Jak ušetřit na plynu a elektřině? Podívejte se

Praha - Máme pro vás další rady, jak ušetřit. Těšit se můžete ale rovnou na dvě rady - jak ušetřit v letošním roce na plynu a jak ušetřit na elektřině.

Pečlivě si vyberte dodavatele plynu, ušetříte

Plyn od ledna nezdraží, jak se kvůli oslabení kurzu koruny očekávalo. Regulované ceny jdou ve většině případů dolů a ani dodavatelé se do zdražování nehrnou. Většina z nich nechává stejné ceny jako letos. Přinášíme vám výpočty cen plynu pro domácnosti a žebříčky dodavatelů.

Co se reálných změn obchodní ceny plynu týče, řada alternativních dodavatelů po vyhlášení regulovaných cen čekala na postup dominantních dodavatelů plynu. Ti své obchodní ceny nezměnili. Že jejich komoditní ceny plynu zůstávají stejné, potvrdili všichni tři – RWE, Pražská plynárenská a E.ON. Drtivá většina všech dodavatelů plynu tak nechala ceny stejné jako v roce 2013. Také jedni z největších alternativních dodavatelů plynu, společnosti ČEZ a Centropol, budou dále držet konkurenční ceny vůči dominantním dodavatelům.

SROVNÁNÍ: Ceny plynu 2014 pro domácnosti

Podívejme se tedy, jak budou od 1. 1. 2014 jednotliví dodavatelé vycházet pro domácnosti napříč republikou a pro různou spotřebu ve svých standardních produktech.

Pro srovnání celkových ročních nákladů (zahrnujících všechny regulované a neregulované ceny, daně a veškeré poplatky) jsme zvolili tři modelové příklady:

Vaření: Pražská domácnost, která zemní plyn využívá pouze na vaření. Ročně odebere 1,5 MWh.Ohřev vody: Domácnost v Českých Budějovicích, jež na plynu nejen vaří, ale také s ním ohřívá vodu. Ročně spotřebuje 7 MWh.Topení: Domácnost kdekoli v rámci Česka (s výjimkou Prahy a jižních Čech), která na plynu vaří, ohřívá s ním vodu a vytápí. Její roční spotřeba je 33 MWh.

Zlevňují všichni, svítit tedy budeme levněji

A jak stanovili své nové ceny dominantní a alternativní dodavatelé elektřiny? Nejspíš všichni už víme, že ČEZ oznámil snížení svých cen silové elektřiny ve standardní produktové řadě Comfort již v září 2013. Od ledna 2014 tak dojde k 15procentnímu poklesu oproti cenám platným v roce 2013.

Také Pražská energetika (PRE) oznámila snížení cen elektřiny s předstihem. Nové ceny s platností od loňského prosince a zhruba o 14 procent nižší vyhlásila již o měsíc dříve, než ERÚ vydal rozhodnutí o regulovaných cenách. "Do našich nových cen silové elektřiny se promítl především pokles ceny elektřiny na velkoobchodním trhu, avizované snížení ceny za přenos a distribuci elektřiny či snížení poplatků na obnovitelné zdroje," vysvětluje mluvčí PRE Petr Holubec.

Pozadu nezůstala ani společnost E.ON, která bude mít od nového roku o téměř 10 procent nižší cenu standardních produktů než v roce 2013 a nezmění stálý měsíční plat (zůstane stejný v částce 48 korun).

Alternativní dodavatelé drží krok a zlevňují také. Například společnost Europe Easy Energy oznámila snížení cen silové elektřiny pro domácnosti v průměru o 11 procent. Bohemia Energy pak bude mít ceny pro rok 2014 nižší v rozmezí od 10 do 19 procent v závislosti na tarifu a regionu.

SROVNÁNÍ: Ceny elektřiny 2014 pro domácnosti

Podívejme se tedy, jak budou jednotliví dodavatelé vycházet pro příští rok. Pro srovnání celkových ročních nákladů (zahrnujících všechny regulované a neregulované ceny, daně a veškeré poplatky) jsme zvolili tři modelové příklady:

Svícení: Domácnost v Moravskoslezském kraji, která elektřinou pouze svítí a napájí běžné spotřebiče. Ročně odebere 2,7 MWh proudu, a to pouze ve vysokém tarifu, jelikož využívá nejběžnější jednotarifní sazbu D02d. Má instalovaný jistič 3×25 A.Ohřev vody: Středočeská domácnost, jež elektřinou také ohřívá vodu. Má nastavenou dvoutarifní sazbu D25d pro bojlery, kde denně běží po osm hodin levnější nízký tarif. Disponuje taktéž jističem 3×25 A a ročně spotřebuje 2,8 MWh ve vysokém a 4,1 MWh v nízkém tarifu.Topení: Domácnost v Plzeňském kraji, kde se elektřinou i topí. Pro tento účel má přidělenou dvoutarifní sazbu D45d pro přímotopy a po dobu 20 hodin denně odebírá proud v nízkém tarifu. Její roční spotřeba je 0,9 MWh ve vysokém a 17,1 MWh v nízkém tarifu a má nainstalovaný jistič 3×25 A.

Související

Více souvisejících

Energetika

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy