dTest: Kdy vám končí smlouva o dodávce energií? Pozor na sankce

Praha - Lidé často nevědí, kdy jim končí smlouva o dodávce energií a jaké sankce jim hrozí za předčasné ukončení smlouvy. A dodavatelé jim někdy odmítají tyto informace sdělit. Přitom součástí smluv bývá automatické prodlužování na dobu určitou a nelze je tudíž bez sankce vypovědět. Od 1. ledna 2016 však energetický zákon ukládá dodavatelům energií povinnost poskytnout spotřebiteli na jeho žádost pravdivé a úplné informace nezbytné k uskutečnění změny dodavatele energií.

„Z našeho dlouhodobého sledování trhu s energiemi i ze zkušeností z námi pořádané hromadné změny dodavatelů energií vyplývá, že spotřebitelé často nevědí, zda uzavřeli smlouvu o dodávce energií na dobu neurčitou či určitou. Pokud vědí, že mají smlouvu na dobu určitou, nejsou si vždy jisti, kdy končí. Navíc mají často mylnou představu o době trvání smlouvy, " uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Od roku 2006, kdy je možné změnit dodavatele elektřiny, a od roku 2007, kdy je možné změnit dodavatele plynu, se mnoho lidí nechalo nalákat na změnu dodavatele. Později se ale ukázalo, že nebyla tak výhodná, jak se zpočátku jevilo. Jedním z důvodů bylo automatické prodloužení stávající smlouvy o dodávce energií na dobu určitou, které spotřebitel při sjednání smlouvy nemusel ani zaznamenat.

„Spotřebitelé se domnívají, že uzavřeli smlouvu například na dva či tři roky a že po uplynutí tohoto období se jim smlouva prodlouží na dobu neurčitou, a budou ji pak moci bez sankcí vypovědět. K tomu však nemusí dojít. Součástí smluv na dobu určitou bývá článek, kterým dojde k prodloužení smlouvy na další dobu určitou, pokud spotřebitel ve stanovené lhůtě nevyjádří svůj nesouhlas s takovým prodloužením," upozorňuje Lukáš Zelený. Smlouvu pak nelze vypovědět buď vůbec, nebo jen se zaplacením smluvní pokuty, jejíž výše může spotřebitele nemile překvapit.

Psali jsme:
Jistota, že nenadýcháte? Pozor, třetina alkoholtesterů je nespolehlivá
 

Spotřebitelé si podle dTestu stěžují, že jim někteří dodavatelé odmítají sdělit dobu trvání smlouvy, výpovědní dobu nebo výši smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy a odkazují je na jejich smlouvu a obchodní podmínky. Je pak pro ně obtížné tyto informace dohledat.

Dodavatel je přitom povinen spotřebitele o obsahu smlouvy na jeho žádost informovat na základě ustanovení občanského zákoníku. Spotřebitel má právo dozvědět se všechny rozhodné informace o smlouvě s podnikatelem ještě před uzavřením smlouvy, tím spíš má tedy takové právo po uzavření smlouvy. „Pokud dodavatelé neposkytují spotřebitelům požadované informace o jejich smlouvě, jednají nejen proti dobrým mravům, ale i protizákonně," zdůrazňuje Lukáš Zelený.

Povinnost poskytovat spotřebitelům údaje o jejich smlouvách nyní dodavatelům energií ukládá rovněž energetický zákon. „Energetický zákon po novele výslovně stanoví, že stávající dodavatel energií i dodavatel, k němuž spotřebitel přechází, jsou povinni uvádět v souvislosti s uskutečněním změny dodavatele energií pravdivé a úplné údaje. Mezi takové údaje jistě patří i informace o době trvání smlouvy a smluvních pokutách souvisejících s ukončením smlouvy o dodávce energií," říká Zelený.

Energetický regulační úřad navrhuje zahrnout informaci o trvání smlouvy i do vyúčtování energií. Tomu se však někteří dodavatelé brání, přičemž odkazují právě i na novelu energetického zákona, dle které si může spotřebitel informaci o trvání smlouvy u dodavatele vyžádat.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Energetika domácnosti

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy