Ve firmách je zle. Mzdy rostou pomalu, kvalifikace Čechů klesá

Praha - Hrubá mzda v podnicích loni rostla průměrně o 3,4 procenta, zatímco v roce 2010 byl růst dvojnásobný. Předloni nárůst činil 4,2 procenta, vyplývá z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi více než 22.000 zaměstnanci ze zhruba 80 podniků v ČR. Výše mzdy se liší v závislosti na konkrétním odvětví a regionu.

Rozdíly v odměňování zaměstnanců závisí kromě zastávané pozice také na pracovním výkonu a poptávce na trhu práce. Nejlépe jsou odměňováni odborníci a vedoucí pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví. Stále větší vliv na výši mzdy má i místo podnikání. Zatímco v Praze převyšují mzdy odborníků a vedoucích pracovníků celorepublikový průměr o 41 procent, v jižních Čechách jsou 17 procent pod průměrem.

"Nejvyšší nástupní mzdou se mohou pochlubit absolventi technických a přírodovědných oborů, následují právní a ekonomické obory. Na opačném konci mzdového žebříčku se naopak nachází nástupní mzdy absolventů v oblasti sociálních věd," uvedla komora.

Téměř tři čtvrtiny dotázaných firem také hodnotily úroveň vzdělání svých zaměstnanců jako uspokojivou, 12 procent ji naopak označilo za nedostatečnou. Ještě hůře byla hodnocena dostupnost nových kvalifikovaných pracovníků na trhu práce: téměř dvě třetiny respondentů ji považují za nedostatečnou. Firmy si nejvíce stěžují na nedostatek pracovních sil s kvalitním vzděláním a zaměstnanců pro oblast výzkumu a vývoje.

„Od zástupců mnoha podniků v České republice slýcháme, že nemohou v místě svého podnikání najít dostatek kvalifikovaných pracovníků pro high-tech výrobu, ale ani pro výzkum a vývoj," komentuje výsledky průzkumu výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. „Hodně firem si přitom přeje užší spolupráci se státními výzkumnými institucemi a vysokými školami. Právě o její prohloubení budeme usilovat v rámci našeho tématu roku 2014," dodává Bauer.

Trend zpomalování růstu mezd v České republice se netýká jen mezinárodních podniků. Celkový nárůst hrubých mezd v České republice je dokonce nižší než 3,4 procenta, jak je tomu u námi dotázaných firem. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla hrubá mzda v loňském roce jen o pouhých 1,4 procenta, informuje businessinfo.cz.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Více souvisejících

firmy mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy