Cena zlata klesá už čtvrtý měsíc v řadě

Londýn - Cena zlata v květnu klesala už čtvrtý měsíc v řadě, šlo o nejdelší ztrátové období od roku 2000. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Za celý květen ceny zlata podle agentury Reuters oslabily o 6,3 procenta a šlo tak o nejvýraznější měsíční pokles od prosince loňského roku. Zároveň tak ceny zlata zaznamenaly nejhorší květnový propad za zhruba 30 let.

Od svého vrcholu 1920,30 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu), na kterém zlato bylo loni v září, už tak ztratilo téměř 20 procent.

Obavy o zdraví španělského bankovního sektoru, růst nákladů na půjčky Itálie a Španělska a nejistota před řeckými volbami, které budou rozhodující ohledně setrvání země v eurozóně, přiměly podle agentury Reuters investory uchýlit k bezpečnému dolaru. To přispělo k poklesu ceny zlata, které je citlivé na zisky dolaru. Když dolar roste, zdražuje to zlato pro neamerické investory a jejich zájem o kov tak klesá.

"Zlato šlo přímo dolů spolu s dalšími komoditami a akciemi kvůli vysoké averzi k riziku. Přestože by to teoreticky měl být argument pro růst ceny zlata," komentoval situaci na trhu analytik Commerzbank Daniel Briesemann.

V pátek kolem 12:30 SELČ se cena zlata pohybovala na úrovni 1553,28 dolaru za troyskou unci. Od čtvrtečního závěru tak ztrácela 0,30 procenta.

Související

Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Zlato

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 43 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy