Studie: Domácnosti ve světě loni nepatrně zchudly, Češi zbohatli

Celkové bohatství domácností loni celosvětově nepatrně kleslo, a to ve vyspělých i v rozvojových zemích. Zmenšilo se o 0,1 procenta. Tento trend se ČR vyhnul a bohatství českých domácností vzrostlo o 4,4 procenta. Češi zůstávají nejbohatší ze zemí bývalého východního bloku, jsou v průměru dvaapůlkrát bohatší než Slováci. V žebříčku si proti loňsku polepšili na 25. místo.

Vyplývá to ze studie Allianz Global Wealth Report 2019, která analyzuje úspory a dluhy v 53 zemích světa.

Češi se za rok 2018 umístili v objemu čistých finančních aktiv na osobu o jeden stupeň výše než loni. V žebříčku hrubých finančních aktiv si Česko také polepšilo, hned o dva stupně, 28. místo vyměnilo za 26. Hrubá finanční aktiva zahrnují hodnotu veškerého movitého i nemovitého majetku průměrného občana, čistá hodnota finančního bohatství představuje veškerý movitý i nemovitý majetek minus dluhy.

Rychlost růstu čistého bohatství domácností v ČR loni dosáhla 4,4 procenta, hrubý majetek rostl rychlostí 4,9 procenta. Předloni to bylo o 6,3 procenta. Průměrné čisté bohatství na obyvatele činilo loni v Česku 16.785 eur, tedy podle aktuálního kurzu zhruba 434.000 Kč. Předloni to bylo 15.290 eur neboli 390.000 Kč podle tehdejšího kurzu.

Míra zadluženosti českých domácností loni činila 34,6 procenta. Je to mnohem víc než v zemích východní Evropy s regionálním průměrem 23,6 procenta, ale méně než polovinu úrovně zadluženosti západní Evropy.

Na Slovensku loni průměrné bohatství na člověka dělalo asi 2,7krát méně než v ČR, 6255 eur (162.000 Kč). Jako jediné dvě země EU lze podle studie Slovensko spolu s Rumunskem (4878 eur na domácnost) klasifikovat jako chudé státy. Bohatství průměrného Poláka loni činilo 8081 eur (209.000 Kč). Naopak německy mluvící sousedé ČR jsou na tom finančně asi třikrát lépe než Češi. Průměrný Němec loni vlastnil 52.860 eur (1,37 milionu Kč), ještě lépe na tom byl Rakušan s 53.980 eury (1,39 milionu Kč).

Vedle nízkých vkladů obyvatel do penzijního systému nevzbuzuje ekonomická situace ČR v autorech studie významnější obavy. Celkové vyznění analýzy pro globální ekonomiku je ale negativní. Ani v roce 2008, v době zuřící finanční krize, se nestalo, aby celosvětové bohatství kleslo zároveň na vyspělých i rozvojových trzích. Loni se tak stalo, důvodem je rostoucí nejistota. Autoři studie jmenují obchodní konflikt mezi USA a Čínou, nekončící brexit, rostoucí geopolitické napětí v mnoha regionech a přísnější monetární politiku.

"Obchodování není hra s nulovým součtem. Buď jsou všichni na vítězné straně, jako tomu bylo v minulosti, nebo na straně poražených, což se stalo v loňském roce. Agresivní protekcionismus nemívá vítěze," uvedl hlavní ekonom Allianz Michael Heise.

Související

Česká národní banka

Dluhy českých domácností u bank v únoru stouply na 2,154 bilionu

Dluhy českých domácností u bank v únoru meziměsíčně stouply o 4,5 miliardy na 2,154 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 6,9 miliardy na 1,258 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší zhruba o 81,6 miliardy korun a dluhy firem stouply o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
CZK Komentář

Rekordní zadlužení českých domácností se před Vánoci ještě prohloubí. Zbytečně

Když si člověk dá tu práci a projde si ve „virtuálním prostoru“ informace o tom, jak se Češi chovají v nejrůznějších situacích zjistí, že: Češi chtějí od státu co nejvyšší důchod, nebo ‒ Češi nemají na vlastní bydlení, chtějí, aby jim stát pomohl. Konec konců ani události z posledních týdnů neukazují jinou společnost. Ale tím se neříká, že by „stát“ neměl lidem pomáhat. Jenže možná i kvůli přístupu lidí ke všem těm potížím zřejmě nikoho nepřekvapí zpráva o tom, jak místní obyvatelé přistupují k vlastním dluhům.

Více souvisejících

Dluhy domácností domácnosti češi Ekonomika Česká republika Slovensko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy