší, mohou i restaurace přejít opět do výdejního režimu. „Svým vyjádřením pobouřila všechny lidi v našem oboru. Její rétorika je naprosto nepřípustná, když ani neuzná za vhodné, aby s námi zamyšlený krok konzultovala. Paní doktorka se ani nenamáhala zvednout telefon. Je neuvěřitelné, že něco navrhne, ale už ji absolutně nezajímá náš názor. Nebere nás jako rovnocenného partnera.“

Restauratéra mrzí, že ministerstvo zdravotnictví s gastronomií vůbec nekomunikuje. „Nemluví s námi, nereagují na naše podněty či návrhy na setkání. Zdravotnický resort náš sektor prostě považuje za jakési zavírače a rozvolňovače. „I paní doktorka Svrčinová by nás měla brát za konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ upozorňuje. Katsner přesto počítá s variantou, že by se podniky mohly zavřít, pokud by se ale situace rapidně zhoršila a čísla nakažených vyskočila. „Právě v tomto momentě by ale došlo k tvrdému bránění byznysu. Kompenzační balíčky by nesměly být nižší než předcházející, což bychom si nekompromisně ohlídali.“

Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace upozorňuje, že pokud by se v provozovnách ani letos nekonaly vánoční večírky, musela by přijít odpovídající kompenzace. „Vláda si musí uvědomit, že listopad a prosinec jsou vrcholem naší sezony, kdy vyděláme peníze, z nichž žijeme celý leden a únor, neboť v zimě po svátcích jsou nízké tržby. I kdyby k nám směli chodit jen očkovaní a testovaní, pořád se nám vyplatí mít otevřeno,“ míní. Rok a půl trvající pandemie podle experta zlikvidovala asi desetinu provozovatelů. „Dalších dvacet procent muselo své podniky prodat, anebo do nich vstoupil jiný investor či podnikatel,“ popisuje současnou situaci v oboru.

Gastronomie se bojí dalších nesmyslných nápadů

Zakládající člen spolku Apron si pochvaluje, že letošní léto se ohledně tržeb povedlo. „Co vím z výjezdu pokladen od dodavatelů, tak červenec ani srpen nebyl špatný.“ Řada podnikatelů ale řeší i jiný problém, než jsou finance. „Šéfové restaurací mají velkou nouzi o kvalitní personál. Vláda totiž lidi nechala rok zavřené doma a po tak dlouhé domě se těžko vstává z pohodlného gauče. Ocitli jsme se v paradoxní situaci, kdy je nyní možné si v gastronomii vydělat velké peníze, ale i tak o náš obor není zájem,“ smutně pokrčí rameny. Sám ale opatrnosti kuchařů či číšníků rozumí. „Chápu, že lidi mají strach. Trápí je nejistota, nevědí, zda náš obor zase nepotkají nějaké výluky. Klid a jistota prostě nyní v gastronomii není. Proto rozumím i těm, kteří odešli pracovat třeba do potravinových řetězců.“

Odborníkovi na gastronomii nevadí, kdyby se ve firmách opět začali testovat zaměstnanci. „Pokud je majitel zodpovědný, tak prakticky s testováním nikdy nepřestal. Každému přeci záleží, aby měl provozuschopný podnik a je jedno, zda se živí prodejem jídla či ocelí.“ Kastner přitom upozorňuje, že restaurace ani hospody nikdy nebyly zdrojem nákazy. „Ohnisko představují školy, kanceláře plné zaměstnanců či průmysl. I epidemiologové potvrdili, že jsme nikdy nebyli žádným zdrojem infekce.“ Připouští však, že někteří podnikatelé v jiných oborech nemusejí hygienická pravidla tolik dodržovat, jako je tomu v případě gastronomie. „Pokud na restrikce kašlou, pak musí nastoupit hygiena a jednat.“

Od nastupujícího podzimu nečeká žádné dramatické změny. „Tedy alespoň do voleb. Přesto se ale obávám, aby ze současné vlády či z ministerstva zdravotnictví nevypadlo zase nějaké nesmyslné nařízení či nápad, který pak budeme muset veřejnosti pracně vysvětlovat a pokoušet se zjednávat nápravu, což je velmi vyčerpávající.“ Kastner očekává, že by po volbách mohla přijít změna. „Pevně věřím, že bychom už konečně mohli usednout k jednacímu stolu s nějakým pragmatikem, který byznysu rozumí a nebude se rovněž řídit stereotypním scénářem, že jakmile vyskočí nákaza, tak zavře restaurace a hospody,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.

Související

Luboš Kastner

Potrvá dlouho, než se restaurace z covidu vzpamatují. Některé hospody končí i kvůli navyšování cen, říká Kastner

Ožívající provozy po zrušení prokazování dokladu o bezinfekčnosti ze strany hostů jej těší, ale sám tvrdí, že bude ještě velmi dlouho trvat než se restaurační byznys vzpamatuje z dvouletých restrikcí, jimž podniky během koronavirové pandemie musely čelit. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner spočítal, že hospodským během covidových omezení klesly tržby o jednu třetinu v porovnání s dobou, než vypukla epidemie. „Nyní restauratéry sice čekají nadějné vyhlídky, protože blížící se jaro lidi vytáhne do lokálů a na zahrádky, ale nikdo nemůže čekat, že ekonomický schodek záhy dožene. Tržby se zvednou maximálně o patnáct procent. Primární pro náš obor je podzim a také fakt, jak moc budou národ strašit epidemiologové, “ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.

Více souvisejících

Luboš Kastner Asociace malých a středních podniků a živnostníků Restaurace Pavla Svrčinová Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) podnikatelé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Vladimír Putin a Donald Trump

Trump a Putin dokončili telefonát. Rusko přestane útočit na energetickou infrastrukturu

Telefonický rozhovor mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem skončil po zhruba 90 minutách, oznámili podle informací BBC představitelé Bílého domu. Bílý dům a Kreml následně zveřejnily podrobnosti telefonátu. Oba lídři diskutovali o současné situaci na Ukrajině a shodli se na potřebě dosažení trvalého míru.

včera

včera

Friedrich Merz (CDU)

Trumpova hrozba mění německou politiku. Merz ruší léta zavedené pořádky

Budoucí německý kancléř Friedrich Merz se rozhodl k radikální změně hospodářské strategie země. Po letech přísné rozpočtové kázně přichází s plánem, který by mohl uvolnit až bilion eur na obranu a infrastrukturu. Hlavním důvodem je zhoršující se transatlantická spolupráce a obavy z politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa, tvrdí Politico.

Aktualizováno včera

včera

Panamský průplav

Trumpův plán získat kontrolu nad Panamským průplavem se výrazně zkomplikoval

Plán Donalda Trumpa získat kontrolu nad přístavy v Panamském průplavu se setkal s tvrdým odporem z Pekingu a Hongkongu. V úterý čínští a hongkongští představitelé vystoupili proti návrhu prodat přístavy americké investiční skupině vedené společností BlackRock. Následkem toho prudce klesly akcie hongkongského konglomerátu CK Hutchison, který přístavy vlastní.

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Svět se nezměnil, Evropu destabilizuje migrace, prohlásil Fiala

Předseda vlády Petr Fiala v úterý 18. března vystoupil na 12. ročníku konference Naše bezpečnost není samozřejmost, která se konala v Míčovně Pražského hradu. Ve svém projevu zdůraznil nutnost posilování obrany, ochrany vnitřní bezpečnosti a ekonomické stability České republiky.

včera

Gökhan Bacik

Bacik pro EZ promluvil o obnoveném konfliktu v Gaze. Bylo logické takový vývoj očekávat, míní

Izraelské nálety v noci na úterý zasáhly Pásmo Gazy a připravily o život stovky lidí. Podle Gokhana Bacika, experta na blízkovýchodní politiku z olomoucké Univerzity Palackého, bylo možné eskalaci očekávat, příměří s Hamásem totiž umožňuje Izraeli jednostranné akce. Mezitím USA útočí na Husíje v Jemenu, ale podle Bacika je bez širší strategie konflikt neukončitelný.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump

Jak Trump mění Evropu? EU čelí zásadnímu přehodnocení bezpečnostní politiky

Evropská unie čelí zásadnímu přehodnocení své bezpečnostní politiky, a to především v důsledku nového přístupu prezidenta Donalda Trumpa a neustálé hrozby ze strany Ruska. V této souvislosti roste podle serveru Politico podpora společného zadlužení, které by mohlo sloužit k financování zbrojních investic. Tento krok má potenciál přiblížit EU k dlouhodobému cíli větší politické a fiskální integrace.

včera

Nemocnice v Pásmu Gazy čelí přetížení. Zranění umírají, většinu tvoří děti, v šoku jsou i Izraelci

Nemocnice v Pásmu Gazy čelí naprostému přetížení a zoufalému nedostatku lékařského vybavení a zásob, uvedl ředitel největší nemocnice v oblasti. Podle Muhammada Abú Salmíji z nemocnice Al-Šifá v Gaze jsou všechna oddělení přeplněná a mnoho zraněných umírá bez možnosti ošetření.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy