Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboše Kastnera velmi znepokojil výrok hlavní hygieničky České republiky Pavly Svrčinové, která uvedla, že pokud by se epidemiologická situace ohledně covidu-19 zhoršila, provozovny by mohly změnit režim na click and collect (klikni a vyzvedni). „Paní doktorka Svrčinová by neměla na veřejnost vypouštět žádné své vize, aniž by je předem konzultovala s námi jako odborníky. Měla by nás brát jako konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.
Další případné uzavírání či omezování restaurací a hospod považuje za nebezpečný nesmysl, byť počet pozitivně testovaných v tomto týdnu narostl. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner tvrdí, že limitování provozoven způsobí zhoršení epidemiologické situace. „Jakýkoli lockdown v gastronomii vede k nárůstu nakažených. Při uzávěře podniků se lidé budou scházet v garážích, hasičárnách, kde stejně budou pít alkoholické nápoje, ale v žádném případě od nich nemůžeme očekávat dodržování hygienických předpisů či rozestupů. Vládě jsme už několikrát vysvětlili, že se jedná o kontraproduktivní krok, a tak doufáme, že nás už vyslyší,“ přeje si.
Za zrušené vánoční večírky by musela přijít kompenzace Místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu je proto rozladěn výrokem hlavní hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví Pavly Svrčinové, která naznačila, že pokud se epidemiologická situace zhorší, mohou i restaurace přejít opět do výdejního režimu. „Svým vyjádřením pobouřila všechny lidi v našem oboru. Její rétorika je naprosto nepřípustná, když ani neuzná za vhodné, aby s námi zamyšlený krok konzultovala. Paní doktorka se ani nenamáhala zvednout telefon. Je neuvěřitelné, že něco navrhne, ale už ji absolutně nezajímá náš názor. Nebere nás jako rovnocenného partnera.“
Restauratéra mrzí, že ministerstvo zdravotnictví s gastronomií vůbec nekomunikuje. „Nemluví s námi, nereagují na naše podněty či návrhy na setkání. Zdravotnický resort náš sektor prostě považuje za jakési zavírače a rozvolňovače. „I paní doktorka Svrčinová by nás měla brát za konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ upozorňuje. Katsner přesto počítá s variantou, že by se podniky mohly zavřít, pokud by se ale situace rapidně zhoršila a čísla nakažených vyskočila. „Právě v tomto momentě by ale došlo k tvrdému bránění byznysu. Kompenzační balíčky by nesměly být nižší než předcházející, což bychom si nekompromisně ohlídali.“
Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace upozorňuje, že pokud by se v provozovnách ani letos nekonaly vánoční večírky, musela by přijít odpovídající kompenzace. „Vláda si musí uvědomit, že listopad a prosinec jsou vrcholem naší sezony, kdy vyděláme peníze, z nichž žijeme celý leden a únor, neboť v zimě po svátcích jsou nízké tržby. I kdyby k nám směli chodit jen očkovaní a testovaní, pořád se nám vyplatí mít otevřeno,“ míní. Rok a půl trvající pandemie podle experta zlikvidovala asi desetinu provozovatelů. „Dalších dvacet procent muselo své podniky prodat, anebo do nich vstoupil jiný investor či podnikatel,“ popisuje současnou situaci v oboru.
Gastronomie se bojí dalších nesmyslných nápadů
Zakládající člen spolku Apron si pochvaluje, že letošní léto se ohledně tržeb povedlo. „Co vím z výjezdu pokladen od dodavatelů, tak červenec ani srpen nebyl špatný.“ Řada podnikatelů ale řeší i jiný problém, než jsou finance. „Šéfové restaurací mají velkou nouzi o kvalitní personál. Vláda totiž lidi nechala rok zavřené doma a po tak dlouhé domě se těžko vstává z pohodlného gauče. Ocitli jsme se v paradoxní situaci, kdy je nyní možné si v gastronomii vydělat velké peníze, ale i tak o náš obor není zájem,“ smutně pokrčí rameny. Sám ale opatrnosti kuchařů či číšníků rozumí. „Chápu, že lidi mají strach. Trápí je nejistota, nevědí, zda náš obor zase nepotkají nějaké výluky. Klid a jistota prostě nyní v gastronomii není. Proto rozumím i těm, kteří odešli pracovat třeba do potravinových řetězců.“
Odborníkovi na gastronomii nevadí, kdyby se ve firmách opět začali testovat zaměstnanci. „Pokud je majitel zodpovědný, tak prakticky s testováním nikdy nepřestal. Každému přeci záleží, aby měl provozuschopný podnik a je jedno, zda se živí prodejem jídla či ocelí.“ Kastner přitom upozorňuje, že restaurace ani hospody nikdy nebyly zdrojem nákazy. „Ohnisko představují školy, kanceláře plné zaměstnanců či průmysl. I epidemiologové potvrdili, že jsme nikdy nebyli žádným zdrojem infekce.“ Připouští však, že někteří podnikatelé v jiných oborech nemusejí hygienická pravidla tolik dodržovat, jako je tomu v případě gastronomie. „Pokud na restrikce kašlou, pak musí nastoupit hygiena a jednat.“
Od nastupujícího podzimu nečeká žádné dramatické změny. „Tedy alespoň do voleb. Přesto se ale obávám, aby ze současné vlády či z ministerstva zdravotnictví nevypadlo zase nějaké nesmyslné nařízení či nápad, který pak budeme muset veřejnosti pracně vysvětlovat a pokoušet se zjednávat nápravu, což je velmi vyčerpávající.“ Kastner očekává, že by po volbách mohla přijít změna. „Pevně věřím, že bychom už konečně mohli usednout k jednacímu stolu s nějakým pragmatikem, který byznysu rozumí a nebude se rovněž řídit stereotypním scénářem, že jakmile vyskočí nákaza, tak zavře restaurace a hospody,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.
před 11 hodinami
Firma z Česka chtěla vyvézt díly pro jaderné zbraně. Povolení neměla
Související

Potrvá dlouho, než se restaurace z covidu vzpamatují. Některé hospody končí i kvůli navyšování cen, říká Kastner

Pro restaurace dle asociace z opatření vyplývá hlavně omezení lidí u stolu
Luboš Kastner , Asociace malých a středních podniků a živnostníků , Restaurace , Pavla Svrčinová , Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) , podnikatelé
Aktuálně se děje
před 6 minutami

Nová Škoda Kodiaq odhalena: Oblíbené SUV se představuje druhou generací s cenou pod milion?
před 1 hodinou

USA posílají na Ukrajinu více než 1 milion nábojů zabavené íránské munice
Aktualizováno před 1 hodinou

Útok na Rusy: Ukrajinské speciální jednotky se vylodily na Krymu, došlo k bitvě se ztrátami
před 2 hodinami

Netanjahu v pondělí přijede do Česka, dorazí i s vládní delegací na konzultace
před 2 hodinami

Vláda schválila novou obrannou strategii, reaguje na válku na Ukrajině
před 3 hodinami

Fiala se nesetká s Babišem kvůli Rakušanovi. K odvolání ministra nevidí důvod
před 3 hodinami

Rusové v nepřítomnosti odsoudili Ovsjannikovovou, protestovala proti válce v TV
před 4 hodinami

Lipavský chce, aby Česko mělo velvyslance v Moskvě
před 4 hodinami

Co pro Ukrajinu znamená návrat wagnerovců? Za určitých podmínek představuje vážnou hrozbu
před 5 hodinami

Stovky korun měsíčně za Facebook a Instagram? Na internet unikl první ceník placených verzí
před 6 hodinami

Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců z USA a Ruska za kvantové tečky
před 6 hodinami

Putin nesmí zvítězit, řekl Pavel europoslancům. EU poděkoval za pomoc s transformací Česka
před 6 hodinami

Nejbohatšími Čechy jsou Kellnerová, Křetínský a Komárek. Babiš je pátý
před 7 hodinami

Rusko si na Ukrajině zřejmě sestřelilo svou vlastní stíhačku Suchoj Su-35
před 8 hodinami

Platy učitelů v roce 2024 se budou počítat z průměrné mzdy za loňský rok
před 9 hodinami

Proč došlo k tragédii v Benátkách? Itálie má zatím jediné vysvětlení
před 9 hodinami

Kdo zaplatí metro D? Financování z Evropské investiční banky není ohroženo, tvrdí DPP
před 9 hodinami

Policisté zadrželi už desítky příchozích migrantů. Slovensko zavádí hraniční kontroly s Maďarskem
před 10 hodinami

Politico: USA, EU a Rusko před útokem Ázerbájdžánu tajně jednali o Náhorním Karabachu
před 10 hodinami
Počasí v noci dalo hasičům zabrat. Zlámané stromy místy zastavily dopravu
Bouřky a silný vítr, které v úterý večer a v noci zasáhly Česko, lámaly stromy, ničily střechy i elektrická vedení. Hasiči měli napříč několika kraji stovky výjezdů.
Zdroj: Libor Novák