Čeští zaměstnavatelé budou víc propouštět než nabírat, ukazuje aktuální průzkum

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí příštího roku o něco víc propouštět zaměstnance než nabírat nové. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 590 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR, jehož výsledky firma dnes zveřejnila na on-line tiskové konferenci.

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu osm procent zaměstnavatelů, naopak devět procent očekává snižování jejich počtu. Na 77 procent oslovených firem uvedlo, že během prvního čtvrtletí změnu nechystá. Čistý index trhu práce tak činí minus jedno procento. V předchozím čtvrtletí to bylo plus jedno procento.

"Na trhu práce se děje několik protichůdných tendencí. Vidíme masivní odchody lidí z gastronomie, úplně zamrzlý trh práce ve výrobě, nábory v e-commerce a logistice, nedostatek lidí s technickým profilem a velmi omezenou schopnost trhu přesouvat velké počty lidí do jiných sektorů," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Zaměstnavatelé ve třech ze čtyř kategorií očekávají v příštím čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Nejslabší náborové plány hlásí mikroorganizace s indexem minus sedm procent, následované malými organizacemi s indexem minus šest procent a středními organizacemi s indexem minus jedno procento. Zaměstnavatelé ve velkých organizacích vykazují index plus sedm procent.

Nejsilnější náborové plány evidují ostatní služby, tedy státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura, a doprava, skladování a komunikace s indexem plus osm procent. Nárůst počtu pracovních příležitostí očekávají i zpracovatelský průmysl (tři procenta), stavebnictví (dvě procenta) a finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům (jedno procento). Proti tomu ubytování a stravování hlásí pesimistický výhled s indexem minus 28 procent.

Lidé uvolnění v této oblasti hledají podle Rezlerové práci nejčastěji ve službách, logistice a administrativě. Masivně reagují na pozice recepčních, administrativní podpory, obchodní pozice nebo na práci v zákaznickém servisu. Vedle toho mnoho výrobních firem potřebuje nové zaměstnance, ale počet uchazečů jim proti době před pandemií ještě poklesl. Vládní program Antivirus sice zabránil propouštění, ale také zastavil přirozenou fluktuaci zaměstnanců, kteří nechtějí jít v této době do nejistoty, dodala.

Zaměstnavatelé v Čechách očekávají v příštím čtvrtletí příznivé náborové aktivity s indexem trhu práce plus čtyři procenta. Zaměstnavatelé v Praze ale očekávají utlumený trh práce s indexem minus dvě procenta. Morava hlásí oslabení náborových aktivit s indexem minus osm procent.

Respondentům průzkumu byla položena otázka, kdy očekávají, že se jejich náborové aktivity vrátí k úrovni před pandemií. Na 23 procent firem řeklo, že se tak stane do 12 měsíců, z toho pět procent do tří měsíců. Na 64 procent firem tvrdí, že se k původní výši náboru nevrátí nikdy. Toto očekávání se proti minulému čtvrtletí zhoršilo, tehdy si jich to myslelo 54 procent.

Zaměstnavatelé ve 34 ze 43 zemí a oblastí plánují v nadcházejícím čtvrtletí zvyšovat počet pracovních sil. V sedmi očekávají snižování počtu pracovních sil a ve dvou stagnující trh práce. Nejsilnější trh práce očekávají na Tchaj-wanu, v USA, Austrálii a Brazílii, zatímco nejslabší náborové aktivity hlásí Panama, Švýcarsko, Rakousko a Hongkong.

Související

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.
Ilustrační fotografie.

Zaměstnavatelé budou i v roce 2024 zvyšovat mzdy, podle HK až o 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024, kdy se inflace bude blížit 2% inflačnímu cíli ČNB, vyplývá z nových dat Hospodářské komory. Mzdy by se nejčastěji měly zvednout o 5 až 10 %, díky čemuž by měly růst i v reálném vyjádření. 

Více souvisejících

zaměstnavatelé zaměstnání práce firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy