Rizika pro českou ekonomiku? Hospodářská komora vydala varovnou prognózu

Růst české ekonomiky letos dosáhne tří procent, pokud nebude ohrožen mezinárodní obchod kvůli brexitu nebo obchodním válkám. Vyplývá to z nejnovější prognózy, kterou dnes novinářům představila Hospodářská komora. Loni podle ní růst HDP zpomalil na 3,1 procenta.

Letošní významná zahraniční rizika a růst mezd ale podle komory ohrožují investiční rozhodování firem. Pokud firmy budou s investicemi vyčkávat, může to mít na českou ekonomiku významnější dopad než případný brexit bez dohody, upozornila komora.

"Vývoj ekonomiky v letošním roce je plný nejistot zejména kvůli vývoji v zahraničí. Pro podnikatele je tato situace mimořádně nepřehledná. Hospodářská komora nicméně věří v uklidnění hospodářsko-politických vztahů. Očekává tak v letos růst HDP tři procenta, což odpovídá potenciálu, jež české firmy reálně mají," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Komora dál předpokládá, že příští rok průměrná nezaměstnanost stoupne na 2,5 procenta z letošních odhadovaných 2,4 procenta. Inflaci na příští i letošní rok komora odhaduje na 2,2 procenta a kurz koruny vůči euru příští rok na průměrných 25,30 Kč/EUR.

Česká národní banka v nové prognóze počátkem února zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta. V předchozí listopadové prognóze počítala letos s růstem ekonomiky o 3,3 procenta. Banka také zhoršila odhad růstu pro loňský rok, a to na 2,8 procenta z předchozích 3,1 procenta.

Ministerstvo financí v nové prognóze z konce ledna zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro rok 2018 na 2,8 procenta. Česká bankovní asociace letos čeká růst o 2,6 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Evropská komise odhadla , že česká ekonomika by letos měla stoupnout o 2,9 procenta, tedy stejně jako loni.

I ty nejpesimističtější varianty scénářů renomovaných institucí počítají jen s mělkým zakolísáním ekonomiky, a to jen krátkodobě, tedy na dobu 12 měsíců. Zatímco krátkodobý výhled je nejistý, dlouhodobé trendy jsou dané a k jejich změně podle komory nedojde. "Kdo bude vyčkávat s investicemi, tomu brzy dojde dech a hrozí, že své konkurenty již nedoběhne," dodal Dlouhý.

Komora upozornila na to, že výrazně vzrostl počet firem, které letos zvažují odložit investice. Z výsledků pravidelného komorového šetření realizovaného na přelomu letošního ledna a února vyplývá, že investiční rozhodnutí bude oddalovat 28 procent firem, s jejich nárůstem proti druhé polovině roku 2018 počítá jen 23 procent podniků. Polovina podnikatelů plánuje pokračovat v investicích současným tempem.

Odklad významných investic, zejména do automatizace, by ale pro firmy mohl znamenat větší problémy než potenciální hrozby zahraničního vývoje. "Víme s jistotou, že za pět, ba ani za deset let nebudou firmy nacházet zaměstnance s odpovídající kvalifikací. Vždyť reforma vzdělávání stále není na stole. Každý rok, kdy budou firmy váhat a vyčkávat s investicemi, proto zvyšuje riziko výraznějšího zpomalení české ekonomiky v následujících letech," varoval Dlouhý.

Komora připomněla i rychle rostoucí mzdy, které se odpoutaly od produktivity práce a v letošní roce porostou v nominálním vyjádření o 7,6 procenta. V loňském roce to podle komory bylo ještě o procentní bod více. Podle šetření vnímají podnikatelé pro letošek náklady na pracovní sílu jako bariéru růstu ještě intenzivněji než samotný nedostatek zaměstnanců.

Predikce, která využívá všeobecný model ekonomické rovnováhy České spořitelny, vychází z komorového šetření mezi podnikateli napříč odvětvími, obory i regiony.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora Ekonomika Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) HDP ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Duda doufá, že mírový summit odhalí skutečný rozsah ruské hrozby. Scholz mírní očekávání

Švýcarské město Lucern bude ode dneška dějištěm dvoudenní mírové konference zaměřené na situaci na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz snižuje očekávání a vnímá konferenci jako počátek možného mírového řešení, zatímco polský prezident Andrzej Duda věří, že konference odhalí skutečnou míru ruské hrozby.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy