Národ sobě? Velký mýtus. Sbírka pro Národní divadlo nestačila ani na oponu, platil hlavně císař

Praha - Národní divadlo si dnes připomíná 150 let od položení základního kamene. O vskutku české divadlo usilovali vlastenci už v první polovině 19. století. K dnešním oslavám připravilo Národní divadlo slavnostní odpoledne s rekonstrukcemi historických událostí.

Národní divadlo vděčí za svou existenci lidem, kteří usilovali o vznik české scény. Ti se sešli v roce 1850 ve Sboru pro zřízení Národního divadla. Hlavní postavou byl historik František Palacký, který 16. května 1868 slavnostně poklepal na základní kámen a pronesl „Ve jménu národa v Čechách i na Moravě jednotného požehnejž pán Bůh dílu svatyně této, na které národu českému zjevovati a před oči stavěti se má všeliká mravní pravda i krása.“

Nebyl to však pouze slavný literát, který přispěl k tomu, že mají dnes Češi své divadlo. Členem Sboru pro řízení Národního divadla byl i Alois Pravoslav Trojan, který se postaral o to, že Sbor mohl vůbec vzniknout. Spolu s hrabětem Albertem Nostic-Rieneckem vybírali vhodné místo i možnosti financování budovy.

Kromě Palackého se poklepání na základní kámen zúčastnil i politik a novinář Karel Sladkovský, Jan Jungmann, pedagog a reformátor, kterému vděčíme za to, že se čeština stala povinným předmětem. 23 kamenů, které byly svezeny z celé republiky, přijímal cukrovarník Ferdinand Urbánek.

Prvním krokem k budově bylo podání žádosti o povolení zřídit sbor pro sbírky na stavbu divadla. K tomu došlo 10. července 1850. V září roku 1850 se tak konalo první shromáždění Sboru pro zřízení Národního divadla. 

Veřejná sbírka byla zahájena v dubnu následujícího roku. Do sbírky přispěl i císař František Josef I. s manželkou a to částkou 34 tisíci zlatými. Tisíce zlatých také darovala šlechta. Šlo např. o rody Kolowrat-Krakowských, Schwarzenbergů, Lobkowiczů nebo třeba Collorado-Mansfeldů. Dohromady se podařilo vybrat 3 miliony 204 tisíc 129 zlatých. Pokud by se částka přepočetla na dnešní peníze, jednalo by se o částku jednu miliardu 740 milionů korun. 

Řešilo se samozřejmě i místo, kde by nové divadlo mělo vzniknout a uvažovalo se o několika místech. Zvažoval se např. roh Václavského náměstí s ulicí Na Příkopě, ale tento pozemek byl už tehdy příliš drahý. Slavně nedopadly ani pokusy postavit divadlo na dnešním náměstí Republiky či na Karlově náměstí. 

Základní kameny se do Prahy svážely 5. do 14. května 1868 a každý z nich byl označen místem, odkud pocházel. Do konce tohoto roku byly základy hotové, v roce 1877 mělo divadlo i střechu. Slavnostní odhalení se nakonec konalo 11. června 1881 na počest návštěvy korunního prince Rudolfa. 

Po 11 představeních se ale budova uzavřela kvůli dokončovacím pracím. Během nich však 12. srpna došlo k požáru, který zničil měděnou kopuli, hlediště i jeviště divadla. Díky druhé sbírce se za 47 dní podařilo vybrat milion zlatých. Mohlo se tedy začít s opravami, které trvalo dva roku. 18. listopadu 1883 se divadlo otevřelo znovu. 

Národní divadlo od té doby zažilo 135 sezon a 4200 inscenací. Archiv divadla eviduje asi šest tisíc titulů, které zde byly uvedeny. Za 135 let prošlo divadlem sto tisíc zaměstnanců. 

Související

Více souvisejících

Národní divadlo historie Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy