Potrvá dlouho, než se restaurace z covidu vzpamatují. Některé hospody končí i kvůli navyšování cen, říká Kastner

Ožívající provozy po zrušení prokazování dokladu o bezinfekčnosti ze strany hostů jej těší, ale sám tvrdí, že bude ještě velmi dlouho trvat než se restaurační byznys vzpamatuje z dvouletých restrikcí, jimž podniky během koronavirové pandemie musely čelit. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner spočítal, že hospodským během covidových omezení klesly tržby o jednu třetinu v porovnání s dobou, než vypukla epidemie. „Nyní restauratéry sice čekají nadějné vyhlídky, protože blížící se jaro lidi vytáhne do lokálů a na zahrádky, ale nikdo nemůže čekat, že ekonomický schodek záhy dožene. Tržby se zvednou maximálně o patnáct procent. Primární pro náš obor je podzim a také fakt, jak moc budou národ strašit epidemiologové, “ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.

Deník Shopaholičky

Předbíhá čas o více než půl roku. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner už hledí k podzimu, kdy zase s největší pravděpodobností covidová nákaza stoupne. „Řešíme proto s vládou už nyní, jak vše bez omezení zvládnout, pokud se vyskytnou komplikace,“ míní expert. Nerad by podle svých slov zažil už třetí podzim za sebou, kdy restauratéři nebudou vědět, co je čeká. „Už odmítáme žít v totálním chaosu a tápat. Je zapotřebí vytvořit pracovní skupinu, v níž bude i zástupce našeho oboru. Musíme už nyní kabinetu zdůrazňovat, že kdo vydává restrikce, musí automaticky přijít s odpovídající náhradou, aby už nikdo nestrádal.“

Na jaře lidé neutratí tolik za energie a zbude na pivo

Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace o minulém víkendu vstoupil s kolegy a zástupci Hospodářské komory do jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN), a to ohledně vyplacení kompenzačních bonusů za doby, kdy do podniků mohli jen očkovaní hosté, kteří se personálu při kontrole prokazovali vakcinačním certifikátem, pokud se chtěli osvěžit. Povinnost mít doklad o bezinfekčnosti na covid-19 skončila ve čtvrtek 10. února. „Jednání s panem ministrem jsou konstruktivní a nepochybuji, že se na nějaké odpovídající částce dohodneme,“ konstatuje Kastner. Jasno by mělo být příští týden, kdy by po jednání vlády měl Jozef Síkela na tiskové konferenci vystoupit. „Konkrétní výstupy z rokování nebudu pouštět na veřejnost, shodli jsme se, že vše necháme na panu ministrovi a slovo dodržíme. Nebudu tedy ani naznačovat.“

Odborník na gastronomii ale usuzuje, že případné kompenzační bonusy nejsou tak klíčové jako eventuální náhrady za příští podzim. „Každá úhrada potěší, ale nyní nejsou tak existenčně nutné. Restauratéry čeká totiž příznivé období. Blížící se jaro s létem vytáhne lidi do lokálů a zahrádek. Začátkem dubna už hosté nebudou tolik doma utrácet za drahé energie, a tak jim zbude více peněz na návštěvu hospod a konzumaci piva.“ Restrikce, kterým stravovací podniky musely díky covidové pandemie čelit dva roky, připravily majitele v průměru o jednu třetinu tržeb. „A bylo by naivní si myslet, že chybějící třetinu záhy získáme, když už do podniků může každý. Osobně si myslím, že tržby se zvednou maximálně o patnáct procent.“ Místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu je rozladěn z vystupování některých epidemiologů, který neustále podle něj národ straší a brojí proti rozvolnění. „Absolutně nechci koronavirus bagatelizovat, je tragické, že připravil tisíce spoluobčanů u nás o lidské životy, ovšem je nutné si uvědomit, že s pandemií se musíme naučit žít. Spoustu času jsem strávil nad moudrými knihami, v nichž jsem studoval, jak se svět v minulosti vypořádal s epidemiemi jako byla třeba španělská chřipka. A vždy naši předci dospěli k názoru, že se společnost musí vrátit k normálnímu životu a smířit se realitou. Takovou cestou musíme jít i my,“ je přesvědčený.

Majitele restaurací zneklidňuje, že na konci letních prázdnin budou média zase dávat velký prostor radikálním epidemiologům, kteří mohou hosty od pobytu v restaurací odradit. „Když použiji sportovní terminologii, tak epidemiologové kopou jen na jednu branku. Absolutně ignorují tu druhou, ekonomickou. Měli by se chovat jako vizionáři a uvědomit si, jak jsou například rozvráceny pandemií dodavatelsko-odběratelské vztahy. O inflaci, která při omezení roste, ani nemluvím. Epidemiologové gastronomii škodí,“ má jasno. Kastner však nemyslí jen na byznys. „Restrikcemi trpí i nemocní, kterým se tak při výlukách musejí odkládat plánované operace. Nejde tedy jen o ekonomiku,“ zvyšuje hlas.

Personál se neočkovaných hostů nebojí, chce si už vydělat

Zrušení povinnosti o prokazování bezinfekčnosti ze strany hostů, které skončilo ve čtvrtek, zcela proměnilo atmosféru v restauracích. „Klienti jsou veselí, mají dobrou náladu a personál práce evidentně baví. Najednou vládne pohoda a všichni si současného stavu váží. Provozy zkrátka ožily.“ Jak se návrat všech hostů projeví na tržbách, si netroufne Kastner predikovat. „Ještě nemám k dispozici kompletní čísla, přece jenom je na detailní hodnocení či rozbor ještě brzy.“

Zatím neslyšel ze strany personálu žádné obavy z hrozící nákazy od neočkovaných zákazníků. „Myslím si, že všichni kuchaři, číšníci a servírky takové myšlenky nemají. Všichni už chtějí dostávat pravidelně odpovídající kvalitní mzdu, po restrikcích si potřebují i oni vydělat.“

Hospodské mrzí, že vláda prodloužila termín o předkládání dokladu o den déle. Původně se měly podniky otevřít všem už ve středu 9. února, kdy šéfové díky hokejovému přenosu ze zápasu České republiky proti Dánsku na olympijských hrách v Pekingu a poté vysílání z fotbalového derby mezi Slavii a Spartou očekávali velkou návštěvnost a vyšší tržby. „Nad zmatky kolem restrikcí se už ani nepozastavuji, nemá cenu se rozčilovat. Je jasné, že bychom během středy vydělali víc, kdyby k nám mohli všichni hosté, zvláště když derby vysílala veřejnoprávní televize, jejíž program má každá restaurace.“

Zakládající člen spolku Apron si pochvaluje, že o hospody je nyní během zimních olympijských her v Pekingu větší zájem. „Do restaurací přicházejí fanoušci a po obědě se třeba na jedno či dvě piva ještě zdrží. Vychutnávají si, že se po dvou letech zase mohou bavit a užívat si. Bylo by dobré, kdyby už nikdo současnou situaci neměnil.“ Podle Kastnera je skvělé, že některé hokeje začínají až ve dvě hodiny odpoledne a trvají do podvečera. „Přenosy nás sice ekonomicky nespasí, ale jedná se o příjemné přilepšení. Už se těšíme na letní olympijské hry v Paříži za dva roky, kde nebude žádný časový rozdíl oproti Asii a v hlavních časech budou moci lidé u piva fandit,“ plánuje si.

Dokonalý servis může upozadit i narůstající drahotu

Specialista přiznává, že aktuální drahota představuje problém jak pro majitele, tak i hosty. Mnohé hospůdky na vesnicích už museli zavřít, protože štamgasti odmítli akceptovat neustálé navyšování cen. „Ano, jsou lokality, kde lidé dávají přednost popíjení v garážích, anebo se osvěžují doma na gauči u televize s ovladačem v ruce.“ Kastner by ale na drahotu vše nesváděl. „Už před covidem-19 nebylo vše v podnicích v pořádku a bylo nutné, aby se prostor v našem oboru vyčistil. Pandemie tento proces jen urychlila. Je nutné se přizpůsobit novým trendům, tedy bezchybnému servisu. Kdo to nepochopí, ten skončí. Hosté za vyšší ceny chtějí odpovídající profesionální přístup. Nesmíte se zastavit v čase. Co zabíralo na lidi v roce 2019, je dnes už nenávratně pryč.“

Jaká je ale psychologická cenová hranice, za kterou by hosté už své peníze nedali? Je to například porce guláše za 250 korun či svíčková za tři sta? Restauratér nedokáže jednoznačně odpovědět. „V každé době platí jednoduchá rada. Když bude host spokojen, nebude cenu tolik řešit. Pokud jej bude obsluhovat čistý a usměvavý personál, pochutná si, toalety se budou blýskat, pak si každý rád za guláš, řízek se salátem či svíčkovou připlatí. Většina lidí se chce bavit a neřešit jen starosti.“

Pokud podnik bude omšelý, upatlaný, klient dostane na stůl špinavou sklenici či příbor a číšník mu bude dávat najevo, jak moc ho servis nebaví, pak majitele prý nezachrání ani nízké ceny. „Jsem přesvědčený, že dokonalý servis je klíčový a může upozadit drahotu, tedy i vyšší ceny, za které lidé oprávněně vyžadují profesionalitu,“ tvrdí zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.“

Lidé požadují stejné ceny jako má nekalá konkurence

Přesto Luboš Kastner nepochybuje, že u některých spotřebitelů je cena naprosto primární a nic ji nevyváží. Proto se hněvá na nekalou konkurenci, kterou představují například některé školní jídelny, do nichž má přístup i veřejnost. „Moc se na vládu zlobíme. Není přece možné, aby někdo, kdo dostává od státu dotace, prodával pokrmy za nízké ceny i normálním spotřebitelům. Ať různé organizace používají dotace jen na účely, k nimž byly zřízeny.“ Sám byl už svědkem konfliktu, kdy se klient v hospodě rozčiloval, jak je možné, že v různých ústavech, jídelnách či nemocničních kantýnách platil za řízek o polovinu méně než v klasických restauracích. „Pak vznikají opravdu nepříjemné situace, kdy nám někteří nadávají do zlodějů. Už jim ale nedojde, že navštívili místo, které je dotované. Mnohým však v hlavě uvázne jen cena a nic dalšího už neřeší. Je nutné, aby se stát nekalou konkurencí začal zabývat a vymýtil ji. Jinak nám hrozí další odliv lidí,“ čílí se.

Gastronom přitom tvrdí, že aby ekonomický model odrážel nynější realitu drahých energií, musely by ceny ve stravovacích zařízeních být dražší ještě o dvacet až třicet procent, než je tomu doposud. „Jenže do takové relace už nemůžete vystoupat, takové peníze by vám dal za jídlo málokdo. Proto ceny stouply maximálně o patnáct procent,“ přibližuje aktuální dění.

Nezastírá, že bude ještě dlouho trvat, než se restaurační byznys po dvouletých restrikcích zcela vzpamatuje. „Situace je nyní ohledně budoucnosti dost nejistá. Nikdo netuší, jak se dlouhodobě zachovají spotřebitelé, rovněž náklady jsou napnuté. Proto majitelé nyní sedí u počítačů a vyplňují excelové tabulky, aby zjistili, zda jim podnikání dává smysl.“ Panika z dalšího vývoje v gastronomickém oboru jej ale nezachvacuje, zvláště když má přijít silné jaro a léto. „Rovněž očekávám, že se vynoří noví investoři. Je tomu tak vždy, když nějaký sektor dostane velkou ekonomickou ránu. Na to se osobně moc těším, stejně jako na dokončení digitalizace. Je zapotřebí držet s moderními trendy krok.“

Nová doba, která po pandemii nastává, určitě podle znalce prostor ještě vyčistí. „Některé restaurace a podniky se přestanou vyplácet a skončí, zaniknou. Takové je zkrátka podnikaní. Myslím, že nás čeká dynamická budoucnost, která náš obor posune zase vpřed,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.

Deník Shopaholičky

Související

Více souvisejících

Restaurace Luboš Kastner

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost

Válka na Ukrajině nadále pokračuje, protože Moskva podmiňuje jednání požadavky ohrožujícími ukrajinskou suverenitu i západní strategické zájmy. Kreml mezitím upevňuje ideologii trvalé konfrontace a rozšiřuje svůj vliv hybridními prostředky od Pobaltí až po Kazachstán. Slábnoucí jednota Západu posiluje ruské ambice a zvyšuje riziko, že konflikt přeroste v širší bezpečnostní krizi, již už nebude možné ignorovat.

před 1 hodinou

Filip Turek

S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum

Nejenom prezident má problém s vládním angažmá poslance Filipa Turka (Motoristé), který by se po poslední rošádě měl stát ministrem životního prostředí, nikoliv šéfem diplomacie. Podle průzkumu nechce Turka v příští české vládě více než polovina lidí. 

před 2 hodinami

Friedrich Merz (CDU)

Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu

Německý kancléř Friedrich Merz odcestuje v pátek večer do Bruselu, aby se pokusil přesvědčit belgické vedení k podpoře půjčky pro Ukrajinu ve výši 165 miliard eur. Tato reparační půjčka má být financována z peněžní hodnoty zmrazených ruských státních aktiv, které jsou uloženy na belgickém území. Merz zrušil své původní cestovní plány do Osla, aby se mohl zúčastnit klíčové večeře s belgickým premiérem Bartem De Weverem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

před 3 hodinami

včera

Petr Pavel a Andrej Babiš

Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem

Prezident Petr Pavel oznámil, že v úterý 9. prosince v 9 hodin jmenuje Andreje Babiše do funkce předsedy vlády. Toto rozhodnutí učinil poté, co předseda hnutí ANO splnil prezidentovu podmínku. Pavel konkrétně ocenil jasný a srozumitelný způsob, jakým Babiš dostál jejich dohodě a veřejně oznámil, jakým způsobem vyřeší svůj střet zájmů.

včera

Vladimir Putin

Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin

Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.

včera

Andrej Babiš po setkání s prezidentem Petrem Pavlem (27.10.2025)

Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš oznámil ve čtvrtek v podvečer na sociálních sítích ve videozprávě, že se nevratně vzdá svého holdingu Agrofert. Tímto krokem hodlá natrvalo vyřešit svůj střet zájmů, aby mohl být jmenován předsedou vlády. Babiš zdůraznil, že voliči rozhodli o jeho osudu v nedávných volbách a že by si připadal jako zrádce, kdyby se po vítězství stáhl z politiky a zanechal hnutí ANO.

včera

Pete Hegseth

New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha

Deník The New York Times podává žalobu na Ministerstvo obrany USA kvůli novým, přísným omezením přístupu pro novináře, která Pentagon zavedl. Žaloba míří na Ministerstvo obrany, ministra Peta Hegsetha a hlavního mluvčího Pentagonu, Seana Parnella, a má za cíl zrušení říjnové politiky. Kvůli těmto restrikcím museli reportéři akreditovaní v Pentagonu odevzdat své novinářské průkazy.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony

Letadlo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bylo podle zpráv sledováno čtyřmi drony vojenského typu těsně před přistáním na dublinském letišti v pondělí. Zdroje deníku The Journal uvedly, že drony vzlétly z místa na severovýchodě irské metropole. Tyto bezpilotní stroje pak letěly směrem k letové trase ukrajinského prezidenta, čímž narušily bezletovou zónu, která byla zavedena irským úřadem pro civilní letectví (IAA) pro dobu jeho návštěvy.

včera

Aktualizováno včera

Jaromír Zůna Prohlédněte si galerii

Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel

Prezident Petr Pavel pokračuje v jednání s osobnostmi, které navrhl Andrej Babiš (ANO) pro obsazení pozic v nové vládě. Kabinet má vzniknout ve spolupráci hnutí ANO, SPD a Motoristů sobě. Jako první ve čtvrtek na Hrad dorazil nominant SPD na ministra obrany, Jaromír Zůna, a kandidát stejné strany pro zemědělství, Martin Šebestyán. Poté se Pavel sešel s lídrem Motoristů, Petrem Macinkou.

včera

včera

Vakcína proti nemoci covid-19, ilustrační foto

Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá

Nejvyšší americký úředník pro očkování, Vinay Prasad, přišel s dlouhým a argumentačním memorandem, které zaslal zaměstnancům. V něm slíbil, že přepracuje regulaci vakcín poté, co tvrdil, že nejméně deset dětí zemřelo v důsledku očkování proti nemoci Covid-19. Pro toto závažné tvrzení však neposkytl žádné důkazy a ani minimum podrobností o tom, jak bude nový přístup k regulaci vypadat.

včera

včera

včera

včera

Eurovision Song Contest 2018 (Photo by: Thomas Hanses)

Eurovize čelí nejtěžšímu rozhodnutí v historii: Rozhodne, zda vyhodí Izrael

Soutěž Eurovision Song Contest čelí v Ženevě klíčovému "přelomovému" zasedání, které rozhodne o její budoucnosti. Organizátoři a zúčastněné země budou ve čtvrtek diskutovat o tom, zda by Izraeli měla být povolena další účast v soutěži. Důvodem jsou protesty proti způsobu, jakým izraelská vláda vede válku v Gaze, a obvinění z nekalých praktik při hlasování.

včera

Vladimir Putin

Putin nezahálí. Po neúspěšném jednání o Ukrajině míří do Indie

Ruský prezident Vladimir Putin zahajuje dvoudenní návštěvu Indie, kde se má setkat s premiérem Narendrou Modim a zúčastnit se každoročního summitu obou zemí. Očekává se, že Dillí a Moskva podepíšou řadu dohod, a to jen několik měsíců poté, co Spojené státy zvýšily tlak na Indii, aby přestala nakupovat ruskou ropu. Návštěva se koná také v době, kdy administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa vede sérii rozhovorů s Ruskem a Ukrajinou ve snaze ukončit válku. Indie a Rusko jsou si blízkými spojenci po celá desetiletí a Putin s Modim udržují vřelý vztah. 

včera

Cesta k míru na Ukrajině je nejistá, varuje Trump. Američtí vyslanci chystají setkání s kyjevským představitelem

Cesta k míru na Ukrajině zůstává podle Donalda Trumpa nejasná, a to i přes "přiměřeně dobré" rozhovory mezi americkými vyslanci a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které ovšem nepřinesly žádný zásadní průlom. Zvláštní vyslanec USA Steve Witkoff a Trumpův zeť Jared Kushner, kteří absolvovali dlouhé úterní jednání v Kremlu, se nyní chystají setkat s předním ukrajinským vyjednavačem Rustemem Umerovem na Floridě. Trump ve středu v Oválné pracovně prohlásil, že Putin by dohodu rád uzavřel, nicméně dodal, že nemůže říct, co z jednání vzejde, protože "k tanci jsou potřeba dva". Prezident také uvedl, že Spojené státy "měly s Ukrajinou něco docela dobře rozpracováno".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy