Získáte důchod? Jaké podmínky budete muset splnit?

Praha – Vláda sice slibuje penzijní reformu, která občanům zajistí důchody, ale ani tak není jisté, že důchod dostanete. Musíte k tomu totiž splnit dvě podmínky, které jsou čím dál přísnější. Informuje o tom online deník E15.

Aby člověk dostal od státu penzi, musí dosáhnout požadovaného důchodového věku a platit příslušný počet let pojištění. Jenže věk odchodu do důchodu se neustále zvyšuje a není jisté, jak vysoký bude v budoucnu. Totéž platí i o počtu let, kdy je občan povinen platit si pojištění.Pokud chce nyní někdo odejít do penze, může si o starobní důchod požádat čtyři měsíce před dosažením důchodového věku. Aby mu byl přiznán, musí současně prokázat, že platil nejméně 27 let pojištění. Po roce 2018 bude ovšem nutné, aby platil pojištění alespoň 35 let.Roky stále rostouZákonodárci původně navrhovali, aby byl věk odchodu do důchodu od roku 2012 stanoven na 63 let pro muže a bezdětné ženy. To se však mění. V roce 2030 mají jít muži, bezdětné ženy a ženy s jedním dítětem do penze v 65 letech, ženy se dvěma dětmi v 64, ty, které vychovaly tři děti, v 63 letech a ženy, které měly alespoň 4 děti, v 62 letech.To je současný stav, ale je pravděpodobné, že věk odchodu do penze poroste. Nová novela o důchodovém pojištění navrhuje, aby lidé narození po roce 1977 chodili do důchodu v 67 letech. Nezvýhodňuje ani ženy s více dětmi.Důchodový věk se zvyšuje i v jiných státech. Například v Dánsku si schválili postupné zvyšování věku až na 70 let. A o postupném zvyšování uvažují i další země.Prodlužuje se i doba, po kterou každý musí platit pojištění, aby mu byl přiznán důchod. Zatímco ještě v roce 2009 činila pouze 25 let, po roce 2018 už bude nutné platit pojištění 35 let (každý rok se limit o rok zvyšuje). Daný počet let se vypočítá z doby, kdy každý člověk platí důchodové pojištění, ale započítávají se do ní i období jako mateřská či rodičovská dovolená nebo evidence na úřadu práce, kdy za občany platí stát.Vysokoškoláci mají smůluNově se do navrhovaných 35 let ovšem nebude započítávat studium na vysoké škole. Zatímco těm, kdo studovali do roku 2010, se tato doba uzná, jako by dotyčný platil pojištění, lidem, kteří na vysokou školu nastoupí letos nebo v budoucnu, se studium nezapočítá. Jak informuje E15, stát nebude brát ohled na studium po 18. roce věku.To je velmi důležité, protože výše důchodu se vypočítává právě podle doby, po níž platíte pojištění. V budoucnu tak bude pro mnohé velmi těžké splnit požadovaných 35 let. A pokud to splnit nedokážou, nebudou od státu dostávat starobní důchod, ale pouze sociální dávky, které jsou nižší.

Související

Volební štáb hnutí ANO Komentář

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

Více souvisejících

důchody

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy