Klienty Fio banky zasáhla další vlna podvodný e-mailů

Klienti Fio banky mohou ve svých e-mailových schránkách nalézt zprávu, která je vyzývá, aby se přihlásili do svého internetového bankovnictví. Ve skutečnosti jde o nebezpečný spak, který se neobjevil poprvé.

Zprávu s předmětem "Důležitá zpráva od Fiobanka" dnes mohla dostat řada majitelů účtu v této populární bance. Samotné tělo zprávy je poměrně strohé, vyzývá ale majitele účtu k akci.

"Vážený zákazníku, Vaše zpráva je k dispozici k zobrazení prostřednictvím internetového bankovnictví. Chcete-li zobrazit připevněnou zprávu, navštivte naše webové stránky a používat kanál zpráv. https://www.ib.fio.cz/Login," píší hackeři ve falešném mailu.

Některým klientům mohl mail přijít v odlišné podobě s následujícím zněním: "Vážený zákazníku, Toto je poslední upozornění na ochranu vašeho účtu. Váš účet je ohrožen a banka nebude odpovědná, pokud nevyužijete tuto příležitost k zabezpečení svého účtu před neoprávněným přístupem. Zabezpečte nyní kliknutím na odkaz na aktualizaci níže."

Odkaz přitom nevede na stránku Fio Banky, ale jde o nebezpečnou stránku, kterou některé prohlížeče bojkotují. Cílem hackerů je dostat se k přihlašovacím údajům k vašemu internetovému bankovnictví. Poté vás mohou poměrně jednoduše připravit o peníze.

Před nebezpečnými stránkami varovala své klienty i sama banka. "Chtěli bychom Vás upozornit na další vlnu podvodných e-mailů, které se vydávají za zprávy od nás. Fio banka podobné zprávy neposílá, proto Vás prosíme, abyste neklikali na odkazy uvedené ve zprávě a e-mail rovnou smazali," uvedla v prohlášení.

Podobná vlna emailů adresovaná klientům se neobjevila poprvé. Banka před ni varovala už letos na začátku léta, stejné e-maily ale lidé dostávali do schránky i v předchozích letech. Odborníci ale dlouhodobě radí, ale lidé neklikali na podezřelé odkazy a nikam nezadávali svá uživatelská jména a hesla.

Související

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Více souvisejících

Hackeři Fio banka banky

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy