Jaroslav Sapík je český šéfkuchař, který vařil v předních hotelích ve Vídni, Španělsku, Indii a Singapuru, přesto je zarytým zastáncem české kuchyně. Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem a od roku 1992 má vlastní restauraci a pension. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o poctivé práci a návratu ke kořenům a také o tom, jaký měla karanténa dopad na jeho živobytí.
V roce 2009 Sapík obnovil Československý svaz kuchařů, který musel být kvůli druhé světové válce ukončen a tvrdí, že je třeba „vrátit se zpátky ke kvalitní potravině a poctivé práci.“ Zarytý zastánce české kuchyně vaří pouze se sezónních potravin a v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že lidé neumí uvařit ani správně brambory.
Většina populace vkládá brambory do studené vody a čeká až se začnou vařit. Sapík poukázal na fakt, že se z brambor vyvaří všechny živiny jako u jiné zeleniny. „Nejprve musí vařit voda a pak se do ní dávají ty brambory. A když je oloupu den dopředu a dám je do studené vody, tak je to taky špatně,“ vysvětlil Sapík.
Tvrdí také, že je zoufalý, když hosté řeknou, že chtějí smažený sýr. „Tak kupuju ten nejlepší a dělám ho jen s trhaným salátem. Smažený sýr, smažené hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady! Kdyby to bylo čerstvý, tak možná dobrý. Ale jdu po Praze a cítím přepálený olej. Na to jsem alergický,“ uvedl.
Podle slov Sapíka v současné době schází „poctivá práce a slušnost,“ a dodává, že lidé jsou dnes mnohem agresivnější a nervóznější než kdykoliv předtím. „Dát si něco dobrého, vínko a v klidu se posadit,“ podotkl Sapík na otázku, jak čelit dnešnímu hektickému trendu.
Karanténa v České republice byla vyhlášena vládou 16.3. a mělo to neblahý vliv převážně na odvětví gastronomie. Sapík v rozhovoru uvedl, že tehdy svým 12 ti zaměstnancům slíbil, že jim po dobu 3 měsíců bude vyplácet mzdy. „Byla to nejdražší dovolená v mém životě,“ prohlásil Sapík a dodal, že myslel hlavně na to, aby jeho zaměstnanci mohli splácet půjčky a šetřit si na důchod.
Šéfkuchař, který se zúčastnil mnoha mezinárodních kuchařských soutěží uvedl, že dobré jídlo se vždy neodráží v jeho ceně. „Jsou i dobrý věci za málo peněz, ale musí se s nimi pracovat,“ řekl Sapík a na otázku, jakou kuchyni nejvíce miluje mimo té české odpověděl, že indickou kvůli jejím širokým variacím. Sapík ve své restauraci vaří pouze českou kuchyni a na otázku, proč nemá i jídla z mezinárodní kuchyně odpověděl, „Lidé dnes mohou všude cestovat a já mám radost, že jim mohu říct: Ano, to je poctivá česká kuchyně,“ prohlásil uznávaný šéfkuchař.
Související
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani
potraviny jídlo , kuchyň , recepty, vaření - , Česká republika , Gastronomie , Brambory
Aktuálně se děje
před 17 minutami
Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua
před 1 hodinou
Kirby: Izraelci začali plnit závazky, o které je požádal Biden. Před invazí do Rafahu nás vyslechnou
před 2 hodinami
Situace na frontě se pro Ukrajinu zhoršila, přiznal Kyjev
před 3 hodinami
Události Petra Nutila: Odsouzený Feri a Babišova „nová“ slečna
před 3 hodinami
Harvey Weinstein byl po propuštění z vězení hospitalizován
před 4 hodinami
Rusko vyhrožuje Západu "tvrdou reakcí". Někteří už to pochopili, tvrdí Kreml
před 5 hodinami
Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda obsadila další ukrajinskou vesnici
před 6 hodinami
TOP 09 má čtyři kandidáty, kteří mohou nahradit Langšádlovou, potvrdil Válek
před 7 hodinami
"Největší katastrofa v historii Palestiny." Invazi do Rafahu mohou zastavit jen USA, varuje Abbás
před 8 hodinami
Zelenskyj odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země. Moskva hlásí další sestřelené drony
před 9 hodinami
Francie chce zabránit válce. Má návrh na vyřešení situace mezi Izraelem a Hizballáhem
před 10 hodinami
Evropa by se podle Macrona měla začít bránit jadernými zbraněmi
před 11 hodinami
Indonésii zasáhlo silné zemětřesení, bylo cítit i v Jakartě
před 11 hodinami
20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník
před 12 hodinami
Počasí v Česku dnes znovu ovlivní saharský písek. Může být chladněji, než se čekalo
před 13 hodinami
Letní počasí je zpět. Teploty příští týden vyrostou k 27 stupňům
včera
Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský
včera
Vědce znepokojuje další nemoc. Ptačí chřipka se šíří u krav, přenesla se i na člověka
včera
Finský poslanec střílel opilý před nočním klubem. Policie ho zadržela
včera
VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě
Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.
Zdroj: Radek Novotný