První ceníky energií pro rok 2018 jsou venku. E.ON zdražil elektřinu o 6 %

PR článek - Od té doby, co nová pětičlenná rada Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v čele s Vladimírem Outratou dne 24. listopadu oznámila zvýšení regulované složky plynu a elektřiny, netrpělivě čekáme, jak na její rozhodnutí zareagují dodavatelé. Nyní už jsou první ceníky pro rok 2018 venku a pro spotřebitele to úplně slibně nevypadá. Například E.ON zdražil o celých 6 %. Co ostatní dodavatelé? A bude zdražovací trend v budoucnu pokračovat?

Pro odběratele energií je reakce jednotlivých dodavatelů na cenové rozhodnutí jednoznačně klíčová. Regulovaná složka totiž tvoří tu menší část výsledné ceny, kterou zaplatí, u elektřiny necelých 50 % a u plynu něco kolem 20 %. Přesto se o vydání nových ceníků málokdo zajímá. Z loňského průzkumu, který provedl portál Ušetřeno.cz, dokonce vyplynulo, že valná většina spotřebitelů neví, že se konference ERÚ každoročně koná. O avizovaných změnách se dozví až z televize, nebo z dopisu od svého dodavatele.

E.ON zdražil, co jeho konkurenti?

Společnost E.ON oznámila svým zákazníkům, že cena elektřiny v příštím roce stoupne o 6 %. Odůvodnila to tím, že letos raketově vzrostla cena elektrické energie na energetické burze, a to o 30 %. Pokud s tím odběratelé nejsou spokojeni, mohou od E.ON odejít do 10 dnů před zvýšení cen. Stačí odeslat odstoupení od smlouvy do 22. prosince. Zákazníci PRE se naopak zdražení obávat nemusí, dodavatel se jasně vyjádřil, že svou cenovou politiku v příštím roce měnit nehodlá. ČEZ zatím se zveřejněním nových ceníků vyčkává.

Dopis společnosti E.ON o plánovaném zdražení elektřiny od 1. ledna 2018

„Vážený zákazníku, možná jste už v médiích také zaznamenali zprávy o růstu ceny elektřiny na světových trzích. Ke dnešnímu dni je to více než 30 % a růst se pravděpodobně hned tak nezastaví. I když nás to netěší, musíme i my reagovat na zvýšení cen. V ceníku Elektřina, který nyní využíváte, proto od 1. ledna 2018 zvýšíme cenu za megawatthodinu dodávky elektřiny o 6 %. pro Vaši představu je to navýšení v řádu několika málo desetikorun měsíčně.“

I vám takový dopis přišel? Neváhejte a zkuste si spočítat úsporu za energie s jiným dodavatelem v online kalkulačce. Stačí zadat pár základních údajů a do 2 minut se dozvíte orientační částku, kterou můžete změnou ušetřit. Pokud pro vás bude zajímavá, využijte možnost odejít ve zkrácené lhůtě. S papírováním a dalšími formalitami vám pomohou energetičtí odborníci. Není se čeho obávat.

Cenu elektřiny se vyplatí zafixovat

Jelikož dodavatelé nakupují komodity někdy až na rok dopředu, nárůst burzovních cen se ještě se zpožděním bude promítat i do cen v roce 2019. Fixace se proto může zákazníkům vyplatit. Doporučuje ji i energetický analytik portálu Ušetřeno.cz Tomáš Suchý: „Doporučujeme nyní uzavřít smlouvy s fixní cenou na dobu určitou, obvykle na dva roky, protože současné koncové ceny energií jsou na historickém minimu.“

U plynu žádné cenové zemětřesení nečekejte

Cena plynu na burze vzrostla podstatně mírněji než cena elektřiny. Dodavatelé proto nemají důvod k žádnému výraznému zvyšování cen. Jediné, čeho by tím docílili, je masivní odliv zákazníků, kteří by přešli za výhodnější nabídkou. A to samozřejmě nechtějí. Odběratelé plynu proto mohou počítat pouze s úpravou ceníků na základě změn výše regulované složky, kterou oznámil ERÚ.

Související

Výsledky Sportky a dalších loterií na Zatočsi.cz

Výsledky Sportky a dalších loterií na Zatočsi.cz

Sportka je nejstarší loterií hranou na našem území. Její první losování se uskutečnilo již v roce 1957 a od té doby na ni hráči nedají dopustit. Chcete najít kompletního průvodce světem Sportky i dalších loterií na jednom místě? Pak je pro vás portál Zatočsi.cz tím správným řešením!
V jednoduchosti je krása: 5 důvodů, proč firmy sází na kovové nápisy a loga

V jednoduchosti je krása: 5 důvodů, proč firmy sází na kovové nápisy a loga

Kovové nápisy, štítky a loga nabízí kombinaci estetiky, odolnosti a dlouhé životnosti. Což jsou přesně hodnoty, na které firmy stále častěji sází. Proto kov vede nejen u technického a průmyslového značení, ale podtrhne také originalitu výrobku a jeho design. Na první pohled kovové nápisy a loga zaujmou pozornost, působí bytelně, ale zároveň elegantně. Přečtěte si, kde všude se s kovovými nápisy a štítky setkáte a jaké jsou jejich hlavní přednosti.

Více souvisejících

pr článek Energetika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

včera

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

včera

včera

včera

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

včera

včera

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy