Singer jásá: Intervence ČNB byl správný tah, zde je důkaz

Ostrava/Praha - Nejnovější údaje o vývoji inflace potvrzují správnost rozhodnutí České národní banky (ČNB) oslabit intervencemi domácí měnu. Guvernér Miroslav Singer to včera řekl na konferenci v Ostravě, která je živě přenášena na stránkách ČNB. Uvedl, že v současnosti není zapotřebí politiku banky měnit a že kurz koruny nyní odpovídá dvouprocentnímu nárůstu cen, tedy inflačnímu cíli ČNB. Singer řekl, že nyní neočekává výraznější posílení kurzu koruny po ukončení devizových intervencí.

"Údaje jsou v podstatě v souladu s naším očekáváním. Ukazují, že bez toho podzimního opatření by ekonomika v tuto chvíli mířila velmi hluboko do deflačního pásma. Současně ukazují, že žádné dramatické úhrnné cenové růsty se samozřejmě nekonají," řekl ČTK Singer.

Statistický úřad dnes oznámil, že meziroční inflace se v lednu propadla na 0,2 procenta z prosincových 1,4 procenta. Je to nejnižší růst spotřebitelských cen od října 2009.

Představitelé ČNB si podle guvernéra byli vědomi, že čísla budou na konci roku blízko nuly. "Dokonce si umíme představit, protože ty meziměsíční údaje hodně lítají, že se ještě můžou dotknout nuly, můžou být pod, ale to opatření se už současně začíná promítat do jiných cenových okruhů," řekl Singer.

Znamená to podle něj velmi přijatelnou míru jistoty, že ekonomika v deflačním pásmu nezůstane dost dlouho na to, aby se uskutečnily negativní jevy, které delší pobyt v deflaci přináší, tedy propady mezd, propady zaměstnanosti, propady příjmu rozpočtu a s tím související hledání úspor na důchodech, na dávkách nebo naopak získání příjmu z dalších daní. 

Většině odborníků se měnová intervence ani její zdůvodnění vůbec nelíbila, uvedl server penize.cz. A tak se na centrální bankéře snášela kritika ze všech stran. Ekonom Pavel Kohout ve svém komentáři například napsal: „Česká národní banka udělala velkou chybu v měnové politice. Neexistuje žádný důvod věřit, že spotřebitelé reagují na inflační očekávání ‚spekulativním' způsobem."

"Krok České národní banky byl trochu překvapivý a z pohledu podpory exportu bude krátkodobě zřejmě účinný. Podle prvních reakcí mám rovněž dojem, že se podařilo trochu namotivovat spotřebitele k rychlejším nákupům, a to z obavy z růstu cen. Bylo-li to cílem, potom tam určitý efekt vidím. Dlouhodobě bych ale na intervence nesázel, velký vliv na kurz koruny nemají, rozhoduje se na devizových trzích mimo náš dvorek," řekl ekonom Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

"S intervencí národní banky nesouhlasím. Stabilita cenové hladiny má být podle ústavy prvořadým cílem. Tento cíl byl nyní centrální bankou obětován. ČNB provedla svojí intervenci s cílem oslabit měnu a zvýšit inflaci. Dělá tedy pravý opak toho, co ji ukládá ústava: Stabilitu cenové hladiny obětovává jiným zájmům. Nelíbí se mi, že akt centrální banky je nespravedlivý. Někomu pomůže, někomu pohorší. Každý, kdo si bude chtít koupit euro nebo dolar, to bude mít kvůli ČNB dražší. Každý, kdo bude chtít prodat dolar nebo euro, dostane víc peněz," prohlásil v listopadu 2013 ekonom a politik Petr Mach.

Psali jsme:
Jste chudí? Prý máte jen dluhy, argumentuje guvernér ČNB Guvernér ČNB oslabil korunu, získal za to prestižní ocenění
 

Související

Více souvisejících

ČNB Miroslav Singer

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy