Ceny pohonných hmot dál klesají. Kde natankujete nejvýhodněji?

Praha - Řidiči u benzinek v ČR natankují opět o něco levněji. Průměrná cena Naturalu 95 za uplynulý týden klesla o 41 haléřů na 31,63 Kč/l. Nafta za týden do středy zlevnila o 17 haléřů na průměrných 29,69 Kč/l. Důvodem poklesu cen jsou podle analytiků nízké ceny ropy na světových trzích.

Pod 32 korun stál litr Naturalu 95 naposledy ve druhé polovině dubna. Od té doby průměrná cena rostla a od poloviny června do počátku srpna se držela nad 33 korunami za litr. Pak se začala snižovat a pod 32 Kč/l se dostala koncem minulého týdne, ukazují čísla CCS. Některé čerpací stanice ale litr benzinu nyní prodávají dokonce za méně než 29 korun.

"Přebytek ropy na trhu by měl v nejbližších měsících přetrvat, což bude omezovat její zdražování. Do konce září proto čekáme snížení cen až o půl koruny na litr. Pokles ceny čekáme zejména u benzinu," řekl dnes ČTK analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak s tím, že zhruba od listopadu by měla nafta na českých čerpacích stanicích stát více než benzin, což je typický sezonní vývoj. "V zimě totiž pravidelně stoupá poptávka po topném oleji a naftě, což má vliv na její cenu," vysvětlil.

Natural 95 na jižní Moravě stojí v průměru 32,07 koruny. Nafta zlevnila o 14 haléřů na 30,43 koruny za litr. Benzin i nafta jsou ale v Jihomoravském kraji dlouhodobě dražší, než je celostátní průměr. Benzin je v kraji nejdražší na Břeclavsku.

Motoristům z jižní Moravy se vyplatí tankovat benzin v Rakousku. Litr naturalu tam stojí 1,10 eura, v přepočtu 29,74 koruny. Za naftu tam zaplatí pouze 0,99 eura za litr, což je 26,77 koruny, tedy o čtyři koruny méně než v kraji. Už i na Slovensku je benzin v porovnání s průměrnými cenami na jihu Moravy levnější. Natural 95 tam podle údajů z webu www.fuel-prices-europe.info stojí 1,15 eura, což je 31,10 Kč. Nafta na Slovensku vyjde také levněji - na 0,98 eura, tedy 26,50 koruny.

Litr benzinu Natural 95 ve Zlínském kraji za týden zlevnil o 47 haléřů, stojí průměrně 31,44 koruny. Nafta stojí o 12 haléřů méně, prodává se za 29,71 koruny. Benzin je v kraji nejlevnější na Uherskohradišťsku, kde se tankuje za 31,09 koruny, nejvíce za něj dají motoristé na Kroměřížsku, 31,89 koruny za litr. V tomto okrese je nejdražší i nafta, stojí tam 30,21 koruny, nafta je nejlevnější na Vsetínsku (29,40 koruny/litr).

Průměrná cena nejpoužívanějšího benzinu Natural 95 v Moravskoslezském kraji klesla během uplynulého týdne o 45 haléřů na středečních 31,41 Kč za litr a cena nafty o 13 haléřů na 29,30 Kč. Nejvýraznější snížení cen v kraji zaznamenali motoristé na Bruntálsku, kde klesla průměrná cena benzinu o 66 haléřů na 30,79 Kč za litr a cena nafty o 29 haléřů na 28,84 Kč. Benzin je na Bruntálsku v kraji nejlevnější, nafta je levnější na Opavsku, kde se ve středu prodával litr v průměru za 28,63 Kč.

Naopak nejdražší benzin v kraji tankují řidiči na Frýdecko-Místecku, litr průměrně za 31,73 Kč. Nafta je nejdražší na Novojičínsku, kde ve středu stál litr v průměru 29,66 Kč.

Čerpací stanice na Vysočině v posledním týdnu opět zlevnily benzin i naftu, jinde v Česku ale ceny klesají rychleji. Natural 95 na Vysočině nyní v průměru stojí 32,23 koruny za litr, o 25 haléřů méně než před sedmi dny. Jen o tři haléře je benzin dražší v Praze, jinde v ČR stojí méně. Litr nafty na Vysočině za týden zlevnil o 11 haléřů na 30,47 koruny, což je mezi kraji nejvyšší průměrná cena.

Benzin vyšel v Pardubickém kraji nejlevněji na Orlickoústecku (30,91 koruny za litr). Nafta byla nejlacinější na Pardubicku (29,23 koruny za litr). Na Svitavsku se prodávaly pohonné hmoty dráže, benzin stál 31,66 koruny za litr a nafta 29,67 koruny za litr.

V Polsku je palivo výrazněji levnější, od minulého týdně však mírně zdražilo. Podle stránek www.fuel-prices-europe.info tam nyní přijde litr benzinu v přepočtu průměrně na 28,09 koruny a litr nafty na 25,59 koruny. U hranic s Českem však čerpací stanice prodávají palivo za vyšší ceny.

Ceny pohonných hmot ve středních Čechách v uplynulém týdnu opět mírně klesly. Benzin zlevnil od minulé středy o 43 haléřů na 31,75 koruny za litr, nafta o 15 haléřů na 29,86 koruny za litr. Nejdražší benzin v kraji se nadále prodává na Benešovsku, a to v průměru za 33,28 koruny za litr. Nejlevnější Natural 95 je na Mělnicku, řidiči ho tam natankují za průměrných 30,93 koruny za litr.

Pohonné hmoty v Praze dál zlevňují. Od minulé středy klesla průměrná cena benzinu Natural 95 o 25 haléřů na 32,26 koruny za litr. Naftu natankují motoristé za průměrných 30,37 koruny za litr, což je o 29 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Přitom už minulou středu se průměrná cena benzinu dostala v metropoli na nejnižší úroveň od dubna, cena nafty dokonce od února. I přes pokračující zlevňování zůstává benzin v Praze ale nejdražší z celé země.

Ceny pohonných hmot na jihu Čech dál klesají. Litr benzinu Natural 95 stojí v průměru 31,26 Kč, o 48 haléřů méně než před týdnem, a je tak nejlevnější v zemi. Za naftu řidiči aktuálně zaplatí 29,40 korun, což je o deset haléřů méně. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS. Benzin je tak v Jihočeském kraji o 5,27 Kč levnější než loni touto dobou, nafta o 6,54 Kč.

V Karlovarském kraji stojí benzin nejméně na Chebsku, a to 31,48 koruny. Za týden jeho cena klesla o 33 haléřů. Nafta zlevnila na Chebsku o 25 haléřů na 29,27 koruny. Nafta je nejlevnější na Sokolovsku, kde cena klesla o 37 haléřů na 28,68 koruny. Benzin na Sokolovsku přijde na 31,51 koruny, o 44 haléřů levněji než před týdnem.

Ceny benzinu i nafty v Plzeňském kraji za týden opět klesly o desítky haléřů. Tento trend pokračuje už pátý týden po sobě. Benzin Natural 95 zlevnil o 70 haléřů na 31,58 koruny za litr a po dlouhé době se dostal pod průměr ČR, který je o pět haléřů vyšší. Za litr nafty platí řidiči v kraji průměrně už méně než 30 korun, konkrétně 29,85 Kč, což je o 32 haléřů méně než minulou středu. Benzin zlevnil ve všech sedmi okresech regionu, cena nafty se snížila všude s výjimkou jihu Plzeňska. Pohonné hmoty nejvíce zlevnily na Tachovsku, které je ale dlouhodobě nejdražší.

Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 je v Libereckém kraji v průměru po 31,50 Kč, před týdnem byl o 40 haléřů dražší. Levněji ho podle informací společnosti CCS natankují řidiči v Jihočeském, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Pardubickém a Ústeckém kraji. Nejlevněji v rámci kraje natankují motoristé na Českolipsku, nejdražší je Semilsko.

Řidiči mohou v Ústeckém kraji natankovat opět o něco levněji než před týdnem. Cena benzinu Natural do středy klesla o 33 haléřů na 31,38 koruny za litr, za méně než 31 korun lze benzin pořídit na Ústecku. Nejlevnější naftu v kraji lze pořídit na Mostecku, kde ji čerpadláři prodávají v průměru za 28,84 Kč/l.

Ceny pohonných hmot klesly také v sousedním Německu. Podle serveru www.fuel-prices-europe.info pumpaři prodávají obdobu českého Naturalu 95 v přepočtu za 37,02 Kč/l. U nafty se cena blíží té v Česku, přesto se Němcům pořád vyplatí tankovat po přejezdu hranic u některé ze severočeských pump. V Německu je průměrná cena v přepočtu 31,34 koruny za litr.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

"I největší zlo jde porazit." Fiala zmínil poselství druhé světové války

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu zúčastnil pietního aktu u příležitosti Dne vítězství na pražském Vítkově. Oslavy 79. výročí konce 2. světové války vyvrcholily na Pražském hradě, kde proběhlo tradiční jmenování generálů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy