Praha/Olomouc/Brno - Pražské kuřácké restaurace hlásí za první měsíc platnosti zákazu kouření úbytek hostů. Rozdílný dopad má nedávný zákaz kouření na provoz restaurací v Olomouckém kraji. Po měsíci účinnosti nového protikuřáckého zákona některé podniky na jižní Moravě zavřely, případně to zvažují.
Zatímco během obědů jsou tržby stejné jako dřív, večer je od zavedení zákazu hostů citelně méně, a to se projevuje na tržbách, řekl spolumajitel pražské restaurace Na Pasece v Rumunské ulici Pavel Kadeřábek. Méně "štamgastů" chodí také do pivnice U Zlatého tygra, uvedl výčepní Jarda. Za tyto hosty, kteří si při pití piva rádi zapálili, chodí do hospody více turistů a žen, což se negativně projevuje na množství vypitého piva.
Přechodný úbytek hostů zaznamenal i Cafe bar Elysium v ulici Na Bojišti. "Může a nemusí to souviset s nabytím účinnosti protikuřáckého zákona, nicméně Elysium od začátku června zaznamenalo neuvěřitelný odliv návštěvníků. Následkem toho se náš i Váš oblíbený podnik, který si na sebe doposud více či méně vydělával, dostal do vážných finančních potíží," informovali na facebookových stránkách zaměstnanci baru.
Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové je ale zatím na hodnocení dopadů zákazu na fungování hospod a restaurací příliš brzy. Hromadné stížnosti členů zatím neeviduje ani Asociace hotelů a restaurací (AHR). Dlouhodobě ale upozorňuje na to, že vykázáním kuřáků z hospod se tento zlozvyk pouze přesunul na ulici. Větší problémy vidí ve zpřísnění s nakládáním a prodejem alkoholických nápojů. Nyní se například zdá, že by alkohol nesměly v restauracích roznášet nezletilí brigádníci.
Plná je v letních dnech například nová zahrádka před pivnicí Na rampě nedaleko hlavního vlakového nádraží v Olomouci, kde většinu hostů tvoří kuřáci. Zatímco dříve i v parných dnech štamgasti popíjeli pivo uvnitř, tak nyní vysedávají venku. Do stavby vyvýšené zahrádky provozovatel pivnice investoval 150.000 korun.
"Návštěvnost po zákazu kouření zatím klesla jen mírně," řekl ČTK Dušan Neumann, který pivnici Na rampě provozuje. Podle něj byla investice do zahrádky nutná, bez ní by se pivnice po zákazu kouření neobešla. Neumann upozornil, že zatímco nyní dalo přednost domácímu popíjení piva s cigaretou jen pár hostů, tak v zimě se situace může výrazně změnit, jelikož štamgasti se při kouření venku před hospodou budou muset vyrovnat s chladným počasím a nepohodou.
Naopak padesátiprocentní pokles tržeb má za červen restaurace U Žida na kraji Olomouce. "Projevilo se to (zákaz kouření) velmi špatně. Vnitřek hospody je přes den prázdný a servírka hospodu ve tři odpoledne zamyká. V provozu je pouze zahrádka," řekl ČTK majitel restaurace Lubomír Čechovský.
Naopak vyšší návštěvnost má jeho restaurace na nedalekém hřišti v městské části Nový Svět. "Štamgasti, kteří chodili do hospody U Žida, teď zůstávají na hřišti a dívají se na fotbal, než aby seděli u nás na zahrádce, kde se toho moc neděje. Kdybych neměl silný prodej obědů a hospodu na hřišti, tak bych teď asi po 26 letech zkrachoval," podotkl Čechovský.
Návštěvnost letní zahrádky hospody U Žida pomáhá zvýšit pravidelné grilování, které vždy přiláká lidi z okolí. "Hospoda je ale stejně prázdná, protože hosté sedí venku," řekl Čechovský. Doufá, že s příchodem zimy se lidé do jeho hospody vrátí. "Budou ale od piva odbíhat kouřit ven na zahrádku. Čím víc se toho vypije, tím víc se kouří, takže tam budeme s několika dalšími nekuřáky sedět sami. Za 26 let, co s manželkou máme hospodu, jsem takovou krizi ještě nezažil," dodal.
"Zákaz kouření nás tlačí, abychom zavřeli. Extrémně nám spadly tržby. Přece jen jsme noční bar a lidé k nám většinou chodí už v podnapilém stavu a alkohol a cigarety k sobě zkrátka patří. Zákazníci si tak odnášejí pití na ulici, aby si mohli zapálit," uvedla Kristýna Kahleová, která je provozovatelkou a příležitostnou barmankou v brněnském Tres Gallos. Zákaz kouření není podle ní komfortní ani pro zaměstnance, neboť skoro všichni kouří. "Jedinou výhodu nacházím v tom, že mi z práce nepáchne oblečení kouřem," dodala.
Úbytek hostů zaznamenává uvnitř restaurací majitel hostince U Bůčka v Chropyni Milan Balej. "Zatím to není tak výrazné. Máme zahrádku a ještě sem tam v pátek uděláme grilování, abychom natáhli hosty," řekl.
V budově na Masarykově ulici, kde hostinec sídlí, už dlouhá léta provozuje také rockový klub. Podnik má otevřeno především přes zimní měsíce, kdy se nekonají venkovní zábavy. "Se zákazem kouření už do klubu nepřijde vůbec nikdo. Myslím si, že jej zavřeme definitivně. A samotná hospoda nás s manželkou neuživí. Už jsem si proto našel manuální práci," řekl ČTK Balej, který je nekuřákem, stejně jako jeho žena. Přesto zákon kritizuje.
"Vlastním budovu za 10 milionů, mám hypotéku a půjdu pracovat rukama. Opravil jsem ji do blbé doby. V mém vlastním podniku mi budou přikazovat, co můžu a nemůžu a co můžou a nemůžou hosté? To už zavání omezováním podnikání i osobní svobody. Spletli si demokracii s diktaturou. Kasy chápu, ale tohle ne," řekl Balej.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Restaurace , Kouření , Praha , olomouc , Brno , Ekonomika
Aktuálně se děje
před 19 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 58 minutami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 1 hodinou
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 3 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 4 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 4 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 5 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 6 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 9 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 12 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek