Velké obchody zůstanou o svátcích zavřené. Verdikt ÚS nemile překvapil Prouzu

Velké obchody zůstanou o některých svátcích zavřené. Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. V nálezu ústavní soudci zdůraznili význam tradičních svátků a právo zaměstnanců připomínat si je v rodinném kruhu. Porušení zákazu prodeje ve vymezené dny může Česká obchodní inspekce pokutovat jako správní delikt až pěti miliony korun. Odboráři rozhodnutí soudu vítají. Naopak podle Svazu obchodu a cestovního ruchu verdikt diskriminuje zaměstnance v malých obchodech.

Zákon se týká prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních a výslovně zakazuje prodej 1. ledna, na Velikonoční pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smí velké obchody prodávat jen do 12:00.

Podle dnešního nálezu se zákon neprotiví ústavnímu pořádku a sleduje některé legitimní cíle, i když zákonodárci mohli pro dosažení téhož účinku zvolit jiné prostředky, třeba dílčí změny v pracovněprávních předpisech. Přesto zákon před soudem obstál. Podle soudce zpravodaje Davida Uhlíře záleží stanovení pravidel hlavně na zákonodárci. Úprava se v evropských zemích různí, někde je regulace velmi přísná, jinde žádná, uvedl Uhlíř.

Prezidentka odborářské Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová je s rozhodnutím soudu spokojená. "Dal zapravdu zastáncům zákona a potvrdil platnost toho, co je u našich sousedních států naprosto běžná praxe," uvedla odborářka.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza označil rozhodnutí soudu za překvapivé, soud podle něj nenašel odvahu odstranit diskriminaci jedné skupiny zaměstnanců vůči jiným a jedné skupiny podnikatelů v obchodu vůči jiným. Soud podle něj nechal v platnosti kontroverzní normu, která trestá prodavače v malých obchodech.

Překvapuje mne, že pro @usoud_official je přijatelné diskriminovat jednu skupinu zaměstnanců vůči jiným. pic.twitter.com/LNS0X5wYo7

— Tomáš Prouza (@ProuzaTomas) 13. března 2019

Podle mluvčího Penny Marketu Tomáše Kubíka mate zákon v současné podobě zákazníky. "Principiálně také nesouhlasíme s regulací trhu v této podobě," dodal. Další řetězce ČTK sdělily, že budou rozhodnutí soudu respektovat.

Regulace prodejní doby o svátcích podle soudu může posilovat sociální a rodinnou soudržnost tím, že pevně vymezuje alespoň některé dny jako volné. Umožňuje zaměstnancům v pracovním poměru připomenout si některé svátky, které jsou pevnou součástí české kulturní a duchovní tradice. Ostatním připomíná, že je vhodné vynechat některé dny nákupní shon a věnovat se jiným činnostem, třeba i duchovněji zaměřeným.

Po tisíciletí platí v našem civilizačním okruhu zásada, že je nezbytné, aby lidé nepracovali bez odpočinku každý den, připomněli ústavní soudci v jednomyslném nálezu.

Omezení provozní doby se nevztahuje na malé prodejny, čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích, letištích a ve zdravotnických zařízeních. Zákon se neuplatní v dobách války, stavu nouze nebo ohrožení státu.

Podle senátorů je zákon v přímém rozporu s některými základními, hospodářskými i sociálními právy, když znevýhodňuje některé obchodníky a znemožňuje jim zorganizovat si podnikání podle svého uvážení. Podle senátorů dopadá zákon i na zaměstnance, kteří přicházejí o možnost výdělku v uvedené dny. Ústavní soudci ale konstatovali, že v poměru k objemu pracovní doby v kalendářním roce dopadá regulace na zaměstnance minimálně.

Normu opakovaně kritizují podnikatelské svazy, odboráři zato usilovali o rozšíření regulace na všech 13 svátků. Viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl novinářům řekl, že komora bude soudní rozhodnutí respektovat, dále však bude usilovat o změnu či zrušení zákona. Podle Štefla zákon neměří všem stejným metrem, když pro regulaci stanoví hranici 200 metrů prodejní plochy. Soud ale stanovenou hranici označil za rozumnou.

Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě: https://t.co/WWyAuiMTM9 pic.twitter.com/8uZtRbcSfX

— Ústavní soud (@usoud_official) 13. března 2019

"Dospěli jsme k závěru, že stanovení hranice určitými metry je poměrně přesné, není to neracionální, protože to odpovídá i obecné zkušenosti, že v menších provozovnách pracují samotní majitelé obchodů za pomoci rodinných příslušníků. Ti se mohou samostatně rozhodnout, jestli budou mít otevřeno, nebo ne," řekl Uhlíř. Dodal, že pokladní velkých supermarketů takovou volnost rozhodnutí nemají.

V parlamentu vzniklo v posledních dvou letech několik poslaneckých návrhů na omezení či zrušení normy. Naposledy Sněmovna 8. března podpořila návrh ANO a ODS na vynětí velkoobchodu ze zákona o prodejní době. Regulace by tak nadále platila jen pro maloobchod. Změnu ale musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Sněmovna ovšem odmítla zrušit celý zákon, jak navrhovala TOP 09. Odmítla i návrhy KDU-ČSL a KSČM na rozšíření počtu svátků, o nichž mají být obchody zavřené.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Obchody státní svátek Ekonomika Senát ČR Tomáš Prouza (ekonom)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 35 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

Válka vyhnala z domov miliony Ukrajinců. Jen v Kyjevě jich žijí stovky tisíc

Komisař ukrajinského parlamentu pro lidská práva Dmytro Lubinec ve středu prohlásil, že hlavní město Ukrajiny Kyjev je domovem více než 400 000 vnitřně vysídlených osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy