Fatální selhání firmy ČEZ: Odstávky Temelína a Dukovan budou stát tři miliardy

Praha - Mimořádné odstávky jaderných elektráren Temelín a Dukovany způsobily škodu přes tři miliardy korun. Vinu nese společnost ČEZ, informuje dnešní vydání MF Dnes. Výše škod přitom ještě není konečná a stále narůstá.

Kvůli mimořádným odstávkám jaderných elektráren Temelín a Dukovany přišla společnost ČEZ v letošním roce o výrobu čtyř terrawatthodin elektřiny. Společnost přiznala, že to v přepočtu znamená ztrátu více než tří miliard korun.

Zatímco u přerušení produkce v jihočeské elektrárně je těžké určit, do jaké míry za ně nese někdo odpovědnost, u Dukovan jsou si experti podle MF Dnes jistí, že fatálnímu selhání došlo uvnitř firmy. "Jde zcela jistě o pochybení ČEZ," má jasno šéfová Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Polostátní společnost se v minulých letech zbavila údržby svých elektráren a přenechala ji externím firmám. Kvůli složitému systému dodavatelů se stal dohled nad stavem zdrojů značně nepřehledný.

ČEZ si tak nedokázal ohlídat práci společnosti Tediko, která měla na starosti kontrolu svárů potrubí v Dukovanech. Při náhodné kontrole protokolů o revizi vyšlo najevo, že přiložené rentgenové snímky mají zásadní vady. I přesto je technici ČEZ stvrdili svým podpisem, píše MF Dnes.

I když nejde o bezpečnostní riziko, veškeré svary se musí zkontrolovat znovu. Tři ze čtyř bloků elektrárny proto stojí. Bilance škod přitom stále není konečná.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Jaderná elektrárna Temelín Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy