Češi vaří brambory špatně, smažený sýr je vražda, tvrdí přední český kuchař

Jaroslav Sapík je český šéfkuchař, který vařil v předních hotelích ve Vídni, Španělsku, Indii a Singapuru, přesto je zarytým zastáncem české kuchyně. Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem a od roku 1992 má vlastní restauraci a pension. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o poctivé práci a návratu ke kořenům a také o tom, jaký měla karanténa dopad na jeho živobytí.

V roce 2009 Sapík obnovil Československý svaz kuchařů, který musel být kvůli druhé světové válce ukončen a tvrdí, že je třeba „vrátit se zpátky ke kvalitní potravině a poctivé práci.“ Zarytý zastánce české kuchyně vaří pouze se sezónních potravin a v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že lidé neumí uvařit ani správně brambory.

Většina populace vkládá brambory do studené vody a čeká až se začnou vařit. Sapík poukázal na fakt, že se z brambor vyvaří všechny živiny jako u jiné zeleniny. „Nejprve musí vařit voda a pak se do ní dávají ty brambory. A když je oloupu den dopředu a dám je do studené vody, tak je to taky špatně,“ vysvětlil Sapík.

Tvrdí také, že je zoufalý, když hosté řeknou, že chtějí smažený sýr. „Tak kupuju ten nejlepší a dělám ho jen s trhaným salátem. Smažený sýr, smažené hranolky a tatarka? To jsou tři vraždy dohromady! Kdyby to bylo čerstvý, tak možná dobrý. Ale jdu po Praze a cítím přepálený olej. Na to jsem alergický,“ uvedl.

Podle slov Sapíka v současné době schází „poctivá práce a slušnost,“ a dodává, že lidé jsou dnes mnohem agresivnější a nervóznější než kdykoliv předtím. „Dát si něco dobrého, vínko a v klidu se posadit,“ podotkl Sapík na otázku, jak čelit dnešnímu hektickému trendu.

Karanténa v České republice byla vyhlášena vládou 16.3. a mělo to neblahý vliv převážně na odvětví gastronomie. Sapík v rozhovoru uvedl, že tehdy svým 12 ti zaměstnancům slíbil, že jim po dobu 3 měsíců bude vyplácet mzdy. „Byla to nejdražší dovolená v mém životě,“ prohlásil Sapík a dodal, že myslel hlavně na to, aby jeho zaměstnanci mohli splácet půjčky a šetřit si na důchod.

Šéfkuchař, který se zúčastnil mnoha mezinárodních kuchařských soutěží uvedl, že dobré jídlo se vždy neodráží v jeho ceně. „Jsou i dobrý věci za málo peněz, ale musí se s nimi pracovat,“ řekl Sapík a na otázku, jakou kuchyni nejvíce miluje mimo té české odpověděl, že indickou kvůli jejím širokým variacím. Sapík ve své restauraci vaří pouze českou kuchyni a na otázku, proč nemá i jídla z mezinárodní kuchyně odpověděl, „Lidé dnes mohou všude cestovat a já mám radost, že jim mohu říct: Ano, to je poctivá česká kuchyně,“ prohlásil uznávaný šéfkuchař.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo kuchyň recepty, vaření - Česká republika Gastronomie Brambory

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy