Jaroslav Sapík je český šéfkuchař, který vařil v předních hotelích ve Vídni, Španělsku, Indii a Singapuru, přesto je zarytým zastáncem české kuchyně. Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem a od roku 1992 má vlastní restauraci a pension. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o poctivé práci a návratu ke kořenům a také o tom, jaký měla karanténa dopad na jeho živobytí.
V roce 2009 Sapík obnovil Československý svaz kuchařů, který musel být kvůli druhé světové válce ukončen a tvrdí, že je třeba „vrátit se zpátky ke kvalitní potravině a poctivé práci.“ Zarytý zastánce české kuchyně vaří pouze se sezónních potravin a v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že lidé neumí uvařit ani správně brambory.
Většina populace vkládá brambory do studené vody a čeká až se začnou vařit. Sapík poukázal na fakt, že se z brambor vyvaří všechny živiny jako u jiné zeleniny. „Nejprve musí vařit voda a pak se do ní dávají ty brambory. A když je oloupu den dopředu a dám je do studené vody, tak je to taky špatně,“ vysvětlil Sapík.
Tvrdí také, že je zoufalý, když hosté řeknou, že chtějí smažený sýr. „Tak kupuju ten nejlepší a dělám ho jen s trhaným salátem. Smažený sýr, smažené hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady! Kdyby to bylo čerstvý, tak možná dobrý. Ale jdu po Praze a cítím přepálený olej. Na to jsem alergický,“ uvedl.
Podle slov Sapíka v současné době schází „poctivá práce a slušnost,“ a dodává, že lidé jsou dnes mnohem agresivnější a nervóznější než kdykoliv předtím. „Dát si něco dobrého, vínko a v klidu se posadit,“ podotkl Sapík na otázku, jak čelit dnešnímu hektickému trendu.
Karanténa v České republice byla vyhlášena vládou 16.3. a mělo to neblahý vliv převážně na odvětví gastronomie. Sapík v rozhovoru uvedl, že tehdy svým 12 ti zaměstnancům slíbil, že jim po dobu 3 měsíců bude vyplácet mzdy. „Byla to nejdražší dovolená v mém životě,“ prohlásil Sapík a dodal, že myslel hlavně na to, aby jeho zaměstnanci mohli splácet půjčky a šetřit si na důchod.
Šéfkuchař, který se zúčastnil mnoha mezinárodních kuchařských soutěží uvedl, že dobré jídlo se vždy neodráží v jeho ceně. „Jsou i dobrý věci za málo peněz, ale musí se s nimi pracovat,“ řekl Sapík a na otázku, jakou kuchyni nejvíce miluje mimo té české odpověděl, že indickou kvůli jejím širokým variacím. Sapík ve své restauraci vaří pouze českou kuchyni a na otázku, proč nemá i jídla z mezinárodní kuchyně odpověděl, „Lidé dnes mohou všude cestovat a já mám radost, že jim mohu říct: Ano, to je poctivá česká kuchyně,“ prohlásil uznávaný šéfkuchař.
Související

Češi opět ukázali velké srdce. Do sbírky potravin se zapojil rekordní počet obchodů

Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
potraviny jídlo , kuchyň , recepty, vaření - , Česká republika , Gastronomie , Brambory
Aktuálně se děje
včera

Obchody i doprava. Květnové svátky mají vliv na více oblastí
včera

Češi od zítra platí vyšší koncesionářské poplatky. Rozšiřuje se i okruh poplatníků
včera

Pavel vezme belgického krále i mimo Prahu, potvrdil Hrad
včera

Dnes se pálí čarodějnice. Kdo skutečně skončil za čarodějnictví na hranici?
včera

Počasí už na jaře láká na vodu. Stav na řekách ani po zimě není ideální
včera

Zemřel Ladislav Mareš, autor slavné české stolní hry Dostihy a sázky
včera

80 let od sebevraždy Adolfa Hitlera a Evy Braunové. Kdo byla Vůdcova milenka?
včera

Útočník z Třeboně zemřel v nemocnici. Policejní zásah vyšetřuje inspekce
včera

Blackout ve Španělsku nezpůsobil jen ekonomické škody. Vyžádal si i mrtvé
včera

Evropa a vojenská cvičení. Proč nezvládáme to, co Britové dělají už staletí?
včera

Projev Trumpa plný lží? Pochvaly si vycucal z prstu, ukázal fact check
včera

Čína se Trumpovi směje. Jak na ni ale skutečně dopadá obchodní válka?
včera

Vyměníme soukromí za bezpečí? I bez sběru dat lze čelit kyberhrozbám, není to ale lehké, upozorňuje Půčková
včera

Svět na prahu nové války: Jaderné mocnosti zaútočí do 36 hodin, tvrdí zpravodajci
včera

Jednání s Trumpem vyvolává v Japonsku obavy. Zbytek světa by se měl bát také
včera

Von der Leyenová Trumpovi rázně vzkázala, co svými cly způsobil
včera

Chtěl bych být papežem, prohlásil Trump
včera

Za zabíjení Rusů body, za ty nové vybavení. Ukrajinská armáda udělala z války hru
včera

Vědci zveřejnili dosud nejdetailnější snímek Slunce
včera
Příjemné a slunečné. Meteorologové popsali počasí do konce týdne
Příjemné a slunečné jarní počasí bude pokračovat i v dalších dnech, slibují meteorologové na sociální síti. Teploty mohou už ve čtvrtek výjimečně dosáhnout letních 25 °C. Nejteplejším dnem týdne bude pátek. O víkendu se od severu výrazně ochladí a chladnější bude i začátek příštího týdne.
Zdroj: Jan Hrabě