Odboráři na Dole Paskov vyhlásili stávkovou pohotovost, nelíbí se jim kroky OKD

Staříč (Frýdecko-Místecko) – Sdružení hornických odborů OKD na svých internetových stránkách oznámilo, že byla vyhlášena stávková pohotovost na dole Paskov. Rozhodl o tom závodní výbor. Důvodem pro vyhlášení stávkové pohotovosti jsou podle odborářů kroky, kterými vedení OKD směřuje k uzavření dolu, aniž ale vyhlásilo jeho útlum. 

„Naším cílem je vyřešit situaci sociálně smírnou cestou do 30. dubna 2016, kdy v tomto čase bude již nutné řešit zaměstnance úseků příprav a ostatních návazných činností," uvedl v prohlášení předseda odborů Dolu Paskov Rostislav Palička.

Pokud se sociální program neobnoví nebo nebude uzavřena dohoda o jiné formě uspokojení požadavků zaměstnanců, podniknou odboráři další kroky v souladu se zákony. Jedním z těchto kroků může být podle Paličky i stávka.

Kvůli plánovanému útlumu zatím nebyl vyhlášen ani sociální program. Ten na dole platil už v roce 2013, kdy OKD původně oznámilo, že důl zavře. Pak se ale firma dohodla se státem o prodloužení těžby a sociální program byl pozastaven.

Sociální program zaručoval horníkům mimo jiné navýšení odstupného podle odpracovaných let. „Ti, co mají 16 a více odpracovaných let v OKD, tak mají nárok až na dvanáctinásobek platu," řekl v pondělí Palička. Průměrný plat v celé OKD byl loni 34.000 Kč.

Zaměstnanci však na Dole Paskov podle Paličky pracují od roku 2013 v naprosté nejistotě a pracovní atmosféra mezi zaměstnanci se stále zhoršuje. „Žádáme proto ze strany vedení a představenstva OKD o urychlené řešení situace na Dole Paskov," uvedl odborář.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský v pondělí řekl, že vedení společnosti citlivě vnímá rozhodnutí odborářů i situaci v tamním dole a vyvíjí maximální úsilí, aby zajistilo finanční zdroje na pokrytí sociálního programu. „Jakmile budeme znát další strategii, jsme připraveni odborovou organizaci i zaměstnance Dolu Paskov neprodleně informovat," uvedl mluvčí.

Generální ředitel OKD Dale Ekmark na začátku měsíce v Karviné řekl, že OKD do tří let propustí polovinu zaměstnanců, tedy 5000 až 6000 lidí. Ministerstvo průmyslu v pondělí uvedlo, že vedení OKD tuto informaci vzalo zpět a nové číslo oznámí do měsíce. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v OKD pracuje asi 12.000 lidí.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD stávka

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy