Alarmující: Čtvrtina Čechů živoří v "pracující chudobě"

Praha - Pod hranicí mezinárodně stanoveného nízkého výdělku je v Česku 26 procent žen a 15 procent mužů. Nepobírají ani dvě třetiny mediánu, tedy zhruba 13.770 korun hrubého. Rozdíl mezi mzdou mužů a žen se zvětšuje s rostoucím výdělkem. Na debatě o ženách na trhu práce to dnes řekl Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

"U pěti procent nejméně placených zaměstnanců jsou si ženy a muži rovni. Pak rozdíl ve výdělcích ale velmi rychle roste. Hranice chudých výdělků se týká především žen. Víc než čtvrtina jich pracuje za nízké výdělky, kdy hovoříme o pracující chudobě," uvedl Holý.

Podle mezinárodní organizace práce představuje nízký výdělek dvě třetiny mediánu. Tato hranice činila v 1. čtvrtletí asi 13.770 Kč. Medián neboli střední hodnota, na kterou dosáhne polovina pracovníků, byla 20.651 korun.

Desetina nejlépe placených žen v Česku si podle Holého vydělá nad 36.000 korun. Desetina nejlépe placených mužů má ale přes 46.000 korun hrubého. Procento žen, které si vydělají nejvíc, dostává nad 73.000 korun. Tuto sumu však mají více než tři procenta mužů, procento těch s nejvyšší odměnou dostává nad 121.000 korun.

Eurostat zveřejnil výsledky průzkumu zabývajícího se nerovnostmi ve mzdách mužů a žen v Evropské unii. V roce 2012 byl rozdíl následující – hodinová mzda žen v celé EU byla o 16,4 % nižší než hodinová mzda mužů, v eurozóně o 16,7 %.

Důvody těchto rozdílů jsou různé a v jednotlivých státech se výrazně liší. Důležitým faktorem nižší odměny pro ženy jsou přestávky v práci po narození dětí, práce na poloviční úvazek a záleží i na tom, jakou pracovní pozici žena zastává. V jednotlivých zemích se zároveň výrazně liší podíl pracujících žen i podle postojů lidí, které řídí rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Po rozdělení ekonomiky do jednotlivých sektorů vyšly najevo poměrně vysoké rozdíly v odměnách. Téměř ve všech státech EU byl velký rozdíl v odměnách zaměstnanců pracujících ve finančnictví a pojišťovnictví. Nejnižší rozdíl ve mzdách byl pozorován ve Slovinsku – 20,6 % a nejvyšší rozdíl v Estonsku 44,9 % a v České republice 44,8 %, uvedl finexpert.e15.cz.

„Skutečnost, že nejvyšší rozdíl mezi průměrnými platy mužů a žen je ve středním produktivním věku, si vysvětlujeme zejména nastupováním na rodičovskou dovolenou, na níž v ČR odcházejí téměř výhradně ženy. Během ní svou kariéru fakticky na několik let přeruší, zatímco muži naopak právě v tomto věku intenzivně postupují na vyšší posty. V nižším věku se vliv mateřské dovolené projevuje výrazně méně, ve věkové kategorii 55 let a více se už příležitosti vyrovnávají, " říká Zdeněk Němec, business analytik služby Platy.cz.

Související

Petr Fiala Komentář

Česko ochromila stávka. Má Fiala pravdu, když zmiňuje politické ambice odborářů?

Tak si mámo (nebo táto) pojedeme do Práglu zastávkovat. A při té příležitosti si koupíme trdelník a svařák nebo klobásu někde na Staromáku a dárky pro všechny v nějakým krámě, ne? Možná, že vám to zní posměšně a že není radno si dělat tímto způsobem legraci z práva lidí na stávku. Ať už jsou ze škol, od dopravních podniků nebo z kuchyně či z důlních šachet. A zvlášť ne proto, že odboroví bossové v oblecích od značky Boss a s hodinkami od značky Breitling, na které nemá většina členské základny odborových svazů, se zapáleným vztekem levičáckých bafuňářů vyhrožují vládě snad největším protestem v novodobé historii Česka. A proč to všechno? Prý kvůli tomu, že kvůli vládě Petra Fialy stále více chudneme.
Ilustrační foto Komentář

Vládne v Česku opravdu chudoba, nebo jen skáčeme na lep některým politikům?

V posledních týdnech se na nás valí snad ze všech možných i nemožných stran vlna prohlášení, že prý jsme kvůli inflaci zchudli a ještě zchudneme… Strašné, jistě si řeknete. Jenže, málokdo z nás si dá tu práci podobná tvrzení nějak zasadit do kontextu. Co na tom, že statistiky v mnoha ohledech surové vyznění o „zchudnutí“ české populace nepotvrzují. A i samotná vyjádření některých postav veřejného života o chudobě spíše matou. Tak, jak je to tedy? 

Více souvisejících

chudoba mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy