Obviněný Šiška bral nehorázný plat. ČSSD zuří a chce změnu!

Praha - Z ministerských náměstků dostal loni nejvyšší odměny i celkový plat Vladimír Šiška, obviněný z korupce. Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Náměstek ministra práce loni v říjnu ve funkci kvůli obvinění skončil, takže pracoval jen devět měsíců. Přesto dostal nejvíce - 1,319 milionu korun, z toho 335.000 na odměnách.

Šiška byl obviněný policií z uplácení, kvůli kauze nakonec rezignoval i jeho nadřízený, ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09), kterého následně nahradila stranická kolegyně Ludmila Müllerová. "Myslím si, že tento výsledek jednoznačně ukazuje, jak je ten systém špatný a deformovaný," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který zároveň poukázal na to, že Šiška se na špičce nejlépe placených náměstků ocitl už podruhé v řadě.

Podle opozice má přitom za sebou práci na stále nefunkčním systému vyplácení sociálních dávek, vláda kvůli reformám ministerstva nemá přesná data o nezaměstnanosti. "Úřady práce se změnily ve výplatny sociálních dávek a navíc nestíhají v termínu dávky vyplácet," dodal předseda největší opoziční strany.

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) během posledních let podle Sobotky pouze snižoval reálné platy a občané, kteří slyší o "nehorázných" odměnách, musí skřípat zuby.

Sociální demokracie si přeje, aby byly odměny pro pracovníky ve státní správě zastropované a byla zavedená "spravedlivá" pravidla.

Těsně za Šiškou se s odměnami ve výši 330.000 korun umístil nejmenovaný náměstek ministra financí a náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška s odměnami 300.000 korun.

Do první desítky nejštědřeji odměňovaných se dostali i další dva neurčení náměstci ministra financí a Radek Šmerda a Miroslava Oliveriusová z ministerstva vnitra.

Žebříček, který politikům poslal prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník v prosinci loňského roku, ilustruje nekontrolovatelnou štědrost ministrů ke svým úředníkům. Ze seznamu, jenž server Lidovky.cz zveřejnil v kompletní podobě, je patrné, že státní zaměstnanci měli na výplatních páskách častokrát víc než členové vlády.

Dalším nešvarem je skutečnost, že mnozí úředníci na ministerstvech pobírají dva platy. S informací přišly Lidové noviny.

Ministerstvo zdravotnictví má zřejmě málo schopných lidí: ve dvou vlivných funkcích si drží jednoho státního úředníka. Jmenuje se Fares Shima a proslavil se už v roce 2006, kdy poslal většinu peněz z charity manželů Topolánkových s názvem Becario na golfové turnaje. Nyní obsadil dva vlivné posty v resortu zdravotnictví. Vede odbor informatiky na ministerstvu a kromě toho šéfuje koordinačnímu středisku pro resortní systémy. Tedy úřadu, který má pracovat na elektronizaci zdravotnictví.Bere za to dva platy. Jejich výši ministerstvo tají. Podle propočtů LN si ale vydělá nejméně sto tisíc – průměrný plat šéfa odboru se pohybuje kolem padesáti tisíc měsíčně a na více než padesát tisíc si přijdou podle statistik i šéfové přímo řízených organizací. A další peníze mohou úředníkům přinést odměny.

Vedení ministerstva zdravotnictví na tom nic zlého nevidí.

Související

důchody

Důchody v lednu stoupnou o nižší stovky korun, potvrzuje to i vládní návrh

Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 355 korun. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, který souzní s informacemi uvedenými v červencové tiskové zprávě ministerstva práce a sociálních věcí o plánovaném růstu důchodů. Návrh počítá i s tím, že o čtyři desetiny procenta vzrostou příplatky pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí ČSSD mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy