Česko ovládne umělá inteligence? Havlíček předloží strategii, týká se sedmi oblastí

Česko má být do budoucna modelovou evropskou zemí pro využití umělé inteligence (AI). Počítá s tím Národní strategie umělé inteligence, kterou v pondělí vládě předloží nový ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Strategie se dělí do sedmi kapitol podle prioritních oblastí. Mezi ně patří podpora vědy a výzkumu, financování, průmysl, vzdělávání, sociální dopady, regulace a mezinárodní spolupráce.

"Zajistíme bezpečnost automobilů bez řidiče, robotů i autonomních zbraní, zkrátka všude tam, kde se potkává člověk a inteligentní stroj. Navážeme na naše dosavadní úspěchy v mobilitě a dopravě, vojenském a bezpečnostním výzkumu i na naši historickou zkušenost," uvedl v materiálu premiér Andrej Babiš (ANO). "Chceme, aby umělá inteligence sloužila ku prospěchu všech obyvatel Evropy," dodal.

První den na MPO a hned posouváme věci kupředu: na vládu posíláme novou českou strategii AI, kterou jsme v pátek projednali na RVVI. ČR má v AI obrovský potenciál a proto chceme, aby ČR byla evropským centrem excelence v AI. Naším cílem je, aby ČR byla The Country For the Future.

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) 1. května 2019

Za naplňování strategie bude přímo odpovědný Havlíček, který ho bude koordinovat prostřednictvím nově zřízeného Výboru pro AI. Jeho členy budou zástupci vybraných ministerstev, předsedové Technologické agentury ČR a Akademie věd ČR, odborů nebo generální ředitelé CzechInvestu a Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar ČTK řekl, že strategie je napsána dobře i s termíny a opatřeními. "Česká republika je ale šampiónem v produkci koncepcí a strategií. Naučili jsme se je psát, ale bohužel stále máme pocit, že práce na strategii končí schválením vládou ČR," uvedl. Doufá, že tato koncepce bude jedna z prvních, která se dočká realizace. "Vzhledem k tomu, že ČR je nejvíce z Evropy závislá na průmyslu, je to důležité," dodal. Zatím ČR za posledních 30 let podle Špicara prorazila ve světě v tomto směru jen s nanotechnologiemi.

Míra praktického využívání umělé inteligence je v českých firmách ve srovnání s dalšími zeměmi podprůměrná, uvedl nedávný celosvětový průzkum společnosti Microsoft. Za jeden rok ji v Česku využije asi 16 procent firem, zatímco evropský průměr je 40 procent. Naopak do tří let plánují umělou inteligenci používat v USA všechny tamní firmy, v Evropě 87 procent a v ČR až 80 procent společností, vyplývá z průzkumu.

Mezi krátkodobé cíle nové strategie, které by se měly uskutečnit do roku 2021, patří především vznik takzvaného Evropského centra excelence v AI na bázi konsorcia akademických výzkumných pracovišť. To by mohlo sídlit i v Praze. Havlíček dříve uvedl, že mezi zájemce o jedno ze čtyř takových center patří také Německo, Francie nebo Finsko.

"Je to politika nejvyšší úrovně a vláda bude muset intenzivně vyjednávat, aby to tady bylo. Vzpomeňte, jak těžké sem bylo dostat Galileo (evropský globální satelitní systém, jedinou agenturu EU sídlící v ČR). Od té doby se nám nepodařilo nic," řekl.

Národní AI strategie (NAIS) je součástí naplňování Inovační strategie České republiky 2019 - 2030 (The Country for the Future) a jejího hlavního cíle učinit z Česka inovačního lídra.

Související

OSN, ilustrační foto

Valné shromáždění OSN schválilo historicky první rezoluci o umělé inteligenci

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek schválilo historicky první rezoluci týkající se umělé inteligence. Ta zdůrazňuje potřebu, aby umělá inteligence přinášela prospěch všem zemím, respektovala lidská práva a byla považována za "bezpečnou a důvěryhodnou". Bez hlasování ji jednomyslně přijalo všech 193 členských zemí OSN.  

Více souvisejících

umělá inteligence (AI) Karel Havlíček Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy