Potrvá dlouho, než se restaurace z covidu vzpamatují. Některé hospody končí i kvůli navyšování cen, říká Kastner

Ožívající provozy po zrušení prokazování dokladu o bezinfekčnosti ze strany hostů jej těší, ale sám tvrdí, že bude ještě velmi dlouho trvat než se restaurační byznys vzpamatuje z dvouletých restrikcí, jimž podniky během koronavirové pandemie musely čelit. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner spočítal, že hospodským během covidových omezení klesly tržby o jednu třetinu v porovnání s dobou, než vypukla epidemie. „Nyní restauratéry sice čekají nadějné vyhlídky, protože blížící se jaro lidi vytáhne do lokálů a na zahrádky, ale nikdo nemůže čekat, že ekonomický schodek záhy dožene. Tržby se zvednou maximálně o patnáct procent. Primární pro náš obor je podzim a také fakt, jak moc budou národ strašit epidemiologové, “ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.

Předbíhá čas o více než půl roku. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner už hledí k podzimu, kdy zase s největší pravděpodobností covidová nákaza stoupne. „Řešíme proto s vládou už nyní, jak vše bez omezení zvládnout, pokud se vyskytnou komplikace,“ míní expert. Nerad by podle svých slov zažil už třetí podzim za sebou, kdy restauratéři nebudou vědět, co je čeká. „Už odmítáme žít v totálním chaosu a tápat. Je zapotřebí vytvořit pracovní skupinu, v níž bude i zástupce našeho oboru. Musíme už nyní kabinetu zdůrazňovat, že kdo vydává restrikce, musí automaticky přijít s odpovídající náhradou, aby už nikdo nestrádal.“

Na jaře lidé neutratí tolik za energie a zbude na pivo

Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace o minulém víkendu vstoupil s kolegy a zástupci Hospodářské komory do jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN), a to ohledně vyplacení kompenzačních bonusů za doby, kdy do podniků mohli jen očkovaní hosté, kteří se personálu při kontrole prokazovali vakcinačním certifikátem, pokud se chtěli osvěžit. Povinnost mít doklad o bezinfekčnosti na covid-19 skončila ve čtvrtek 10. února. „Jednání s panem ministrem jsou konstruktivní a nepochybuji, že se na nějaké odpovídající částce dohodneme,“ konstatuje Kastner. Jasno by mělo být příští týden, kdy by po jednání vlády měl Jozef Síkela na tiskové konferenci vystoupit. „Konkrétní výstupy z rokování nebudu pouštět na veřejnost, shodli jsme se, že vše necháme na panu ministrovi a slovo dodržíme. Nebudu tedy ani naznačovat.“

Odborník na gastronomii ale usuzuje, že případné kompenzační bonusy nejsou tak klíčové jako eventuální náhrady za příští podzim. „Každá úhrada potěší, ale nyní nejsou tak existenčně nutné. Restauratéry čeká totiž příznivé období. Blížící se jaro s létem vytáhne lidi do lokálů a zahrádek. Začátkem dubna už hosté nebudou tolik doma utrácet za drahé energie, a tak jim zbude více peněz na návštěvu hospod a konzumaci piva.“ Restrikce, kterým stravovací podniky musely díky covidové pandemie čelit dva roky, připravily majitele v průměru o jednu třetinu tržeb. „A bylo by naivní si myslet, že chybějící třetinu záhy získáme, když už do podniků může každý. Osobně si myslím, že tržby se zvednou maximálně o patnáct procent.“ Místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu je rozladěn z vystupování některých epidemiologů, který neustále podle něj národ straší a brojí proti rozvolnění. „Absolutně nechci koronavirus bagatelizovat, je tragické, že připravil tisíce spoluobčanů u nás o lidské životy, ovšem je nutné si uvědomit, že s pandemií se musíme naučit žít. Spoustu času jsem strávil nad moudrými knihami, v nichž jsem studoval, jak se svět v minulosti vypořádal s epidemiemi jako byla třeba španělská chřipka. A vždy naši předci dospěli k názoru, že se společnost musí vrátit k normálnímu životu a smířit se realitou. Takovou cestou musíme jít i my,“ je přesvědčený.

Majitele restaurací zneklidňuje, že na konci letních prázdnin budou média zase dávat velký prostor radikálním epidemiologům, kteří mohou hosty od pobytu v restaurací odradit. „Když použiji sportovní terminologii, tak epidemiologové kopou jen na jednu branku. Absolutně ignorují tu druhou, ekonomickou. Měli by se chovat jako vizionáři a uvědomit si, jak jsou například rozvráceny pandemií dodavatelsko-odběratelské vztahy. O inflaci, která při omezení roste, ani nemluvím. Epidemiologové gastronomii škodí,“ má jasno. Kastner však nemyslí jen na byznys. „Restrikcemi trpí i nemocní, kterým se tak při výlukách musejí odkládat plánované operace. Nejde tedy jen o ekonomiku,“ zvyšuje hlas.

Personál se neočkovaných hostů nebojí, chce si už vydělat

Zrušení povinnosti o prokazování bezinfekčnosti ze strany hostů, které skončilo ve čtvrtek, zcela proměnilo atmosféru v restauracích. „Klienti jsou veselí, mají dobrou náladu a personál práce evidentně baví. Najednou vládne pohoda a všichni si současného stavu váží. Provozy zkrátka ožily.“ Jak se návrat všech hostů projeví na tržbách, si netroufne Kastner predikovat. „Ještě nemám k dispozici kompletní čísla, přece jenom je na detailní hodnocení či rozbor ještě brzy.“

Zatím neslyšel ze strany personálu žádné obavy z hrozící nákazy od neočkovaných zákazníků. „Myslím si, že všichni kuchaři, číšníci a servírky takové myšlenky nemají. Všichni už chtějí dostávat pravidelně odpovídající kvalitní mzdu, po restrikcích si potřebují i oni vydělat.“

Hospodské mrzí, že vláda prodloužila termín o předkládání dokladu o den déle. Původně se měly podniky otevřít všem už ve středu 9. února, kdy šéfové díky hokejovému přenosu ze zápasu České republiky proti Dánsku na olympijských hrách v Pekingu a poté vysílání z fotbalového derby mezi Slavii a Spartou očekávali velkou návštěvnost a vyšší tržby. „Nad zmatky kolem restrikcí se už ani nepozastavuji, nemá cenu se rozčilovat. Je jasné, že bychom během středy vydělali víc, kdyby k nám mohli všichni hosté, zvláště když derby vysílala veřejnoprávní televize, jejíž program má každá restaurace.“

Zakládající člen spolku Apron si pochvaluje, že o hospody je nyní během zimních olympijských her v Pekingu větší zájem. „Do restaurací přicházejí fanoušci a po obědě se třeba na jedno či dvě piva ještě zdrží. Vychutnávají si, že se po dvou letech zase mohou bavit a užívat si. Bylo by dobré, kdyby už nikdo současnou situaci neměnil.“ Podle Kastnera je skvělé, že některé hokeje začínají až ve dvě hodiny odpoledne a trvají do podvečera. „Přenosy nás sice ekonomicky nespasí, ale jedná se o příjemné přilepšení. Už se těšíme na letní olympijské hry v Paříži za dva roky, kde nebude žádný časový rozdíl oproti Asii a v hlavních časech budou moci lidé u piva fandit,“ plánuje si.

Dokonalý servis může upozadit i narůstající drahotu

Specialista přiznává, že aktuální drahota představuje problém jak pro majitele, tak i hosty. Mnohé hospůdky na vesnicích už museli zavřít, protože štamgasti odmítli akceptovat neustálé navyšování cen. „Ano, jsou lokality, kde lidé dávají přednost popíjení v garážích, anebo se osvěžují doma na gauči u televize s ovladačem v ruce.“ Kastner by ale na drahotu vše nesváděl. „Už před covidem-19 nebylo vše v podnicích v pořádku a bylo nutné, aby se prostor v našem oboru vyčistil. Pandemie tento proces jen urychlila. Je nutné se přizpůsobit novým trendům, tedy bezchybnému servisu. Kdo to nepochopí, ten skončí. Hosté za vyšší ceny chtějí odpovídající profesionální přístup. Nesmíte se zastavit v čase. Co zabíralo na lidi v roce 2019, je dnes už nenávratně pryč.“

Jaká je ale psychologická cenová hranice, za kterou by hosté už své peníze nedali? Je to například porce guláše za 250 korun či svíčková za tři sta? Restauratér nedokáže jednoznačně odpovědět. „V každé době platí jednoduchá rada. Když bude host spokojen, nebude cenu tolik řešit. Pokud jej bude obsluhovat čistý a usměvavý personál, pochutná si, toalety se budou blýskat, pak si každý rád za guláš, řízek se salátem či svíčkovou připlatí. Většina lidí se chce bavit a neřešit jen starosti.“

Pokud podnik bude omšelý, upatlaný, klient dostane na stůl špinavou sklenici či příbor a číšník mu bude dávat najevo, jak moc ho servis nebaví, pak majitele prý nezachrání ani nízké ceny. „Jsem přesvědčený, že dokonalý servis je klíčový a může upozadit drahotu, tedy i vyšší ceny, za které lidé oprávněně vyžadují profesionalitu,“ tvrdí zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.“

Lidé požadují stejné ceny jako má nekalá konkurence

Přesto Luboš Kastner nepochybuje, že u některých spotřebitelů je cena naprosto primární a nic ji nevyváží. Proto se hněvá na nekalou konkurenci, kterou představují například některé školní jídelny, do nichž má přístup i veřejnost. „Moc se na vládu zlobíme. Není přece možné, aby někdo, kdo dostává od státu dotace, prodával pokrmy za nízké ceny i normálním spotřebitelům. Ať různé organizace používají dotace jen na účely, k nimž byly zřízeny.“ Sám byl už svědkem konfliktu, kdy se klient v hospodě rozčiloval, jak je možné, že v různých ústavech, jídelnách či nemocničních kantýnách platil za řízek o polovinu méně než v klasických restauracích. „Pak vznikají opravdu nepříjemné situace, kdy nám někteří nadávají do zlodějů. Už jim ale nedojde, že navštívili místo, které je dotované. Mnohým však v hlavě uvázne jen cena a nic dalšího už neřeší. Je nutné, aby se stát nekalou konkurencí začal zabývat a vymýtil ji. Jinak nám hrozí další odliv lidí,“ čílí se.

Gastronom přitom tvrdí, že aby ekonomický model odrážel nynější realitu drahých energií, musely by ceny ve stravovacích zařízeních být dražší ještě o dvacet až třicet procent, než je tomu doposud. „Jenže do takové relace už nemůžete vystoupat, takové peníze by vám dal za jídlo málokdo. Proto ceny stouply maximálně o patnáct procent,“ přibližuje aktuální dění.

Nezastírá, že bude ještě dlouho trvat, než se restaurační byznys po dvouletých restrikcích zcela vzpamatuje. „Situace je nyní ohledně budoucnosti dost nejistá. Nikdo netuší, jak se dlouhodobě zachovají spotřebitelé, rovněž náklady jsou napnuté. Proto majitelé nyní sedí u počítačů a vyplňují excelové tabulky, aby zjistili, zda jim podnikání dává smysl.“ Panika z dalšího vývoje v gastronomickém oboru jej ale nezachvacuje, zvláště když má přijít silné jaro a léto. „Rovněž očekávám, že se vynoří noví investoři. Je tomu tak vždy, když nějaký sektor dostane velkou ekonomickou ránu. Na to se osobně moc těším, stejně jako na dokončení digitalizace. Je zapotřebí držet s moderními trendy krok.“

Nová doba, která po pandemii nastává, určitě podle znalce prostor ještě vyčistí. „Některé restaurace a podniky se přestanou vyplácet a skončí, zaniknou. Takové je zkrátka podnikaní. Myslím, že nás čeká dynamická budoucnost, která náš obor posune zase vpřed,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.

Související

Více souvisejících

Restaurace Luboš Kastner

Aktuálně se děje

včera

Ester Ledecká

Ester Ledecká přepisuje historii. Po bronzu z lyžařského sjezdu má zlato ze snowboardingu

Česká zimní sportovní královna Ester Ledecká potvrdila, že se jí tak neříká náhodou. Zase jednou totiž přepisovala svým výkonem historii a stala se tak nesmrtelnou. Přestože už letos jednu medaili z mistrovství světa má, ve čtvrtek se jí podařilo získat další medaili z dalšího letošního mistrovství světa. Jak známo, v únoru v rakouském Saalbachu získala ve sjezdu v rámci světového šampionátu v alpském lyžování bronzovou medaili (což byla první medaile z MS v historii pro nějakého českého alpského lyžaře), nyní na ni navázala na mistrovství světa ve snowboardingu, tedy v druhém zimním sportu, který tento sportovní fenomén provozuje. Stalo se tak v paralelním obřím slalomu ve švýcarském Svatém Mořici, který s přehledem ovládla a stala se tak mistryní světa.

včera

Marco Rubio při jednání s ruskou delegací v Rijádu.

Francie uspořádá další summit o Ukrajině, v Saúdské Arábii budou jednat USA s Ruskem a Ukrajinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron plánuje na čtvrtek 27. března uspořádat summit evropských lídrů, jehož hlavním tématem bude situace na Ukrajině a bezpečnostní otázky související s hrozbami ze strany Ruska. Oznámili to tři vysocí představitelé pro server Politico. O něco dříve, v pondělí 24. března, se v Saúdské Arábii uskuteční další kolo vyjednávání mezi USA, Ruskem a Ukrajinou.

včera

včera

František Straka

Straka bude opět na Slovensku „psem záchranářem“. Tahat kaštany z ohně bude v Banské Bystrici

Fotbalový trenér František Straka zase jednou po čase míří k sousedům na Slovensko. A opět tam bude zachraňovat jeden z klubů tamní nejvyšší soutěže. Po předešlých tamních působeních v Trenčíně a Michalovcích nyní hodlá mezi slovenskou elitu udržet Duklu Banskou Bystricu. Ta se v současnosti nachází ve skupině o udržení, přičemž už devět zápasů v řadě za sebou nepoznalo, jak chutná vítězství.

včera

včera

Bundeswehr, němečtí mariňáci

Obranný komplex za stamiliardy eur, žádné nákupy z USA. EU zveřejnila plán masivního zbrojení

Evropská unie se rozhodla vyloučit americké zbrojařské společnosti z nového obranného programu Readiness 2030, jehož cílem je posílit evropský vojenský průmysl a snížit závislost na Spojených státech. Oznámila to ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že EU chce více nakupovat od evropských výrobců a posílit tak vlastní obrannou technologickou základnu.

včera

Rusko, Kreml

Kreml vybral muže, který povede jednání o míru s USA

Rusko jmenovalo bývalého důstojníka FSB Sergeje Besedu, který měl klíčovou roli při plánování invaze na Ukrajinu v roce 2022, aby vedl mírová jednání s USA v Saúdské Arábii. Beseda, jenž dříve stál v čele pátého ředitelství ruské špionážní agentury FSB a dohlížel na zpravodajské operace na Ukrajině, včetně náboru spolupracovníků před invazí, se v pondělí zúčastní jednání v Rijádu.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj dal Trumpovi košem. Odmítl předat USA vlastnictví Záporožské jaderné elektrárny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl jakoukoli možnost, že by Spojené státy převzaly vlastnictví Záporožské jaderné elektrárny nebo jiných ukrajinských energetických aktiv. Zdůraznil, že veškeré jaderné elektrárny v zemi patří ukrajinskému lidu a jsou ve vlastnictví státu, přičemž Ukrajina hradí jejich provoz i přesto, že Záporožská elektrárna je momentálně okupována Ruskem.

včera

Ursula von der Leyenová, MSC 2025 | 14. – 16.02.2025

EU nutně potřebuje peníze, kde je ale vzít? Zvažuje, že se inspiruje v USA

Evropská unie se ocitá na křižovatce. Hospodářský růst zpomaluje, bezpečnostní architektura starého kontinentu prochází otřesy a potřeba masivních investic do obrany a konkurenceschopnosti je naléhavější než kdy dříve. Hlavní otázkou nadcházejícího summitu evropských lídrů proto bude, zda se konečně podaří uvolnit soukromý kapitál a zapojit ho do financování evropské budoucnosti.

včera

Armáda Velké Británie

Rusko mírové jednotky na Ukrajině nechce. Tak tam pošleme ujišťovací, navrhuje Británie

V Londýně probíhají jednání o možné přítomnosti západních vojenských jednotek na Ukrajině, přičemž se zdůrazňuje, že by se nejednalo o klasické mírové síly, ale spíše o tzv. „ujišťovací síly“. Podle diplomatických a obranných zdrojů by mise nazvaná Multinational Force Ukraine (MFU) měla za cíl posílit jakékoli příměří a dlouhodobě podpořit stabilitu v zemi.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ukrajinci u Kursku ustupují pod ruským tlakem. Ztráta strategické výhody může mít fatální dopad na diplomatická jednání

Ukrajinské síly v Kurské oblasti na území Ruské federace postupně ustupují a ztrácejí strategické pozice. Rusové znovu ovládli město Sudža a podle dostupných informací vytlačují Ukrajince zpět až do Sumské oblasti. Tím Kyjev přichází o klíčovou vyjednávací výhodu, která se pod rostoucím tlakem současné administrativy Bílého domu může zcela rozplynout. Pokud by se situace vyvíjela v neprospěch Ukrajiny i na diplomatické frontě, hrozí dokonce extrémní scénář, v němž by mohla proběhnout i kremelská „denacifikace“ – se všemi důsledky, které by to znamenalo pro ukrajinskou suverenitu.

včera

Donald Trump

Velké sliby, nulové výsledky. Trumpův sen o konci války na Ukrajině se rozpadá

Prezident Donald Trump se v tomto týdnu pustil do nejintenzivnější diplomatické snahy o ukončení války na Ukrajině od ruské invaze před třemi lety. Jeho telefonáty s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským však přinesly smíšené výsledky a ukázaly, jak složitá je cesta k míru.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda se chystá k útoku

Izraelská armáda zahájila ofenzívu v Pásmu Gazy

Izraelská armáda ve středu oznámila, že zahájila „cílené pozemní operace“ v pásmu Gazy, částečně znovu ovládla klíčovou oblast a rozšířila tzv. bezpečnostní zónu mezi severní a jižní částí území. Tento krok následoval po úterním leteckém bombardování, které ukončilo dvouměsíční příměří s hnutím Hamás.

včera

Převezmeme vaše jaderné elektrárny, navrhnul Trump Zelenskému

Bílý dům oznámil, že během včerejšího telefonátu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se diskutovalo o možnosti amerického vlastnictví ukrajinských jaderných elektráren. Zelenskyj později upřesnil, že se jednalo pouze o elektrárnu v ruskou okupovaném Záporoží.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy