Gigant ČEZ loni vydělal přes 40 miliard. Přesto si stěžuje!

Praha - Čistý zisk na úrovni 40,2 miliardy korun (-1,5 procenta, -0,2 miliardy korun) vykázal za rok 2012 energetický gigant ČEZ. Jeho výnosy však proti předchozímu období o pět miliard korun vzrostly na 215,1 miliardy korun, čímž skupina podle čtvrtečních informací naplnila předem avizovaná čísla.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl energetické skupině o 2,1 procenta na 85,5 miliardy korun. Výsledky za loňský rok podle vyjádření společnosti odrážejí zejména bezprecedentní vývoj v Albánii, kde přišla ČEZ o licenci nutnou k distribuci energie. Působení ČEZ v Albánii je nyní s konečnou platností ukončeno.

"Všechny velké energetiky v Evropě těžce bojují s nestabilním prostředím, silným poklesem velkoobchodních cen elektřiny a těžko predikovatelnou budoucností. Realizují rozsáhlé prodeje majetku i významné snižování počtu zaměstnanců. Skupina ČEZ se dosud dokázala negativnímu trendu přizpůsobit, zůstává jednou z nejméně zadlužených energetik v Evropě a těší se dobrému finančnímu zdraví," říká k výsledkům předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Skupina během loňského roku proinvestovala 53,1 miliardy korun, z čehož naprostá většina směřovala do dlouhodobého majetku (50 miliard korun). Z toho 18 miliard korun do výstavby klasických elektráren, 11 miliard do rozvoje a modernizace distribučních sítí a osm miliard korun do zefektivnění a bezpečnosti jaderných zdrojů.

Pro letošní rok očekává ČEZ další snížení EBITDA, a to k hranici 80 miliard korun. Nižší by měl být rovněž čistý zisk skupiny, který společnost odhadla na 37 miliard korun. "Očekávaný pokles zisku reflektuje nepříznivý vývoj na evropských energetických trzích, výrazný pokles cen silové elektřiny, nižší příděl emisních povolenek pro výrobu a pokles výroby v České republice," vysvětlil tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ také nadále pokračuje v naplňování svých strategických iniciativ, kterým dominuje příprava podmínek pro zakázku století, dostavbu Temelína. "Již za několik dní oznámíme uchazečům předběžné hodnocení a začneme vyjednávat o vylepšení jejich nabídek," zakončil Daniel Beneš.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ firmy Energetika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 34 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy