Velké srovnání: V Česku je zase hůř. Kde si žijí Evropané nejlépe?

Praha/Brusel - Průměrná domácnost v Česku měla v prvních třech čtvrtletích loňska měsíčně k dispozici 28.036 korun čistého. Je to o 365 korun méně než před rokem. Reálně si pak kvůli inflaci pohoršila o 402 korun. Na jednoho člena domácnosti připadlo průměrně 12.432 korun, kupní síla se tak snížila o 190 korun. Vyplývá to z analýzy příjmů a výdajů, kterou dostala vláda.

Průměrná mzda dosáhla loni za první tři čtvrtletí 24.622 korun. Meziročně se zvedla o 182 korun. Ceny ale rostly celkem o 1,5 procenta. "Průměrná reálná mzda tedy vzhledem k vývoji inflace poklesla o 0,8 procenta," uvedli autoři analýzy. O rok dřív se průměrná mzda zvedla o 2,4 procenta, reálně se ale snížila o procento.

Ve třetím čtvrtletí si pracovníci v Česku vydělali průměrně 24.836 korun, meziročně tedy o 1,3 procenta víc. "Poprvé od konce roku 2012 došlo alespoň k udržení, respektive mírnému reálnému nárůstu o 0,1 procenta," stojí v analýze. 

Podle analýzy byl od ledna do září růst průměrné mzdy velmi nízký, kupní síla výdělků dál klesala a s ní se propadala i produktivita práce. Zvedly se tak mzdové náklady - nominálně o 3,5 procenta a reálně o dvě procenta. Na malém přidávání v podnikatelské sféře se pak podepsaly obavy z dalšího vývoje ekonomiky i vysoký podíl nezaměstnaných.

Na jednoho člena domácnosti loni v prvních třech čtvrtletích připadlo měsíčně v průměru 12.432 korun. Je to o 138 korun méně než za tři čtvrtletí roku 2012. Ceny se meziročně zvedly o 1,5 procenta, takže kupní síla klesla o 2,6 procenta - o 190 korun.

Domácnosti živnostníků si pohoršily o 4,2 procenta, domácnosti zaměstnanců měly o 1,2 procenta peněz méně než před rokem. Naopak si přilepšili důchodci, a to o 4,3 procenta.

Nárůst cen byl v prvních devíti měsících výrazně nižší než před rokem. Nejvíc se zdražilo v lednu, ze dvou třetin za to mohlo zvýšení sazeb DPH na 15 a 21 procent. Ve třetím čtvrtletí pak cenová hladina klesla, a to díky letním slevám oděvů a obuvi, sezonním slevám ovoce a zeleniny a výraznému zlevnění mobilních operátorů.

Kde si žijí Evropané dle řeči čísel nejlépe?

K hodnocení výkonnosti národní ekonomiky se často používá hrubý domácí produkt. Nejpřesnější je přepočet hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele. Nejvyšší nominální HDP na jednoho obyvatele v roce 2012 mělo Lucembursko (107 206 $), Dánsko (56 202 $), Švédsko (55 158 $), Rakousko (47 083 $), Finsko (46 098 $), Nizozemí (46 142 $). Nominální HDP na jednoho obyvatele v roce 2012 byl v Česku 18 579 $, což je desátá nejnižší hodnota ze zemí EU. Nejnižší nominální HDP na jednoho obyvatele byl v Bulharsku (7 033 $) a Rumunsku (7 935 $), uvádí finexpert.e15.cz.

Hrubá měsíční mzda, která je zúčtovaná zaměstnanci zaměstnavatelem, byla za rok 2010 nejvyšší v Dánsku (4 264 €), Lucembursku (3 709 €), Irsku (3 466 €), Finsku (2 989 €), Belgii (2 965 €), Nizozemí (2 886 €), Německu (2 882 €) a Švédsku (2 877 €). V Česku činila 907 euro, což je ze zemí Evropské unie devátá nejnižší hodnota. Nejnižší měsíční průměrná mzda byla v Bulharsku (343 €), Rumunsku (457 €), Litvě (569 €) a Lotyšsku (628 €).

Propracovaná sociální politika v členských zemích EU výrazně snižuje míru „lchudoby". Nejméně „chudých" občanů je v Česku (9,8 %), Nizozemí (11 %), Rakousku (12,6 %), Dánsku a Slovensku (13 %), Lucembursku a Slovinsku (13,6 %). Nejvíce „chudých" je v Bulharsku (22,3 %), Rumunsku (22,2 %), Španělsku (21,8 %) a Řecku (21,4 %).

Související

Peníze, ilustrační foto

S příjmy vychází snadno téměř polovina domácností, druhá polovina je na tom výrazně hůře

Průzkum provedený CVVM v období od konce března do druhé poloviny května 2023 zkoumal, jak lidé vnímají současnou socioekonomickou situaci svých domácností. Respondenti byli dotázáni na obtíže spojené s jejich příjmy, zda se jejich domácnost v posledním roce dostala do finanční tísně a zda považují svou domácnost za bohatou nebo chudou. Ukázalo se, že lidé v Česku vycházeli letos na jaře s příjmy lépe než loni na podzim a situaci snadno zvládala více než polovina dotázaných. Naopak téměř polovina pak vycházela obtížně.
Energetika, ilustrační fotografie.

Domácnosti kvůli vysokým nákladům méně topí. Omezují i jiné výdaje, zjistil STEM

Asi tři pětiny českých domácností nevytápí dostatečně některé části svých bytů či domů. Více než polovina domácností také kvůli vysokým nákladům na teplo omezila jiné výdaje. Úsporná opatření dělají hlavně lidé, kteří hodnotí svou ekonomickou situaci jako špatnou, a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z ledna letošního roku, který dnes agentura zveřejnila.

Více souvisejících

domácnosti CZK mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy