Odboráři rozšířili stávkovou pohotovost na celé OKD

Karviná - Horničtí odboráři dnes rozhodli, že stávkovou pohotovost rozšíří z Dolu Paskov na celou těžební společnost OKD, a to na neomezenou dobu. Důvodem je nejasná situace v OKD. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík to řekl České televizi. Odboráři podle něj nemají od vedení firmy dostatek informací, neví ani, jak bude vypadat plán firmy pro letošní rok.

ředseda odborů Dolu Paskov Rostislav Palička ČTK řekl, že důvody rozšíření stávkové pohotovosti jsou podobné jako na Dole Paskov, kde byla vyhlášena už v úterý. "Hlavní je to, že nejsou žádné fundované informace. Myslím si, že až dostaneme byznys plán, tak ty důvody pominou," řekl.

Odbory podle něj také žádají sociální program pro propouštěné horníky. Byl hlavním důvodem stávkové pohotovosti na Paskově. Odboráři požadují jeho schválení a rozšíření na všechny doly OKD. Na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku začne útlum zřejmě již letos. OKD tam má necelých 1700 kmenových zaměstnanců.

Sociální program se týká i zvýšení odstupného podle odpracovaných let. V roce 2013, kdy OKD poprvé oznámila uzavření Paskova, zaručoval program horníkům s 16 a více odpracovanými lety až dvanáctinásobek platu. Průměrný hrubý plat v celé OKD byl loni 34.000 Kč. Poté, co se firma dohodla se státem na pokračování těžby, byl sociální program pozastaven.

"Rozšíření stávkové pohotovosti na všechny doly v OKD rozhodně není pozitivním impulsem nejenom vůči našim novým vlastníkům, ale už vůbec ne vůči našim zákazníkům a dodavatelům," řekl ČTK mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Vedení společnosti podle něj navrhlo odborářům pravidelné schůzky.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala řekl, že vyhlášení stávkové pohotovosti je logickým vyústěním situace. "Zaměstnanci mají obavy o svou budoucnost. Jak na sněmu zaznělo, chtějí konečně vědět, jak, kdy a jaké změny je čekají. Věřím, že to přispěje pozitivně k zintenzivnění jednání o dalším vývoji v OKD a řešení dopadů na region," řekl Cienciala.

I s pracovníky dodavatelských firem v OKD pracuje asi 12.000 lidí, podle představitelů Moravskoslezského kraje jsou však v regionu ohroženy další tisíce míst v návazných profesích. Na konci ledna činila nezaměstnanost v kraji 8,7 procenta, práci nemělo více než 73.500 lidí.

OKD má existenční problémy, těžba je pro firmu kvůli klesajícím cenám uhlí ztrátová i přes zavádění úsporných opatření. Firma oznámila, že kromě Dolu Paskov připravuje i zavření karvinských dolů Lazy a Darkov. Podle mluvčího OKD by se ale na karvinských dolech v nejbližších dvou letech nemělo nic měnit.

"Vedení OKD teď musí připravit byznys plán na léta 2016 - 2017. Prioritním úkolem bude vyřešení situace na Dole Paskov. Ostatní karvinské části prozatím nebudou řešeny," řekl Čelechovský.

OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Její vlastník NWR má nového majitele: skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy. Firmu definitivně opustil Zdeněk Bakala, který v ní působil od roku 2004.

"Jsme připraveni jednat s vládou i dalšími zainteresovanými stranami, protože situace okolo OKD na severní Moravě je vážná. Věříme, že současný postoj vlády, tedy že k jednání dojde až po převodu akcií, se změní s ohledem na příslib uskutečnění převodu v očekávaném termínu," sdělil ČTK mluvčí AHG Roman Pařík.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD stávka

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy