Konec vysílání DVB-T? Většina Čechů o změně neví, ukázal průzkum

Zhruba 63 procent televizních diváků neví, kdy u nich skončí digitální televizní vysílání DVB-T a budou muset přejít na nový standard DVB-T2. O změně vysílací platformy ví 83 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Nielsen Admosphere, který má ČTK k dispozici. DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T zajišťuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí a umožňuje kvalitnější šíření TV signálu.

Jako první začne vysílače DVB-T vypínat Česká televize. Z Cukráku a Žižkovského vysílače přestane v současném standardu multiplex ČT vysílat 27. listopadu. Postupně se budou vypínat vysílače i v dalších regionech, a to jak v síti ČT, tak i ve vysílací síti Českých Radiokomunikací (ČRa) a dalších operátorů. Síť ČRa, která zahrnuje programy Novy, Primy nebo Barrandova, zahájí vypínání 8. ledna příštího roku. Přechod na nové sítě ve standardu DVB-T2 by měl být hotový do konce června 2020.

Diváci v Praze a ve středních Čechách budou na blížící se termín ukončení vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 informováni lištou v obrazu jednotlivých programů ČT. Komerční televize jsou připraveny jednat se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu na participaci na státní informační kampani k přechodu na DVB-T2. Dosud je ale nikdo z ministerstva nekontaktoval.

Provozovatelé televizních vysílačů jsou na přechod k DVB-T2 připraveni. České Radiokomunikace podle ředitele regulace Marcela Procházky uskutečnily několik informačních kampaní, od seminářů pro servisní firmy o úpravách společných televizních antén přes certifikace přijímačů vhodných pro DVB-T2 po plánovaný speciální program v DVB-T, který bude obsahovat základní informace o druhé televizní digitalizaci.

Podle Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda, by při průměrné ceně 12.000 korun za nový přijímač a 600 korun za set-top box domácnosti vynaložily kvůli změně téměř pět miliard korun.

Přechod na DVB-T2 souvisí s uvolněním kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Jejich aukce by mohla přilákat čtvrtého mobilního operátora. Jednání o vzniku čtvrtého mobilního operátora zaznamenalo podle Nielsen Admosphere 65 procent populace, 76 procent respondentů pak míní, že vstup dalšího operátora by měl pozitivní dopad na trh.

Související

telekomunikační služby

Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.
Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Více souvisejících

DVB-T2 televize průzkumy češi Česká televize TV Nova TV Prima

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy