Kalousku, lidem "krvácí" peněženky! Sniž daň z benzinu a nafty

Praha - Ceny benzínu představují vážný problém pro téměř čtyři pětiny Čechů, kvůli rostoucím cenám pohonných hmot musely výrazněji omezit soukromé cesty autem dvě třetiny Čechů. Z průzkumu společnosti SANEP zveřejněného v pondělí také vyplývá, že většina podporuje snížení spotřební daně u pohonných hmot.

Stávající ceny pohonných hmot, kdy se cena nejžádanějšího benzínu Natural 95 pohybuje těsně pod hranicí 37 korun za litr a motorové nafty nepatrně pod hranicí 36 korun za litr, představují pro 73,2 procenta respondentů vážný problém. Vinou rostoucích cen pohonných hmot muselo výrazněji omezit své soukromé cesty automobilem 61,5 procenta dotázaných.Podle průzkumu vysoké ceny benzinu či motorové nafty, rovněž výrazně ohrožují aktivity více než třetinu (35,8 %) podnikatelů a živnostníků.Drtivá většina veřejnosti (81,8 %) rovněž souhlasí s názorem ČSSD, že tuzemská spotřební daň z pohonných hmot je neúměrně vysoká a motivuje občany a zejména velkodopravce k cenově výhodnějším nákupům nafty a benzínu v okolních zemích.Problém vysokých cen pohonných hmot odmítá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řešit snížením spotřební daně a preferuje, za určitých podmínek, zavedení cenové regulace pohonných hmot po určité časové období. Tento Kalouskův návrh má však podporu u necelé desetiny veřejnosti (6,4 %).Většinovou podporu domácí populace (62,5 %) má naopak řešení ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS), který navrhuje snížení spotřební daně a zároveň zvýšení mýtného. Přijetí tohoto návrhu Parlamentem ČR pak podporují téměř dvě třetiny veřejnosti.Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 1. – 5. června 2012 na vybrané skupině 8 754 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více než 200 tisíc registrovaných uživatelů 19 308 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR podle údajů Českého statistického úřadu.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Česká republika

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy