Hazard s českými turisty. Co se opravdu stalo při přistání v Pardubicích?

Pardubice - Mohlo to skončit strašnou tragédií. Jen díky velkému štěstí se totiž nikomu z dvou set pasažéru letadla, které v neděli nezvládlo přistávací manévr na letišti v Pardubicích, nic nestalo. V případu však došlo k nečekanému odhalení. Stroj totiž nebyl technicky v pořádku a do vzduchu byl vpuštěn přesto, že mu správně nefungoval jeden z brzdných systémů.

Letadlo Travel Service, které včera havarovalo na pardubickém letišti, nebylo ve stoprocentním technickém stavu. Podle informací TV Nova totiž stroj kvůli závadě na jednom z motorů nemohl využít na plno svou brzdnou sílu. Konkrétně šlo o takzvaný reverzní chod, který tvoří jeden ze tří brzdných systémů letadla. Reverzní brzdění funguje na principu, že místo místo aby vzduch hnalo za motor a pohánělo letadlo dopředu, žene jej zpět před něj a tak ho brzdí.

A právě kvůli tomuto problému se zřejmě prodloužila brzdná dráha letadla natolik, že už nebylo možné stroj zastavit na dráze. Jenže toto zjištění má ještě jeden neuvěřitelný rozměr. O problému se totiž vědělo. " Už na letišti v Burgasu nebyl funkční a normálně to napsali do záznamového sešitu. To znamená, že jeden reverz nebyl funkční," přiznal jeden z leteckých mechaniků na pardubickém letišti.

Piloti tedy už dávno před přistáním v Pardubicích věděli, že jejich letadlo nebude brzdit na plno. I přesto, se ale rozhodli sednout - v dešti a za situace, kdy na dráze byla voda.

A že vše není v pořádku poznali okamžitě i pasažéři letadla. " Při přistávacím manévru se mi zdálo, že ta návratová rychlost je docela značná a když jsem se podíval z okýnka, tak to letadlo bylo už téměř v polovině přistávací plochy. Vím, že tady na tom letišti už ostatní letadla dávno bývají na zemi. Já jsem seděl kousek od letušky, která potom, co to letadlo začalo drncat, úplně zbledla a už na ní jsme všichni poznali, že skutečně není něco v pořádku. Když jsem pak vystupoval z letadla, tak jsem viděl kapitána, jak sedí v kabině s hlavou v mezi dlaněmi," popsal exkluzivně jeden z nich.

Kvůli uzavření letiště musel být jeden let z Petrohradu do Pardubic v neděli večer odkloněn do Prahy. Letoun, který skončil mimo dráhu, měl opět odvézt další skupinu turistů na dovolenou do Burgasu, společnost Travel Service je musela autobusem převézt do Prahy, kde pro ně bylo připravené letadlo.

Pardubickým letištěm v první polovině letošního roku prošlo téměř 86.900 pasažérů. Proti stejnému období předchozího roku to byl více než stoprocentní nárůst počtu cestujících. Letiště získalo více pravidelných linek i charterových letů, například z Ruska. Čeští turisté si v poslední době zvykli na nabídku odletů cestovních kanceláří z Pardubic a využívají ji obyvatelé Pardubického a Královéhradeckého kraje, Vysočiny i z dalších regionů, kteří to mají do krajského města blíž než třeba do Prahy.

Související

Záběr zachycující zřícení letounu Il-76.

Tvrdíte, že na palubě letadla byli Ukrajinci? Tak nám je vydejte, vyzval Kyjev Moskvu. Rusko odmítá

Ukrajina opakovaně vyzvala Rusko, aby vydalo těla ukrajinských válečných zajatců, kteří podle tvrzení ruských úřadů zahynuli 24. ledna při havárii ruského vojenského letadla. Prohlásil to podle agentury Interfax představitel hlavní správy ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Rusko ale s vydáním těl nesouhlasí a podle médií tvrdí, že žádnou žádost nedostalo.

Více souvisejících

Letecké nehody Travel Ser. & Smart Wings

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy