Víte, kolik čtenářů zaznamená reklamu v časopisech? Podívejte se na průzkum

Praha - Reklamní inzerci v tištěném časopisu zaznamená v průměru 60 procent českých čtenářů. Reklamní sdělení si s konkrétní značkou spojí 85 procent z nich a nějakým způsobem, jako návštěvou webu, zakoupením nebo doporučením produktu, zareaguje 64 procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu StarchMetrix, který ve spolupráci s Unií vydavatelů od loňského září zajišťuje agentura GfK.

Průzkum, který má za sebou první rok měření, vedle zmíněných ukazatelů zjišťuje například i to, odkud čtenáři časopis získali, kde ho nejčastěji čtou a zda využívají i elektronickou verzi. První roční vlny průzkumu, který pokračuje dál, se zúčastnilo více než 17.000 respondentů. Celkem posuzovali přes 1800 reklam ve 105 vydáních 76 časopiseckých titulů.

Do budoucna Unie vydavatelů uvažuje o zařazení dalších časopisů. Předpokládá přitom, že na financování se vedle vydavatelů budou podílet i mediální agentury a zadavatelé, jimž výsledky a přínosy průzkumu v současné době prezentuje a plánuje pro ně otevřít i dosavadní získaná data.

"Ideální stav je ten, že budeme měřit všechny větší časopisy," řekl Tomáš Tkačík z Unie vydavatelů. To by podle něj umožnilo například měřit zásah reklamních kampaní ve více titulech najednou, zároveň by to ale znamenalo náklady v řádu desítek milionů korun. "To samozřejmě vydavatelé nejsou schopni sami zaplatit," dodal.

Výsledky průzkumu lze podle jejich autorů prezentovat z hlediska asi 70 produktových kategorií ale i z pohledu cílových skupin. Dokáže změřit také vnímání časopisu, například, že vybraný titul je podle čtenářů cenným zdrojem informací a články označují jako důvěryhodné.

Související

Ilustrační foto

Za zasílání obchodních sdělení bez souhlasu bude hrozit pokuta až 100.000 korun

Za zasílání obchodních sdělení bez souhlasu adresáta bude lidem zřejmě hrozit pokuta až 100.000 korun. Firmy se za toto provinění vystaví stejně jako dosud až desetimilionové sankci. Sankce za nevyžádaná obchodní sdělení bude udělovat Úřad pro ochranu osobních údajů. Počítá s tím novela o některých službách informační společnosti, kterou schválil Senát. 
Marek Prchal

Marketéři vyloučili ze svých řad Marka Prchala za Babišovu neetickou kampaň

Sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club Czech Republic (ADC) vyloučilo ze svých řad Marka Prchala, který pracuje pro předsedu ANO Andreje Babiše. Jeho kampaň před nadcházejícím druhým kolem prezidentských voleb považuje sdružení za neetickou. Uvedlo to na svém webu. Je to první vyloučení člena za 30 let fungování ADC.

Více souvisejících

reklama Reklamy Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy