Pozor na konzervy z Penny. Inspekce odhalila mimořádný případ falšování masa

Praha - Systematické falšování mimořádného rozsahu zjistili inspektoři Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole masných výrobků uváděných na trh jako tzv. „Jedinečná nabídka“ v letákové akci prodejce Penny Market v březnu 2018. Konzerva je vyrobená v Polsku.

Ve slevových akcích nabízel Penny Market vepřové maso v konzervě s výrazně nižším podílem obsahu masa, než bylo uvedeno na obale. Šlo o značku SÝPKA Šlechtická, konzerva je vyrobená v Polsku. Inspekce zahájila s prodejcem správní řízení o uložení pokuty a zároveň mu nařídila, aby všechny další šarže tohoto výrobku nechal na vlastní náklady analyzovat ve specializované laboratoři.

Maso ve vlastní šťávě mělo jednou 69 procent masa, v druhém případě 73 procent, mělo mít 89 procent. Maso šlechtické se šunkou mělo v jednom případě 69 procent, ve druhém 72 procent a ve třetím 67 procent masa, mělo mít 86 procent.

"Považujeme za zcela nepřijatelné, pokud některé subjekty na trhu dosahují pro spotřebitele atraktivních cen zfalšováním obsahu, kdy klamavě sníží podíl nejnákladnější složky potraviny, a tyto výrobky následně ve velkých objemech nabízí v tzv. letákových a slevových akcí. Aktuální zjištění pěti nevyhovujících šarží podobných výrobků od jednoho výrobce ukazuje, že nejde o náhodu a některé subjekty povýšily falšování na nástroj konkurenčního boje. Budeme v kontrolách tohoto druhu pokračovat v nesnížené intenzitě napříč potravinářskými komoditami," uvedl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Penny market zboží stáhl z prodeje, podle firmy šlo o jednorázový akční artikl, který není ve stálém sortimentu. "Dle šetření inspekce dodavatel nedodržel obchodní podmínky. Do vyřešení situace jsme proto s dodavatelem přerušili spolupráci. Pokud si u nás zákazník toto zboží zakoupil, může ho samozřejmě v kterékoliv z našich prodejen vrátit," uvedla manažerka strategického marketingu společnosti Zlata Ulrichová.

Komora uvedla, že dlouhodobě bojuje za snížení podílu akčních slev, ve kterých se v ČR prodá více než polovina potravin. Další kontroly ze strany inspekce vítá. "Již několik let poukazujeme na fakt, že u polských výrobců si obchodní řetězce objednávají právě pro akce výrobky s naprosto zoufalou kvalitou, které zde potom nabízí českým spotřebitelům jako výhodnou koupi, ačkoliv dochází jednoznačně k jejich klamání," uvedl prezident komory Miroslav Toman.

Penny market loni dostal nejvíce pokut od České obchodní inspekce. Inspektoři uložili prodejci 23 pokut v celkové výši 4,6 milionu korun. 

Související

V Chodově na Sokolovsku požár zničil obchod Penny Market

V Chodově na Sokolovsku vyhořel Penny Market. Požár ho celý zničil

Rozsáhlý požár zachvátil dnes obchod Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Hořet začalo brzo ráno, před otevřením obchodu. Hasiči na místo původně vyslali 12 jednotek, nyní už obchod nehoří plamenem, oheň ho ale prakticky celý zničil, řekl ČTK mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. 

Více souvisejících

Penny Market SZPI Ekonomika Agrární komora potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy