Stavba metra D odblokována. Praha podepsala dohodu s majiteli pozemků v Krči

Hlavní město a pražský dopravní podnik (DPP) podepsaly dohodu a nájemní smlouvu na využití pozemků u krčské nemocnice pro stavbu linky metra D. Novinářům to po podpisu řekli zástupci magistrátu, DPP a vlastníků parcel. Součástí dohody je, že majitelé stáhnou žalobu, kterou podali proti územnímu rozhodnutí o stavbě metra. Město s nimi na oplátku bude spolupracovat při přípravě jejich vlastní výstavby u budoucí stanice a do zprovoznění metra jim bude platit nájemné v celkové výši 10,1 milionu korun ročně.

Podepsány byly dnes dva dokumenty, a to základní dohoda mezi městem a vlastníky o spolupráci a potom vlastní nájemní smlouva, která umožní dopravnímu podniku přístup na pozemky nutný pro stavbu metra. K té letos začal geologický průzkum a podle ředitele DPP Petra Witowského by měl být první úsek mezi stanicemi Pankrác a Nové Dvory hotov do konce roku 2027.

"Dohody nám umožňují dlouhá léta zablokovanou situaci odblokovat," uvedl Witowski. Město bude podle nájemní smlouvy platit vlastníkům nájemné do doby spuštění metra. Pro případ průtahů je kontrakt, stejně jako dohoda s městem uzavřen až do roku 2038. "Řekl bych, že tady jedeme trochu na jistotu," vysvětlil ředitel, proč je doba smlouvy takto dlouhá.

Pro město je zásadní stažení žaloby vlastníků proti územnímu rozhodnutí o stavbě metra. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) reálně hrozilo, že by soud rozhodl v neprospěch města a celý proces územního řízení by se musel opakovat. Podle náměstka se tímto vyřešily právní spory kolem výstavby, protože město se již dohodlo s vlastníky na Pankráci, kteří další žalobu už stáhli.

Nájem pozemků pro stavbu metra se podle smlouvy týká 43.123 metrů čtverečních a výše nájemného byla stanovena znaleckým posudkem. Smlouva počítá s možností budoucího zvýšení nájemného podle aktuální situace na trhu na základě dohody obou stran nebo nového posudku.

Vlastníci pozemků plánují kolem budoucí stanice Nemocnice Krč výstavbu, která bude podle jejich zástupce Jakuba Sklenky sestávat z polikliniky, asi 20.000 metrů čtverečních obchodních ploch, 30.000 metrů čtverečních kanceláří a zhruba 700 bytů. "Pro vlastníky tímto skončilo dvacetileté tápání, co se s tím místem bude dít," řekl dnes Sklenka.

Město se dohodou zavázalo dokončit změnu územního plánu nutnou pro výstavbu, která by měla být hotova v polovině roku 2021. DPP rovněž upraví projekt metra tak, že zruší původně plánovaný prázdný prostor u výstupu ze stanice, na kterém vyrostou budovy vlastníků. Podle Scheinherra by v budoucnu kolem stanic v Krči měla také vzniknout P+R parkoviště a je i možné, že město upraví křižovatku ulic Vídeňská a Zálesí u nemocnice.

Město a DPP se stejnými majiteli jedná také o pozemcích kolem krčského nádraží, kde má být další z plánovaných stanic nové linky. Podle Witowského a Sklenky vše je zřejmě na dobré cestě i v tomto případě a dohoda by mohla být brzy uzavřena. "Předpokládáme, že někdy v září, říjnu bychom mohli být hotovi," řekl Witowski.

Tak jsme podepsali dohodu s vlastníky pozemků v okolí nové stanice Nemocnice Krč na trase metra D. Velký milník, díky kterému bude stažena žaloba na územní rozhodnutí, my můžeme žádat o stavební povolení a máme jasně definovaný postup k reálné stavbě! pic.twitter.com/Wc5Fo9mVY4

— Adam Scheinherr (@Adam_Scheinherr) July 17, 2019

Praha a dopravní podnik řeší problémy kolem pozemků nutných pro stavbu metra D dlouhodobě, dosud šlo o jednu z největších překážek zahájení stavby. Za minulé politické reprezentace vznikl kvůli výkupu pozemků plán vytvořit společný podnik se skupinou Penta. Dohoda se ale neuskutečnila.

V první fázi má vzniknout úsek metra Pankrác - Olbrachtova. Následně bude stavba prodloužena do zastávky Nové Dvory. Jako poslední ve směru na jih vznikne trasa do konečné Depo Písnice. Kromě úseku z Pankráce do Písnice má vést metro D z Pankráce na náměstí Míru. O stavbě této části trasy se zatím nerozhoduje. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

Metro - trasa D Praha Dopravní podník Praha Metro

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy