Zvýšení minimální mzdy? Zamítnuto!

Praha - Nečasův kabinet ve středu odmítl návrh na zvýšení minimální mzdy, ta proto i nadále zůstane na úrovni 8000 tisíc korun měsíčně, potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Sám přitom vládním kolegům navrhoval růst minimální mzdy o 400 nebo 500 korun na měsíc.

"Respektuji rozhodnutí vlády. Respektuji i ty argumenty, které padly při jejím jednání, tedy že v současné ekonomické situaci si vláda nemůže dovolit rozhodnout o zvýšení minimální mzdy, když nevíme, jakým způsobem se ekonomika ČR bude vyvíjet za měsíc nebo za dva, za tři," řekl Drábek na dotaz agentury Mediafax, aby dodal: "Já jsem návrh předložil jako výsledek jednání se sociálními partnery, za tím návrhem jsem si stál a pro něj jsem hlasoval.""Jedním z hlavních argumentů proti byla právě otázka zaměstnanosti v probíhající hospodářské krizi v Evropě a obavy z vývoje zaměstnanosti. Proto i ta obava ze zvyšování minimální mzdy a ze zaměstnávání třeba i zdravotně postižených," zmínila vicepremiérka Karolína Peake (VV).Ministr práce a sociálních věcí zrekapituloval, že při projednávání na tripartitě odborové organizace požadovaly zvýšení minimální mzdy na 8500 až 9200 korun. Zaměstnavatelé byli naopak pro její růst maximálně o 500 korun měsíčně."Na základě diskuse na tripartitě jsem navrhoval zvýšení minimální mzdy o pět až sedm procent, což podle mého názoru odpovídá možnostem české ekonomiky," uvedl Drábek. Doplnil také, že navrhoval vyškrtnout z vládního nařízení výjimky z minimální mzdy. Snížená minimální mzda pro mladistvé, pro zaměstnance mezi 18 a 21 lety v prvním zaměstnání a pro zdravotně postižené zůstane v důsledku vládního rozhodnutí ale platit dál.Podle první varianty měla být měsíční minimální mzda 8400 korun měsíčně a 50 korun na hodinu. Druhá varianta počítala s minimální mzdou 8500 korun za měsíc a 50 korun a 60 haléřů na hodinu. Nejnižší hodinová sazba byla dosud 48 korun a 10 haléřů."Hrubá minimální mzda stanovená nařízením vlády byla naposledy zvýšena v roce 2007. V letech 2008 až 2011 nebyla vzhledem k vývoji národního hospodářství, vlivu celosvětové ekonomické krize a po vyhodnocení všech ekonomických a sociálních souvislostí její úroveň zvyšována," připomnělo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve zdůvodnění svého návrhu."Zvýšení minimální mzdy je nezbytné proto, aby nedošlo ke ztrátě jejích základních funkcí," uvedlo MPSV. Podle rezortu nejde jen o zachování sociálně-ochranné funkce minimální mzdy, ale i o její motivační aspekt. Zejména ve vícečlenných rodinách by totiž osoby s nízkou kvalifikací mohly raději spoléhat na zabezpečení dávkami pomoci v hmotné nouzi a státní sociální podpory, než aby šly pracovat."Navrhované zvýšení vychází z předpokládaného nárůstu spotřebitelských cen v roce 2012, zohledňuje možné dopady zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent, prognózu vývoje průměrných mezd, zaměstnanosti a v neposlední řadě očekávaný vývoj domácí i světové ekonomiky," uvedl Drábkův rezort. V návaznosti na zvýšení základní sazby minimální mzdy navrhl také valorizovat i nejnižší úrovně zaručené mzdy.Vládní nařízení mělo nabýt účinnosti od 1. ledna 2012.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

mzdy / platy Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bennett po raketových útocích vyzval k likvidaci íránských jaderných zařízení

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett ve středu vyzval k rozhodné akci zaměřené na likvidaci íránských jaderných zařízení. Reagoval tak na nedávné raketové útoky Íránu na Izrael. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy