Majitel sítě pražských restaurací Šenkýrna Luděk Hanzlík ve svých podnicích nevyžaduje po hostech doklad o bezinfekčnosti ohledně onemocnění na covid-19, ačkoli tak má podle vládního nařízení ode dneška činit. Restauratér tvrdí, že opatření postrádá logiku, když zákazníci při návštěvách v potravinách, oděvech či na benzinových stanicích žádný dokument o svém zdravotním stavu nemusí předkládat. „Nejsem žádný rebel, ani odpírač vakcinace, kterou mimochodem plně schvaluji, ale dané restrikce mně musejí dávat konkrétní smysl. Odmítám být za pokrytce, který něco kritizuje v soukromí a jinak se chová na place. Nebudu si hrát na policistu, nemám k tomu žádné pravomoci. Také je nutné zdůraznit, že řada lidí bude potvrzení o očkování ve velkém falšovat,“ říká pro EuroZprávy.cz Luděk Hanzlík.
Nechápe, proč restauratéři mají suplovat roli státu, který podle něj nebyl za rok a půl schopen udělat osvětu ohledně očkování. Expert na gastronomii Luděk Hanzlík tvrdí, že navíc nedisponuje žádnou právní gescí, aby od hostů vyžadoval očkovací certifikáty, kontroly testů či, zda prodělali onemocnění na covid-19. „Vláda si nás plete s policií, ale my nemáme žádnou pravomoc zákazníky kontrolovat. Porušovali bychom jejich osobní údaje, tedy GDPR. Ať dozor vykonává hygiena či bezpečnostní orgány. Odmítám na hosty volat měšťáky, rvát se s nimi, natož je vyhazovat. Navíc každá restrikce se odrazí na tržbách, protože lidé nebudou do podniků chodit.“
Šéf pěti Šenkýren, které tvoří Pražanka na Jižním Městě, smíchovská Hlubina, kamýcký Obzor, Na Ledárnách na Zeleném pruhu a hostivařský podnik U Milionu, se domnívá, že za současné situace by některé restaurace přivítaly, kdyby je vláda zavřela. „Kontrola bezinfekčnosti všechny kolegy poškodí, ale žádný kompenzační bonus nedostaneme jako v případě, kdyby opět nastala výluka.“
Vstup jen s PCR testem by byl pro podniky likvidační
A ztráty podle něj začínají být velké. „Lidé se už před každým nařízením v restauracích začínají bát, protože gastronomii považují za rizikovou, když se neustále limituje. Už o uplynulém víkendu jsem měl o třicet procent nižší tržbu než obvykle. Stálí zákazníci se mě také ptali, zda budeme po nich doklad vyžadovat a okamžitě dodali, že pokud ano, ztratíme jejich přízeň a nepřijdou. A to už si po krizi nemohu dovolit.“
Pokud by skutečně platila úvaha ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, podle něhož by se hosté bez očkovacího certifikátu museli prokazovat jen výhradně PCR testem, který si ode dneška musejí všichni ve výši osm set korun hradit, potom by hospodští žádali po dosluhujícím kabinetu Andreje Babiše další kompenzace. „Je asi více než pravděpodobné, že zákazník bez očkovacího certifikátu by nepodstoupil PCR test jen kvůli návštěvě restaurace a pivo si raději půjde koupit do potravinářských řetězců. U antigenních testů za dvě stě korun je poplatek ještě přijatelný, ale u PCR testů je rozdíl markantní.“ Hospodským by tak vznikla citelná škoda. „A bez finanční podpory bychom další provoz už jen těžko zvládali. Pro podniky by se jednalo o téměř jistou likvidaci,“ soudí.
Hanzlík upozorňuje, že není žádným rebelem či anarchistou. „Nejsem ani příznivcem žádných dezinformačních teorií, očkování plně schvaluji. Mám dvě dávky, stejně jako můj personál a souhlasím, že vakcinace je jedinou cestou, která nám může pomoci k běžnému životu. Ale nejsem oprávněný nad hosty vykonávat hygienický dozor. Na pumpě při tankování paliva vám také obsluha nekontroluje řidičský průkaz.“
Majitel podniků je navíc přesvědčený, že někteří lidé se značně ukáznili a hygienická opatření dodržují. „Řada z nich už dávno nebere covid-19 na lehkou váhu a nemluví o něm jako chřipečce, když vidí, co se děje na ARO či JIP. A proto tvrdím, že nachlazený člověk s kašlem do restaurace málokdy přijde. Všichni dobře vědí, že ve hře jsou lidské životy. Samozřejmě, že se vyskytnou sobci, kteří dokumenty budou falšovat, ale tomu žádný hostinský nezabrání.“
Sám by se nařízení podřídil, kdyby platilo ve všech sférách. Tedy v potravinových řetězcích, obchodních centrech, v krámcích s textilem či na benzinových stanicích. „Pak bych nikterak nevybočoval, protože celoplošné opatření by mně dávalo smyl. Ale opět nechápu, proč si zdravotnický resort s hygienou zase vybral náš sektor, který je restrikcemi už rok a půl decimován. Nikdo z epidemiologů totiž za celou pandemii neprokázal, že restaurace jsou ohniskem nákazy.“
Myčka bakterie zlikviduje, v potravinách na zboží zůstávají
Gastronom však konstatuje, že prostředí v podnicích je mnohem bezpečnější než v jiných oborech. „Například v obchodech s potravinami pořád někdo holou rukou sahá na zboží a bakterie na něm zůstávají, o textilu, kde si lidé na nahé tělo zkouší oblečení, ani nemluvím, ale u nás je situace jiná. Náš host se dotýká jen talíře, příborů a sklenice. Vše potom dáme do myčky na osmdesát stupňů a tím jakékoli riziko téměř minimalizujeme. Stoly a židle před další návštěvou řádně vydezinfikujeme.“
Kdyby hospodský začal nejčerstvější restrikci dodržovat, připadal by si podle svých slov jako pokrytec. „Nemohu opatření kritizovat v soukromí a jinak se chovat na place. Také je nutné zdůraznit, že řada lidí potvrzení o očkování ve velkém falšuje. Rovněž by bylo dobré lidem předložit seznam o proočkovanosti poslanců Dolní komory Parlamentu České republiky.“
Za jeden z největších nesmyslů ohledně kontrolování bezinfekčnosti, považuje, že není nařízením přesně stanoveno, kde má kontrola dokumentů přesně probíhat. „I prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza upozorňuje, že v případě provedení dozoru hosta po jeho usazení, hrozí, že nebude mít v pořádku doklady a infekci provozovně už tak může šířit a zvýší se tak riziko nákazy. Jde o další ze série nedomyšlených opatření.“ Hanzlík se případné třímilionové pokuty neobává. „Pokud jsem vše dobře nastudoval, tak sankce je namířená jen vůči hostovi. O pokutě pro hostinského není nikde ani řeč. Stále je pro mě klíčové, že my hospodští nemáme v gesci kontrolovat ničí zdravotní stav.“
Muž, který se v gastronomii pohybuje přes třicet let, nesouhlasí s možným kandidátem na ministra zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Ve včerejším diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce totiž uvedl, že v Itálii či Rakousku po něm jako hostovi žádal personál dokument o bezinfekčnosti hned u vchodu, a tak nářkům tuzemských restauraterů nerozumí. „Pan profesor Válek byl asi v nějakých vybraných podnicích. Jelikož ale hodně cestuji po Německu, tak vím, že v tamních restauracích je dodržování hygienických opatření často na dost tristní úrovni.“
Téměř nikde po něm žádný doklad nechtěli. „A rovněž mě zarazilo, že tamní personál ani nekontroluje nasazené respirátory v době, kdy lidé nic nekonzumují. Obsluha jej často také nemá. Proto si zahraničí zase neidealizujme,“ míní pro EuroZprávy.cz majitel sítě pražských restaurací Šenkýrna Luděk Hanzlík.
Související
Před pěti lety se poprvé objevil covid. Čína jeho původ dodnes tají
Respirační onemocnění v Česku nabývají na síle. Stoupá počet lidí s covidem i černým kašlem
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) , Restaurace , Luděk Hanzlík
Aktuálně se děje
před 6 minutami
Co přinese první den Trumpa ve funkci? Přehled nařízení, která chce podepsat
před 27 minutami
Trump může učinit Ameriku velkou, ale samotnou. Namísto sjednocení zvolil další polarizaci
Aktualizováno před 49 minutami
Donald Trump složil přísahu a stal se 47. prezidentem USA. Vyhlásí nouzový stav a přejmenuje Mexický záliv
před 1 hodinou
Panamu si bereme zpět, pošlu lidstvo na Mars. Co zaznělo během Trumpova inauguračního projevu?
před 1 hodinou
Donald Trump je zpátky u moci. A už začal měnit celý svět
před 1 hodinou
Biden v posledních minutách prezidenství rozdal další milosti. Bojí se rodinu
před 3 hodinami
Biden bojoval až do konce, teď předává Bílý dům Trumpovi. Ten získává obrovské pravomoci
před 3 hodinami
Trump couvá. Nová cla zatím neoznámí
před 3 hodinami
Princi Harrymu začne soud s bulvárem. Bude to začátek konce, píše BBC
před 3 hodinami
Putin poblahopřál Trumpovi k inauguraci. Budeme hájit zájmy Ruska, dodal
před 4 hodinami
Charakter počasí v Česku se po dnešku změní. ČHMÚ popsal, jak se to projeví
před 5 hodinami
Policie zasahovala na škole i v Praze. Panovaly obavy, že žák přijde se zbraní
před 7 hodinami
The Guardian: Trump je hrozbou. Evropa musí rázně reagovat
před 8 hodinami
Ukrajina otevřela proti Rusku další frontu. Trumpa
Aktualizováno před 8 hodinami
Drama na ZŠ u Českých Budějovic. Učitelce vyhrožoval žák se zbraní, zakročila policie
před 9 hodinami
Zahraniční partneři USA se připravují na první Trumpovy kroky. Čína i Kanada hodlají reagovat tvrdě
před 9 hodinami
Joe Biden v úřadu končí. Má za sebou poslední den v roli prezidenta
před 10 hodinami
PŘEHLED: Trump složí prezidentskou přísahu uvnitř. Historie inaugurací je potřísněna krví
před 10 hodinami
Válka na Ukrajině se může pro USA stát druhým Vietnamem. Jak podle Bannona Trump zareaguje?
před 11 hodinami
Dramatický návrat Trumpa do Bílého domu: To se pobavíte, vzkázal příznivcům
Donald Trump plánuje dramatický návrat do Bílého domu, který by mohl zásadně proměnit Spojené státy. Když bude v pondělí inaugurován v mrazivém Washingtonu, bude doufat, že nastolí novou éru americké politiky a splní své ambiciózní sliby o rozsáhlých změnách. Ceremoniál, který se kvůli extrémní zimě poprvé po desetiletích uskuteční uvnitř Kapitolu, symbolizuje okamžik, kdy bude jeho činy poprvé skutečně podrobeny hodnocení, místo aby se hodnotily pouze jeho sliby.
Zdroj: Libor Novák