Rady pro marody: Co se vyplatí, nemocenská nebo dovolená?

Praha - Období chřipek a nachlazení přichází. Vyplatí se zaměstnanci při obyčejné rýmě využít pracovní neschopenky nebo si má kvůli nemoci vzít dovolenou. Nechte si poradit od mzdové specialistky.

"Při krátkodobých nemocech se zaměstnancům nevyplatí brát si nemocenskou, jelikož první tři dny nemoci má zaměstnanec neplacené, je na té neschopence zadarmo. Náhradu mzdy od zaměstnavatele dostává zaměstnanec až poté," říká mzdová specialistka Jana Tycová.

Odbornice radí, že při kratší nemoci je lepší si vzít pár dní dovolené a spojit to například s víkendem, to je pro zaměstnance výhodnější.

"Každý kdo byl nemocný ví, že neschopenka se nevyplatí nikdy, tedy pokud nemá zaměstnanec nějaké komerční pojištění. Ta náhrada je vždy nižší než mzda. Je to 60 % z redukovaného základu. Z toho vyplývá, že čím má člověk vyšší mzdu, tím je to pro něj méně výhodné. Při dlouhodobé nemocenské se stává, že lidé se snadno dostanou do finanční tísně," popisuje specialistka.

"Při vystavování neschopenky lékařem je nutné vyplnit adresu, na které bude zaměstnanec k zastižení kontrolou. Při prvních jednadvaceti dnech neschopenky hradí nemocenskou zaměstnavatel a má právo dělat kontrolu sám nebo vyzve Správu sociálního zabezpečení a ta kontrolu provede. Pokud kontrola zjistí hrubé porušení pracovní neschopenosti, například, že je zaměstnanec na dovolené a není na stanovené adrese, tak může klidně dojít až k rozvázání pracovního poměru," radí Tycová.

Pokud člověk uvede například špatnou adresu nebo se na daném místě nenachází a nedokáže, že byl na zdravotní procházce nebo neprokáže součinnost, hrozí mu pokuta až dvacet tisíc korun.

"Lékař při nemocenské stanovuje vycházky, mělo by to být mezi sedmou a sedmnáctou hodinou a měli by být dlouhé maximálně šest hodin," dodává mzdová specialistka Tycová.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek: ÚZIS zpracovává analýzu ke zneužívání nemocenské

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovává analýzu k tomu, zda lidé zneužívají sociální dávky a nemocenskou. První výsledky by měl mít v dubnu. V pořadu Partie na CNN Prima News to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zdravotnímu výboru by chtěl analýzu představit v květnu.
Senát ČR

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného a příspěvek pro lidi v karanténě

Senát dnes schválil obnovení krizového ošetřovného kvůli koronavirové epidemii. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény. Podpora navíc obecně vzroste o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Vyplácet se bude zpětně od začátku listopadu, rozhodla dnes horní komora. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

nemocenská zaměstnání

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 15 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy