Počet padělaných bankovek a mincí výrazně klesl. ČNB přesto nabádá k opatrnosti

V České republice bylo loni zadrženo 2111 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 26 procent méně. Zároveň jde o čtvrtý meziroční pokles v řadě. Počet padělků českých bankovek a mincí meziročně klesl o 307 na 1011. Padělků v cizích měnách bylo 1100, meziročně o 432 méně. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

"Počet zadržených padělků v ČR sice rok od roku klesá, ale riziko, že se falešné peníze mohou dostat do rukou někomu z nás, přetrvává. Proto bychom i nadále měli při hotovostních operacích věnovat platidlům, a to zejména bankovkám, dostatečnou pozornost," uvedl Benda.

Padělaných bankovek loni opět ubylo. Nejvíce padělanou českou bankovkou zůstává tisícikoruna. https://t.co/9IoRsWMHoU #CNB_cz

— Česká národní banka (@CNB_cz) 8. března 2019

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalná. Většina českých bankovek byla loni vytištěna na inkoustových tiskárnách, celkem jich bylo 895. Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky hodnoceny nejčastěji čtvrtým stupněm nebezpečnosti, tedy jako méně zdařilé.

Nejčastěji padělané jsou dlouhodobě tisícikoruny, dvoutisícikoruny a pětisetkoruny. Tisícikorun bylo zadrženo 647, dvoutisícikorun 180 a pětisetkorun 78. Nejvíce padělků bylo tradičně zadrženo v Praze. Hodnota zadržených padělků českých bankovek loni činila 1,18 milionu korun. Padělaných mincí bylo zadrženo osm, předloni to bylo 13 kusů.

V případě zahraničních bankovek bylo loni zadrženo 814 padělků v eurech, nejčastěji padělaná je padesátieurová bankovka. V dolarech bylo zadrženo 237 padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly stodolarové bankovky.

U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší než u českých bankovek a mincí. Většinou jsou u eur i dolarů hodnoceny jako zdařilé, tedy na třetím stupni nebezpečnosti. "České bankovky a mince jsou v mezinárodním srovnání velmi bezpečné," uvedl Benda.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu přes 2,4 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o pět procent. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 592 miliard na zhruba 616 miliard Kč. Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to 141,2 milionu. Následují dvoutisícikorunové bankovky, stovky a dvoustovky. V případě mincí kralují peněžnímu oběhu koruny a dvoukoruny. Obecně podle statistik u mincí platí, že čím nižší hodnota, tím více kusů.

V souvislosti se stoletým výročím vzniku československé měny dnes zástupci ČNB uvedli, že rukopisná evidence padělků z let 1919 až 1953 obsahuje zhruba 120.000 záznamů.

V případě prvních státovek vydávaných od července 1919 do února 1920 bylo zadrženo přes 105.000 kusů padělků. Ojediněle se padělky vyskytly ještě v roce 1945. Důvodem jejich padělání nebyl podle ČNB jen finanční zisk, ale i politické důvody, jako například snaha poškodit nově vznikající stát. Padělání přitom usnadnila i nízká úroveň ochrany. Nejvíce rozšířeným padělkem pak byla státovka v hodnotě 500 korun, zadrženo bylo přes 60.000 kusů.

Při vzniku měny se přitom ve velkém objemu padělaly kolky na pravých bankovkách.

Související

Více souvisejících

ČNB Padělky peníze Ekonomika CZK

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

Zemědělci chystají další masivní protesty. Chtějí ucpat Prahu ještě tento měsíc

Zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších nevládních zemědělských organizací se dnes ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku dohodli na dalších zemědělských protestech, které se uskuteční 22. května v Praze.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy