Češi s vysokými platy si stěžují: Máme málo. Kde pramení toto zkreslené vnímání?

Praha - Lidé s nadprůměrným příjmem, tedy ti, kteří mají měsíčně přes 20.000 korun čistého, ho mnohdy označují za průměrný či dokonce podprůměrný. Uvedla to agentura STEM/MARK. Vyplývá to z průzkumu mezi lidmi s nadprůměrnými příjmy, který agentura uskutečnila na sklonku loňského roku. O jeho výsledku dnes informovala v tiskové zprávě.

Jelikož se průměrná hrubá v Česku v roce 2013 blížila ke 25.000 korunám hrubého, což odpovídá zhruba čistému příjmu kolem 20.000 Kč, všichni respondenti měli nadprůměrný příjem, tedy nad 20.000 korun čistého. Z lidí, jejichž aktuální měsíční příjem je 20 až 25 tisíc čistého, si 44 procent myslí, že jejich příjem je průměrný a dohromady skoro pětina považuje svůj příjem za lehce podprůměrný nebo průměrný.

S rostoucím příjmem pak sice ubývá těch, kteří ho považují za průměrný či podprůrměrný, i tak je ale mezi lidmi s čistým příjmem přes 40.000 korun čistého 11 procent těch, kteří takový příjem považují za průměrný.

STEM/MARK to označuje za "zajímavý psychologický fenomén" a ptá se, co za tím může být. "Kde pramení toto zkreslené vnímání? V pouhé neznalosti statistik průměrné mzdy? Nebo snad v lidské tendenci neustále se srovnávat s těmi, kteří jsou na tom lépe než my a zaměřovat se na to, co nám chybí, místo toho, abychom se těšili z toho, co máme?", uvedla agentura

Další její otázka se týkala toho, jaká mají lidé s nadprůměrnými příjmy očekávání a výhled do budoucna. Polovina takových lidí si myslí, že jejich příjem v příštím roce zásadně nezmění svojí výši.

Pro srovnání: Jak je to s platy v Německu?

Životní úroveň Němců je jedna z nejvyšších na světě. Německé firmy jsou symbolem spolehlivosti a přesnosti, obchodní bilance Německa je vysoce aktivní řadu let. V žebříčku 500 firem s nejvyššími tržbami (Fortune Global 500) má Německo po USA a Japonsku nejvíce společností.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Německu každoročně nominálně stoupá. Za rok 2012 činila v Německu průměrná hrubá mzda 44 811 euro (cca 1 157 810 Kč). V přiložené tabulce máme uvedenu průměrnou hrubou roční mzdu v Německu v letech 2000 až 2012 dle databáze OECD. Mezi lety 2005 až 2012 se průměrná roční mzda nominálně zvýšila o 16 %. Začátek ekonomické krize se podepsal i na výši průměrné mzdy, která nominálně mezi lety 2008 až 2009 dokonce poklesla.

Němci odvádí ze své hrubé mzdy povinné odvody (daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění). Jak se liší hrubá mzda od čisté mzdy, závisí na konkrétní rodinné situaci občana. Povinné odvody v Německu jsou však vyšší než v Česku. Při porovnání čistých mezd jsou rozdíly mezi českými a německými mzdami nižší než při porování hrubých mezd. Německo výrazně podporuje rodinnou politiku. Občané s dětmi nebo manželkou bez vlastních příjmů (např. na rodičovské dovolené) mají nižší celkovou daňovou povinnost. V Německu je jedna z nejvyšších sazeb povinného pojistného placeného zaměstnancem, stejně jako v Česku, informuje finexpert.e15.cz.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Více souvisejících

průzkumy Německo mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy