Růst platů v Česku: Porovnejte si svojí práci s ostatními

Praha - Průměrná měsíční mzda v Česku vzrostla proti loňskému roku o 297 korun na 24 953. Mezi jednotlivými obory jsou však rozdíly ve vývoji platů doslova propastné. Zatímco v některých odvětvích si lidé polepšili téměř o trojnásobek průměru, jinde naopak mzda klesá o tisíce korun.

Mezi nejlépe placené oblasti v Česku patří bezpochyby peněžnictví a pojišťovnictví, kde činí průměrný plat téměř 48 tisíc korun. Následuje obor informačních a komunikačních činností, průměrný plat 45 tisíc. Pokud se však podíváme na zmíněné oblasti blíže, vidíme rovněž, že se jedná o obory, v nichž za posledních 12 měsíců nejenže plat nerostl, ale dokonce výrazně klesal. Konkrétně u zmíněných finančních oborů o 839 korun a u informačních a komunikačních činností o necelých 400 korun. Naprosto nejhůře však v otázce vývoje mezd dopadli lidé pracující v těžbě a dobývání, kterým klesla mzda o 2 291 korun, ovšem na stále bohatě nadprůměrných 30 317 korun.

Na druhém konci žebříčku ve vývoji mezd se naopak nacházejí hůře placená odvětví. Například pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství si polepšili o více než 700 korun, avšak pouze na 19 833 korun. Podrobnosti přehledně shrnuje následující tabulka.

Tabulka vývoje platů v ČR dle oboru za poslední rokObor, průměrný plat, změna (v Kč)

Zemědělství, lesnictví a rybářství: 19 833 Kč, +718

Průmysl celkem: 25 473 Kč, +411

Těžba a dobývání: 30 317 Kč, -2 291

Zpracovatelský průmysl: 25 040 Kč, +504

Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla: 38 920 Kč, +400

Zásobování vodou, odpady a sanace: 23 537 Kč, +351

Stavebnictví: 22 183 Kč, +147

Velkoobchod a maloobchod: 22 979 Kč, +279

Doprava a skladování: 23 233 Kč, +252

Ubytování, stravování a pohostinství: 13 892 Kč, +600

Informační a komunikační činnosti: 45 075 Kč, -394

Peněžnictví a pojišťovnictví: 47 831 Kč, -839

Činnosti v oblasti nemovitostí: 21 869 Kč, -586

Profesní, vědecké a technické činnosti: 31 357 Kč, -882

Administrativní a podpůrné činnosti: 16 699 Kč, -84

Veřejná správa a obrana; povinné sociální zabezpečení: 26 869 Kč, +471

Vzdělávání: 24 111 Kč, +571

Zdravotní a sociální péče: 25 012 Kč, +163

Kulturní, zábavní a rekreační činnosti: 20 673 Kč, +226

Ostatní činnosti: 19 518 Kč, -145

„Nejvíce by se mělo letos přidávat ve farmacii a některých dalších odvětvích průmyslu. Tradičně štědré bývají i finanční instituce. Letos to však bude jen na úrovni průměru. Nejméně štědré očekáváme letos odvětví dopravy a logistiky," komentuje analytik PwC Libor Stodola.

Je lepší pracovat v podnikatelské sféře, nebo v nepodnikatelském prostředí?

Pokud přepočítáme pracovní úvazky necelých pěti milionů pracujících Čechů na plně zaměstnané osoby (dva lidé pracující na poloviční úvazek = jeden pracující na plný), dostaneme se na číslo 3,72 milionu plně zaměstnaných lidí. Z toho 3,04 milionu Čechů pracuje v podnikatelské sféře a 682 tisíc občanů v nepodnikatelské.

Přestože průměrný plat v obou skupinách se liší jen o 50 korun ve prospěch podnikatelské sféry, je mezi oběma skupina vidět zásadní rozdíl v platovém vývoji. Zatímco lidem pracujícím v podnikatelské oblasti vzrostl za posledních 12 měsíců plat pouze o 261 korun, ostatním lidem zaměstnaným u nepodnikatelů vzrostl příjem v průměru o 464 korun.

Související

Více souvisejících

zaměstnání mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 50 minutami

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

před 1 hodinou

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

před 2 hodinami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 8 hodinami

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy