Ekonomové vítají rozšířené možnosti obchodování u ČNB

Rozšíření možností České národní banky obchodovat na trzích ještě více zatraktivní české státní dluhopisy pro investory, zabrání neúměrnému růstu nákladů na obsluhu státního dluhu nebo i případné destabilizaci trhu. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK.

Samotné časové omezení pravomocí je podle nich přijatelným kompromisem a pojistkou před možným propojením centrální banky, která by měla být nezávislá, a vlády.

Sněmovna dnes schválila, že Česká národní banka bude moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích a nakupovat více například státní dluhopisy. Proti původnímu vládnímu plánu poslanci omezili rozšíření časově, a to do konce příštího roku. Předlohu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

"Jen samotná možnost ČNB nakupovat cenné papíry bude působit na trhu preventivně, a umožní tak ministerstvu financí se financovat na finančním trhu snáze a patrně za výhodnějších podmínek," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Omezení platnosti není nyní podle něj omezující. "V současné mimořádné situaci, kdy trhy citelně panikařily a řada centrálních bank musela situaci klidnit masivními dodávkami likvidity, je dobře, že ke schválení zákona o ČNB došlo," dodal.

O české státní dluhopisy sice byl podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila i bez schválení zákona mimořádný zájem, nicméně nyní se podle něj stanou zřejmě ještě atraktivnějšími. "Předejdeme tak scénáři, kdy by vlivem dočasného přecenění vnímaného rizika na trhu neúměrně vzrostly náklady na obsluhu státního dluhu v situaci, kdy lze očekávat mimořádný deficit. Zároveň se dále zmenšuje již tak neveliká pravděpodobnost, že by se některé menší finanční instituce mohly dostávat do problémů s likviditou," uvedl.

Ministerstvo financí dnes opět zaznamenalo výrazný zájem o státní dluhopisy. Těmi chce ministerstvo mimo jiné zajistit financování zvýšeného schodku státního rozpočtu. Ten sněmovna zvýšila 24. března ze 40 na 200 miliard korun. Důvodem jsou dopady epidemie koronaviru na ekonomiku, a tím i na příjmy a výdaje státního rozpočtu.

Dočasnost zákona je podle Hradila dobrou pojistkou před nejčastěji kritizovanými aspekty takového opatření, tedy případného propojení centrální banky a vlády, které by na sobě měly být co nejvíce nezávislé. "Zda a do jaké míry navržená podoba může tuto nezávislost narušit, tak bude mít odborná veřejnost dostatečný prostor prodiskutovat v příštím roce a teprve poté platnost tohoto opatření prodloužit, či nikoliv," uvedl.

"Toto rozšíření pravomocí má především význam z pohledu finanční stability, když v případě potřeby umožňuje přímou distribuci peněz k téměř všem subjektům finančního trhu," uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Související

Více souvisejících

ČNB Ekonomika Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy