Průmysl v Česku zrychlil růst, valí se nové zakázky. Daří se i stavebnictví

Praha - Průmyslová produkce v říjnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 5,3 %, bez očištění byla vyšší o 10,5 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,5 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 10,3 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Letošní říjen měl proti tomu loňskému o dva pracovní dny více. V říjnu se opět dařilo automobilkám, jejichž výroba meziročně vzrostla o 10,8 procenta. Elektrárny a plynárny si připsaly nárůst výroby o 15,4 procenta a výrobcům elektrických zařízení se produkce zvýšila o 21,1 procenta. Naproti tomu klesla produkce v odvětví opravy a instalace strojů a zařízení a výrobě kožených a farmaceutických výrobků.

Hodnota nových zakázek v říjnu 2017 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 10,3 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 9,1 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 12,7 %. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem přispěla nejvíce odvětví výroba elektrických zařízení (příspěvek +2,6 p.b., růst o 29,8 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +1,5 p.b., růst o 28,1 %) a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +1,3 p.b., růst o 3,1 %).

Nové zakázky podle czso.cz klesly v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (pokles o 1,5 %) a výroba oděvů (pokles o 0,3 %).

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích, které zaměstnávají 50 a více lidí, se meziročně zvýšil o dvě procenta. Jejich průměrná mzda stoupla o 7,1 procenta na 31.211 Kč.

"Průmysl se v říjnu ukázal ve skvělé kondici. Dvouciferný růst produkce ovšem nebyl překvapivý a ani v letošním roce výjimečný," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Tempem lehce přes deset procent rostla podle něj produkce i ve dvou měsících prvního kvartálu, kdy stejně jako tentokrát pomohl vliv dvou pracovních dnů navíc proti srovnatelnému měsíci loňska.

Po zohlednění tohoto efektu činil říjnový růst průmyslu 5,3 procenta, což je jen nepatrně pod průměrem letošního roku, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. Průmyslová výroba v říjnu sice byla v souladu s tržním očekáváním, vývoj zpracovatelského sektoru však skončil za celoročním průměrem. Nižší dynamika může podle něj souviset se slabším výkonem německého průmyslu v říjnu, která také skončil za odhady trhu.

Výroba se podle analytika ČSOB Petra Dufka tentokrát zvýšila především zásluhou automobilového průmyslu, který s novými modely nabral nový vítr do plachet. Dvouciferný růst zaznamenaly i další silné obory jako energetika nebo výroba elektrických zařízení. Příznivá čísla očekává od průmyslu i ve zbylých dvou měsících roku. Obtížné nebo spíše nemožné ovšem asi bude, aby si průmysl udržel takové tempo v roce 2018, dodal.

Stavební produkce v říjnu 2017 po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 3,2 %, bez očištění se zvýšila o 5,9 %.

Stavební úřady v říjnu 2017 vydaly 7 755 stavebních povolení a jejich počet se meziročně zvýšil o 4,6 %. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,9 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2016 se zvýšila o 50,6 %.

Počet zahájených bytů v říjnu 2017 meziročně vzrostl o 30,2 % a dosáhl hodnoty 2 829 bytů. V rodinných domech došlo k nárůstu počtu bytů o 15,4 %, v bytových domech vzrostl počet zahájených bytů více než trojnásobně. Počet dokončených bytů v říjnu 2017 meziročně klesl o 25,6 % a činil 2 340 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 7,5 %, v bytových domech došlo k poklesu o 59,1 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu 2017 meziročně snížil o 1,0 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 9,1 % a činila 35 752 Kč.

"Říjnová čísla potvrzují, že se v letošním roce daří situaci ve stavebnictví stabilizovat. Loňský propad stavební výroby je minulostí. Na druhou stranu čísla zatím nejsou přesvědčivá natolik, aby se dalo hovořit o razantním odrazu ode dna," uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

"I když jsou říjnová čísla na první pohled příznivá, nelze si nevšimnout stále zaostávajícího inženýrského stavitelství. To se do černých čísel dostalo vlastně jen díky vyššímu počtu pracovních dnů. Stavebnictví tak i nadále zůstává v režii pozemního stavitelství, které zažívá boom díky vysoké poptávce po nemovitostech. Ať už těch bytových nebo komerčních," sdělil analytik ČSOB Petr Dufek. Především v oblasti inženýrské výstavby jsou podle něj stále rezervy. "Na projekty sice peníze jsou, ale stavět není příliš co. Od stavebnictví tak letos i příští rok očekáváme jen lehce plusová čísla," doplnil Dufek.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška stavebnictví letos meziročně vzroste o tři až čtyři procenta. "Solidní příliv nových zakázek by měl živit obor také přinejmenším v první polovině příštího roku. Na rozdíl od letoška tedy stavebnictví nezahájí příští rok mezi sektory v poli outsidera," uvedl Sobíšek.

Související

Více souvisejících

Průmysl Stavebnictví Ekonomika čsú zakázky Byty

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy