Průmysl je tahounem české ekonomiky, v březnu zrychlil růst na 10,9 procent

Praha - Průmyslová produkce v březnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 4,4 %, bez očištění byla vyšší o 10,9 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 0,4 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 15,1 %.

Průmyslová produkce v březnu 2017 po vyloučení sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla reálně meziměsíčně nižší o 0,4 %. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla o  4,4 %, bez očištění vzrostla o 10,9 %. Březen 2017 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,7 procentního bodu, růst o 18,4 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +1,18 p.b., růst o 13,0 %) a výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +1,15 p.b., růst o 16,7 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v březnu 2017 meziročně vzrostly o 14,7 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 15,2 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 13,9 %.

Hodnota nových zakázek v březnu 2017 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 15,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 16,2 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v březnu 2017 meziročně zvýšil o 1,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v březnu 2017 meziročně vzrostla o 5,6 % a činila 31 564 Kč.

Průmyslová produkce v 1. čtvrtletí 2017 v porovnání se 4. čtvrtletím 2016 po vyloučení sezónních vlivů byla reálně vyšší o 3,5 %. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů v 1. čtvrtletí 2017 vzrostla o 5,3 %, bez očištění vzrostla o 8,0 %. V 1. čtvrtletí 2017 bylo ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o tři pracovní dny více.

"Průmysl si i nadále udržuje pozici motoru české ekonomiky a už nyní je nepochybné, že za očekávaným velmi slibným výsledkem HDP za první čtvrtletí bude stát především toto odvětví," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Díky dobrému startu do druhého čtvrtletí, který naznačují zakázky i indexy nálad i nákupních manažerů lze podle něj očekávat, že průmysl potáhne ekonomiku nahoru i nadále.

"České průmyslové produkci by se mělo dařit i do budoucna. Registrace automobilů v eurozóně sice zpomalují, nicméně to podle našeho názoru nebude mít na automobilky zásadnější vliv. Více tím zřejmě utrpí dodavatelé dílů pro západoevropské výrobce. Automobilový průmysl tedy zůstane hlavním tahounem českého průmyslu i ve zbytku letošního roku," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podle partnera v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC ČR Petra Smutného český průmysl těží z přílivu tuzemských i zahraničních zakázek a celkového optimismu v ekonomice. "Potýká se ale s nedostatkem lidí a neprospívá mu politická nestabilita v Česku ani v zahraniční," uvedl.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika zakázky Škoda automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy