Jaroslav Sapík je český šéfkuchař, který vařil v předních hotelích ve Vídni, Španělsku, Indii a Singapuru, přesto je zarytým zastáncem české kuchyně. Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem a od roku 1992 má vlastní restauraci a pension. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o poctivé práci a návratu ke kořenům a také o tom, jaký měla karanténa dopad na jeho živobytí.
V roce 2009 Sapík obnovil Československý svaz kuchařů, který musel být kvůli druhé světové válce ukončen a tvrdí, že je třeba „vrátit se zpátky ke kvalitní potravině a poctivé práci.“ Zarytý zastánce české kuchyně vaří pouze se sezónních potravin a v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že lidé neumí uvařit ani správně brambory.
Většina populace vkládá brambory do studené vody a čeká až se začnou vařit. Sapík poukázal na fakt, že se z brambor vyvaří všechny živiny jako u jiné zeleniny. „Nejprve musí vařit voda a pak se do ní dávají ty brambory. A když je oloupu den dopředu a dám je do studené vody, tak je to taky špatně,“ vysvětlil Sapík.
Tvrdí také, že je zoufalý, když hosté řeknou, že chtějí smažený sýr. „Tak kupuju ten nejlepší a dělám ho jen s trhaným salátem. Smažený sýr, smažené hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady! Kdyby to bylo čerstvý, tak možná dobrý. Ale jdu po Praze a cítím přepálený olej. Na to jsem alergický,“ uvedl.
Podle slov Sapíka v současné době schází „poctivá práce a slušnost,“ a dodává, že lidé jsou dnes mnohem agresivnější a nervóznější než kdykoliv předtím. „Dát si něco dobrého, vínko a v klidu se posadit,“ podotkl Sapík na otázku, jak čelit dnešnímu hektickému trendu.
Karanténa v České republice byla vyhlášena vládou 16.3. a mělo to neblahý vliv převážně na odvětví gastronomie. Sapík v rozhovoru uvedl, že tehdy svým 12 ti zaměstnancům slíbil, že jim po dobu 3 měsíců bude vyplácet mzdy. „Byla to nejdražší dovolená v mém životě,“ prohlásil Sapík a dodal, že myslel hlavně na to, aby jeho zaměstnanci mohli splácet půjčky a šetřit si na důchod.
Šéfkuchař, který se zúčastnil mnoha mezinárodních kuchařských soutěží uvedl, že dobré jídlo se vždy neodráží v jeho ceně. „Jsou i dobrý věci za málo peněz, ale musí se s nimi pracovat,“ řekl Sapík a na otázku, jakou kuchyni nejvíce miluje mimo té české odpověděl, že indickou kvůli jejím širokým variacím. Sapík ve své restauraci vaří pouze českou kuchyni a na otázku, proč nemá i jídla z mezinárodní kuchyně odpověděl, „Lidé dnes mohou všude cestovat a já mám radost, že jim mohu říct: Ano, to je poctivá česká kuchyně,“ prohlásil uznávaný šéfkuchař.
Související

Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?

Češi opět ukázali velké srdce. Do sbírky potravin se zapojil rekordní počet obchodů
potraviny jídlo , kuchyň , recepty, vaření - , Česká republika , Gastronomie , Brambory
Aktuálně se děje
před 38 minutami

Fotbalová Chance liga hlásí návrat ztraceného syna. Do Hradce přichází exslávista Van Buren
před 1 hodinou

Není to výjimka. Otce olympijského šampiona odsoudili za týraní potomků
před 2 hodinami

Novinky o případu tragédie na Trojském mostě. Mladík byl ještě nezletilý
před 2 hodinami

Tragédie v Gaze. Útok dronu nepřežilo i několik dětí, Izraelci přiznali chybu
před 3 hodinami

Trumpovi lidé mění FBI v loajální mašinérii. Věrnost posuzují detektory lži
před 4 hodinami

Fiala píše Ficovi. Slováky v dopise žádá o podporu protiruských sankcí
před 5 hodinami

Zájem o hráče z české ligy v zahraničí stoupá. Z elitních lig cílí na Šulce, Zadražila nebo Riga
před 5 hodinami

Nedělní bouřky budou spíše ojedinělé. Meteorologové vysvětlili, proč platí výstraha
před 6 hodinami

Dánové v čele Evropy. Nejvyšší prioritu má "zelená" a bezpečnost
před 7 hodinami

Mladík se v Praze tragicky zřítil z mostní konstrukce. Případ řeší policie
před 7 hodinami

Miliardáři by mohli zastavit hlad i chudobu. Nechtějí, a nikdo to po nich ani nemůže chtít
před 8 hodinami

Volby by vyhrálo ANO. Starostové v novém průzkumu předčili SPD
před 9 hodinami

Bouřlivé počasí je zpět. Meteorologové varují před kroupami a přívaly deště
před 9 hodinami

Dodržujte právní stát, jinak z EU nepřijdou peníze. Slováci a Maďaři mají problém
před 10 hodinami

Češi jsou jediní z ciziny. Hasiči posílají experty do Texasu, aby hledali pohřešované
před 11 hodinami

Dánsko nemělo jinou možnost. Parlament posvětil obrannou dohodu s USA
před 11 hodinami

Brusel na nohou: Úředníci přišli o víkend, scházejí se diplomaté. Kvůli Trumpovi
před 12 hodinami

Kimova KLDR přislíbila bezpodmínečnou podporu Ruska ve válce na Ukrajině
před 13 hodinami

První předpověď počasí na příští víkend. Česko bude pod vlivem útvaru nad Alpami
včera
Nevídaná nehoda na Bruntálsku má vážné následky. Na auto spadl obráběcí stroj
Vážná a děsivě vypadající nehoda se v pátek stala na Bruntálsku. Na auto se dvěma pasažéry spadl obráběcí stroj. Pro zraněnou dvojici letěly vrtulníky, které pacienty přepravily do nemocnice. Okolnostmi nehody se zabývá policie.
Zdroj: Jan Hrabě