Potrvá dlouho, než se restaurace z covidu vzpamatují. Některé hospody končí i kvůli navyšování cen, říká Kastner

Ožívající provozy po zrušení prokazování dokladu o bezinfekčnosti ze strany hostů jej těší, ale sám tvrdí, že bude ještě velmi dlouho trvat než se restaurační byznys vzpamatuje z dvouletých restrikcí, jimž podniky během koronavirové pandemie musely čelit. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner spočítal, že hospodským během covidových omezení klesly tržby o jednu třetinu v porovnání s dobou, než vypukla epidemie. „Nyní restauratéry sice čekají nadějné vyhlídky, protože blížící se jaro lidi vytáhne do lokálů a na zahrádky, ale nikdo nemůže čekat, že ekonomický schodek záhy dožene. Tržby se zvednou maximálně o patnáct procent. Primární pro náš obor je podzim a také fakt, jak moc budou národ strašit epidemiologové, “ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.

Předbíhá čas o více než půl roku. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner už hledí k podzimu, kdy zase s největší pravděpodobností covidová nákaza stoupne. „Řešíme proto s vládou už nyní, jak vše bez omezení zvládnout, pokud se vyskytnou komplikace,“ míní expert. Nerad by podle svých slov zažil už třetí podzim za sebou, kdy restauratéři nebudou vědět, co je čeká. „Už odmítáme žít v totálním chaosu a tápat. Je zapotřebí vytvořit pracovní skupinu, v níž bude i zástupce našeho oboru. Musíme už nyní kabinetu zdůrazňovat, že kdo vydává restrikce, musí automaticky přijít s odpovídající náhradou, aby už nikdo nestrádal.“

Na jaře lidé neutratí tolik za energie a zbude na pivo

Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace o minulém víkendu vstoupil s kolegy a zástupci Hospodářské komory do jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN), a to ohledně vyplacení kompenzačních bonusů za doby, kdy do podniků mohli jen očkovaní hosté, kteří se personálu při kontrole prokazovali vakcinačním certifikátem, pokud se chtěli osvěžit. Povinnost mít doklad o bezinfekčnosti na covid-19 skončila ve čtvrtek 10. února. „Jednání s panem ministrem jsou konstruktivní a nepochybuji, že se na nějaké odpovídající částce dohodneme,“ konstatuje Kastner. Jasno by mělo být příští týden, kdy by po jednání vlády měl Jozef Síkela na tiskové konferenci vystoupit. „Konkrétní výstupy z rokování nebudu pouštět na veřejnost, shodli jsme se, že vše necháme na panu ministrovi a slovo dodržíme. Nebudu tedy ani naznačovat.“

Odborník na gastronomii ale usuzuje, že případné kompenzační bonusy nejsou tak klíčové jako eventuální náhrady za příští podzim. „Každá úhrada potěší, ale nyní nejsou tak existenčně nutné. Restauratéry čeká totiž příznivé období. Blížící se jaro s létem vytáhne lidi do lokálů a zahrádek. Začátkem dubna už hosté nebudou tolik doma utrácet za drahé energie, a tak jim zbude více peněz na návštěvu hospod a konzumaci piva.“ Restrikce, kterým stravovací podniky musely díky covidové pandemie čelit dva roky, připravily majitele v průměru o jednu třetinu tržeb. „A bylo by naivní si myslet, že chybějící třetinu záhy získáme, když už do podniků může každý. Osobně si myslím, že tržby se zvednou maximálně o patnáct procent.“ Místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu je rozladěn z vystupování některých epidemiologů, který neustále podle něj národ straší a brojí proti rozvolnění. „Absolutně nechci koronavirus bagatelizovat, je tragické, že připravil tisíce spoluobčanů u nás o lidské životy, ovšem je nutné si uvědomit, že s pandemií se musíme naučit žít. Spoustu času jsem strávil nad moudrými knihami, v nichž jsem studoval, jak se svět v minulosti vypořádal s epidemiemi jako byla třeba španělská chřipka. A vždy naši předci dospěli k názoru, že se společnost musí vrátit k normálnímu životu a smířit se realitou. Takovou cestou musíme jít i my,“ je přesvědčený.

Majitele restaurací zneklidňuje, že na konci letních prázdnin budou média zase dávat velký prostor radikálním epidemiologům, kteří mohou hosty od pobytu v restaurací odradit. „Když použiji sportovní terminologii, tak epidemiologové kopou jen na jednu branku. Absolutně ignorují tu druhou, ekonomickou. Měli by se chovat jako vizionáři a uvědomit si, jak jsou například rozvráceny pandemií dodavatelsko-odběratelské vztahy. O inflaci, která při omezení roste, ani nemluvím. Epidemiologové gastronomii škodí,“ má jasno. Kastner však nemyslí jen na byznys. „Restrikcemi trpí i nemocní, kterým se tak při výlukách musejí odkládat plánované operace. Nejde tedy jen o ekonomiku,“ zvyšuje hlas.

Personál se neočkovaných hostů nebojí, chce si už vydělat

Zrušení povinnosti o prokazování bezinfekčnosti ze strany hostů, které skončilo ve čtvrtek, zcela proměnilo atmosféru v restauracích. „Klienti jsou veselí, mají dobrou náladu a personál práce evidentně baví. Najednou vládne pohoda a všichni si současného stavu váží. Provozy zkrátka ožily.“ Jak se návrat všech hostů projeví na tržbách, si netroufne Kastner predikovat. „Ještě nemám k dispozici kompletní čísla, přece jenom je na detailní hodnocení či rozbor ještě brzy.“

Zatím neslyšel ze strany personálu žádné obavy z hrozící nákazy od neočkovaných zákazníků. „Myslím si, že všichni kuchaři, číšníci a servírky takové myšlenky nemají. Všichni už chtějí dostávat pravidelně odpovídající kvalitní mzdu, po restrikcích si potřebují i oni vydělat.“

Hospodské mrzí, že vláda prodloužila termín o předkládání dokladu o den déle. Původně se měly podniky otevřít všem už ve středu 9. února, kdy šéfové díky hokejovému přenosu ze zápasu České republiky proti Dánsku na olympijských hrách v Pekingu a poté vysílání z fotbalového derby mezi Slavii a Spartou očekávali velkou návštěvnost a vyšší tržby. „Nad zmatky kolem restrikcí se už ani nepozastavuji, nemá cenu se rozčilovat. Je jasné, že bychom během středy vydělali víc, kdyby k nám mohli všichni hosté, zvláště když derby vysílala veřejnoprávní televize, jejíž program má každá restaurace.“

Zakládající člen spolku Apron si pochvaluje, že o hospody je nyní během zimních olympijských her v Pekingu větší zájem. „Do restaurací přicházejí fanoušci a po obědě se třeba na jedno či dvě piva ještě zdrží. Vychutnávají si, že se po dvou letech zase mohou bavit a užívat si. Bylo by dobré, kdyby už nikdo současnou situaci neměnil.“ Podle Kastnera je skvělé, že některé hokeje začínají až ve dvě hodiny odpoledne a trvají do podvečera. „Přenosy nás sice ekonomicky nespasí, ale jedná se o příjemné přilepšení. Už se těšíme na letní olympijské hry v Paříži za dva roky, kde nebude žádný časový rozdíl oproti Asii a v hlavních časech budou moci lidé u piva fandit,“ plánuje si.

Dokonalý servis může upozadit i narůstající drahotu

Specialista přiznává, že aktuální drahota představuje problém jak pro majitele, tak i hosty. Mnohé hospůdky na vesnicích už museli zavřít, protože štamgasti odmítli akceptovat neustálé navyšování cen. „Ano, jsou lokality, kde lidé dávají přednost popíjení v garážích, anebo se osvěžují doma na gauči u televize s ovladačem v ruce.“ Kastner by ale na drahotu vše nesváděl. „Už před covidem-19 nebylo vše v podnicích v pořádku a bylo nutné, aby se prostor v našem oboru vyčistil. Pandemie tento proces jen urychlila. Je nutné se přizpůsobit novým trendům, tedy bezchybnému servisu. Kdo to nepochopí, ten skončí. Hosté za vyšší ceny chtějí odpovídající profesionální přístup. Nesmíte se zastavit v čase. Co zabíralo na lidi v roce 2019, je dnes už nenávratně pryč.“

Jaká je ale psychologická cenová hranice, za kterou by hosté už své peníze nedali? Je to například porce guláše za 250 korun či svíčková za tři sta? Restauratér nedokáže jednoznačně odpovědět. „V každé době platí jednoduchá rada. Když bude host spokojen, nebude cenu tolik řešit. Pokud jej bude obsluhovat čistý a usměvavý personál, pochutná si, toalety se budou blýskat, pak si každý rád za guláš, řízek se salátem či svíčkovou připlatí. Většina lidí se chce bavit a neřešit jen starosti.“

Pokud podnik bude omšelý, upatlaný, klient dostane na stůl špinavou sklenici či příbor a číšník mu bude dávat najevo, jak moc ho servis nebaví, pak majitele prý nezachrání ani nízké ceny. „Jsem přesvědčený, že dokonalý servis je klíčový a může upozadit drahotu, tedy i vyšší ceny, za které lidé oprávněně vyžadují profesionalitu,“ tvrdí zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.“

Lidé požadují stejné ceny jako má nekalá konkurence

Přesto Luboš Kastner nepochybuje, že u některých spotřebitelů je cena naprosto primární a nic ji nevyváží. Proto se hněvá na nekalou konkurenci, kterou představují například některé školní jídelny, do nichž má přístup i veřejnost. „Moc se na vládu zlobíme. Není přece možné, aby někdo, kdo dostává od státu dotace, prodával pokrmy za nízké ceny i normálním spotřebitelům. Ať různé organizace používají dotace jen na účely, k nimž byly zřízeny.“ Sám byl už svědkem konfliktu, kdy se klient v hospodě rozčiloval, jak je možné, že v různých ústavech, jídelnách či nemocničních kantýnách platil za řízek o polovinu méně než v klasických restauracích. „Pak vznikají opravdu nepříjemné situace, kdy nám někteří nadávají do zlodějů. Už jim ale nedojde, že navštívili místo, které je dotované. Mnohým však v hlavě uvázne jen cena a nic dalšího už neřeší. Je nutné, aby se stát nekalou konkurencí začal zabývat a vymýtil ji. Jinak nám hrozí další odliv lidí,“ čílí se.

Gastronom přitom tvrdí, že aby ekonomický model odrážel nynější realitu drahých energií, musely by ceny ve stravovacích zařízeních být dražší ještě o dvacet až třicet procent, než je tomu doposud. „Jenže do takové relace už nemůžete vystoupat, takové peníze by vám dal za jídlo málokdo. Proto ceny stouply maximálně o patnáct procent,“ přibližuje aktuální dění.

Nezastírá, že bude ještě dlouho trvat, než se restaurační byznys po dvouletých restrikcích zcela vzpamatuje. „Situace je nyní ohledně budoucnosti dost nejistá. Nikdo netuší, jak se dlouhodobě zachovají spotřebitelé, rovněž náklady jsou napnuté. Proto majitelé nyní sedí u počítačů a vyplňují excelové tabulky, aby zjistili, zda jim podnikání dává smysl.“ Panika z dalšího vývoje v gastronomickém oboru jej ale nezachvacuje, zvláště když má přijít silné jaro a léto. „Rovněž očekávám, že se vynoří noví investoři. Je tomu tak vždy, když nějaký sektor dostane velkou ekonomickou ránu. Na to se osobně moc těším, stejně jako na dokončení digitalizace. Je zapotřebí držet s moderními trendy krok.“

Nová doba, která po pandemii nastává, určitě podle znalce prostor ještě vyčistí. „Některé restaurace a podniky se přestanou vyplácet a skončí, zaniknou. Takové je zkrátka podnikaní. Myslím, že nás čeká dynamická budoucnost, která náš obor posune zase vpřed,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.

Související

Více souvisejících

Restaurace Luboš Kastner

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Armáda Velké Británie

Děsivý obraz utajovaných praktik britských SAS: Soutěžili v popravování nevinných, zabíjeli neozbrojené i děti

Bývalí příslušníci britských speciálních jednotek prolomili po letech mlčení a poskytli BBC šokující svědectví o údajných válečných zločinech spáchaných jejich kolegy během nasazení v Iráku a Afghánistánu. Jde o nejobsáhlejší veřejně známou výpověď o těchto událostech, která odhaluje děsivý obraz dlouho utajovaných praktik elitních složek britské armády.

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

Češi na MS v hokeji

MS v hokeji 2025: Česko porazilo Norsko 2:1

Česká hokejová měla v neděli večer na programu svůj druhý zápas v rámci skupiny B právě probíhajícího mistrovství světa. V dánském Herningu byli jejich dalšími soupeři Norové a oproti duelu se Švýcarskem, se kterým v pátek Češi vyhráli 5:4 po prodloužení, se tentokrát v sestavě objevila i posila z NHL Martin Nečas. Český tým nakonec Nory porazil 2:1.

včera

Donald Tusk

Tusk: Obrovský požár nákupního centra rozpoutalo Rusko

Obrovský požár, který v květnu 2024 téměř zcela zničil nákupní centrum Marywilska 44 ve Varšavě, byl podle polského premiéra Donalda Tuska výsledkem cíleného žhářského útoku nařízeného ruskými tajnými službami. Po roce vyšetřování Tusk v neděli oznámil, že Polsko má v tomto ohledu již „jistotu“.

včera

včera

MS v hokeji

Kanaďané jako první inkasovali, nakonec ale Lotyše deklasovali. Němce vlastní gól nesrazil

Nedělní program hokejového světového šampionátu pokračoval dvěma odpoledními zápasy. Ve Stockholmu se podruhé představili jedni z největších favoritů turnaje Kanaďané a podruhé svého soupeře deklasovali. Zatímco v sobotu to schytalo Slovinsko, tentokrát poznali sílu javorových listů Lotyši. Ti se sice ze začátku snažili o překvapení, když jako první skórovali, pak už ale vládla pouze Kanada, která nakonec dokráčela k výhře 7:1. K výhře 4:1 pak ve skupině A dokráčeli Němci, přestože i oni v duelu s Kazachstánem nejprve prohrávali, když gólový účet zápasu otevřel vlastním gólem německý kapitán Seider.

včera

včera

Vladimir Putin

Chcete jednat? Prvně mír, za 30 dní uvidíme, vzkázal Západ Putinovi

Nabídku ruského prezidenta Vladimira Putina na přímá mírová jednání s Ukrajinou západní spojenci Kyjeva jednoznačně odmítli. Trvají na tom, že Moskva musí nejprve souhlasit s navrženým bezpodmínečným příměřím, které podporují Spojené státy. Čas má do pondělí, v opačném případě EU i USA zavedou „tvrdé a cílené sankce“.

včera

včera

MS v hokeji

Nováčci světového šampionátu polední zápasy prohráli. Slovinci se oproti Maďarům zmohli na gól

Polední menu nedělního programu hokejového světového šampionátu nabídlo duely, ve kterém se objevili nováčci letošního turnaje. Zatímco v rámci skupiny A se představili Slovinci, jejichž druhým soupeřem byli Slováci, ve skupině B se zase ukázali Maďaři, kteří měli nejtěžšího soupeře ze skupiny, tedy Američany. V obou případech tito outsideři své role potvrdili. Slovinci však oproti Maďarům, kteří s ne zrovna na sto procent hrajícími Američany prohráli 0:6, dokázali ve druhé polovině zápasu se Slováky duel alespoň trochu zdramatizovat, když Drozg snížil na 1:3. Tímto výsledkem ale nakonec zápas skončil a Slováci se tak dočkali první výhry na turnaji.

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou

Na stole jsou nové podmínky: Putinův návrh jednat přijmeme, ale pod jednou podmínkou, vzkázal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli označil nabídku ruského prezidenta Vladimira Putina na přímé mírové rozhovory za „pozitivní signál“, avšak zdůraznil, že jednání budou možná pouze v případě, že Rusko nejprve přijme 30denní příměří. Jde o první případ od začátku invaze v únoru 2022, kdy Moskva veřejně naznačila ochotu jednat bez podmínek.

včera

Donald Trump

Obchodní válka zažehnána. Trump oznámil "úplný reset"

Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil „velký pokrok“ v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou, která se konají ve švýcarské Ženevě. Podle jeho slov obě největší světové ekonomiky dosáhly „úplného resetu“ po týdnech narůstajícího napětí a vzájemného zvyšování cel.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO oslabuje. Spolu by volila pětina voličů, ukazuje průzkum

Podpora opozičního hnutí ANO Andreje Babiše dál oslabuje. V aktuálním květnovém volebním modelu agentury STEM pro CNN Prima NEWS získalo 30,7 procenta, což znamená další pokles – tentokrát o 0,8 procentního bodu oproti předchozímu průzkumu. Hnutí by podle přepočtu obsadilo ve Sněmovně 76 křesel.

včera

Brankář dánského celku

Švýcaři si spravili chuť na domácích Dánech, Lotyši rozhodli o výhře nad Francouzi ve třetí třetině

Poté, co Švýcaři v úvodním zápase s Českem po divokém průběhu nakonec prohráli až v prodloužení 4:5, dostali hned druhý den na to možnost reparátu a to proti domácím Dánům. Ovšem ani proti nim to neměli reprezentanti země helvetského kříže zpočátku jednoduché. Stejně jako v pátek, tak i tentokrát otevřeli skóre zápasu, Dánům se ale ve druhé třetině povedlo stav otočit, avšak ještě ve stejné části hry ho zase ve svůj prospěch otočili Švýcaři. Nakonec si vedení pohlídali a ještě ho navýšili na konečných 5:2. Francouzům v zápase skupiny A se dařilo hrát s Lotyši vyrovnaný souboj první dvě třetiny, až v té třetí pobaltský tým vše nasměroval k vítězství 4:1.

včera

Češi v úvodním utkání nakonec porazily Švýcary 5:4

Nečas v sobotu poprvé trénoval a obnoví se útočná formace z „dvacítek“. Nastoupí i Lauko

Už v pátek večer dorazila do dějiště hokejového světového šampionátu přicestovala i výstroj reprezentačního útočníka Martina Nečase, bez které tak nemohl nastoupit už v pátek proti Švýcarsku. Nyní to vypadá, že v neděli večer by už ale mohl být spatřen na ledě v zápase proti Norsku (v neděli ve 20:20 středoevropského času). S největší pravděpodobností v něm nastoupí v útočné formaci po boku Michaela Špačka a Filipa Zadiny, přičemž by tak šlo pro Martina Nečase o jistou reminiscenci na jeho působení v juniorech. V kategorii hráčů do 20 let totiž právě se Špačkem a Zadinou taktéž nastupoval. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Reakce na návrh Kremlu? Evropa Putina nechápe, Trump hovoří o skvělém dni pro Rusko

Prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že Spojené státy budou nadále spolupracovat „s oběma stranami“ ve snaze ukončit ruskou válku proti Ukrajině. Prohlášení zveřejnil na své sociální síti Truth Social krátce poté, co Kyjev společně s evropskými partnery navrhl 30denní bezpodmínečné příměří, které by mělo začít 12. května.

včera

Papež Leo XIV. varuje před umělou inteligenci: Zásadní výzva pro důstojnost člověka

V sobotu se nově zvolený papež Leo XIV. oficiálně poprvé setkal s kardinály a v projevu jasně naznačil, že hodlá pokračovat ve stopách svého předchůdce Františka. Zdůraznil nutnost zachovat jeho „cenné dědictví“ a zároveň označil umělou inteligenci za zásadní výzvu pro pracovníky a pro důstojnost člověka v 21. století.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy