Boom české ekonomiky je u konce? Růst HDP ve 3. čtvrtletí stagnoval

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 2,4 %. Hlavními faktory růstu české ekonomiky byly tvorba hrubého fixního kapitálu a výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

První odhady úřadu uváděly, že meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) proti druhému čtvrtletí zpomalil na 2,3 procenta. Statistici upravili údaje o mezičtvrtletním růstu HDP, který dříve odhadovali na 0,4 procenta. Dnes uvedli, že dosáhl 0,6 procenta.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) byla mezičtvrtletně vyšší o 0,6 % a meziročně vzrostla o 2,4 %. K meziročnímu růstu HPH nejvýrazněji přispěla skupina odvětví obchodu, dopravy, skladování, ubytování a stravování (0,6 p. b.), kde HPH zůstala na stejné úrovni jako v předchozím čtvrtletí a meziročně se zvýšila o 3,3 %.

Průmyslová odvětví přispěla k růstu HPH 0,5 p. b., samotný zpracovatelský průmysl 0,3 p. b. Růst HPH v tomto odvětví byl 0,3 % mezičtvrtletně a 1,0 % meziročně, přičemž rostla hlavně produkce počítačů, elektronických a optických přístrojů, elektrických zařízení a výroba kovů a kovodělných výrobků, informuje czso.cz.

Pokles HPH zaznamenalo odvětví výroby dopravních prostředků. Dále se dařilo odvětví výroby a rozvodu elektřiny a plynu a vysoký růst HPH zaznamenalo rovněž odvětví stavebnictví (0,8 % mezičtvrtletně a 6,3 % meziročně).

?Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 2,4 %. Česká ekonomika roste již 18 čtvrtletí po sobě ??https://t.co/UcQgNBD32K #rychlainformace pic.twitter.com/jNdaJ9IR0r

— ČSÚ (@statistickyurad) 30. listopadu 2018

K meziročnímu růstu českého hospodářství přispěla podle ČSÚ hlavně domácí poptávka. "Významně rostla investiční aktivita podniků. Vyšší výdaje jsme zaznamenali u vládních institucí a růst podpořila i útrata domácností," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Tuzemská ekonomika roste od konce roku 2013.

Útrata domácností stoupla mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 3,1 procenta. Nejvýrazněji rostla podle ČSÚ spotřeba předmětů s dlouhodobou trvanlivostí. Rostly i výdaje na spotřebu u vládních institucí, a to mezičtvrtletně o 2,3 procenta a meziročně o 5,3 procenta.

Především kvůli zvýšené investiční aktivitě státu, ale i pokračujícím investicím firem pokračoval ve třetím čtvrtletí vysoký růst investic. Podpořily ho hlavně investice do staveb, strojů včetně dopravních prostředků i do produktů duševního vlastnictví. Objem nákladů na mzdy ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 9,4 procenta. Zaměstnanost proti loňsku stoupla o 1,2 procenta.

Saldo zahraničního obchodu se ve třetím čtvrtletí proti loňsku snížilo o 22,5 miliardy korun. Vývoz stoupl meziročně o 4,5 procenta a dovoz o 6,2 procenta. Na růstu vývozu se podle ČSÚ nejvíc podílel obchod s elektronikou a kovy. Růst dovozu táhl obchod s elektronikou a stroji.

Související

Více souvisejících

HDP ČR Ekonomika firmy investice zahraniční obchod

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

včera

Le Penová prozradila, co by v případě jejího volebního triumfu bylo s Macronem

Francouzi si v předčasných volbách na přelomu června a července zvolí novou podobu parlamentu. Lídryně opoziční strany Národní sjednocení Marine Le Penová zdůraznila, že v případě vítězství neohrozí pozici prezidenta Emmanuela Macrona. Nepopřela ale svou kandidaturu na prezidentku v roce 2027. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy