Firmy v Česku vyrobily miliony litrů dezinfekce Anti-COVID, může se prodávat od 11. září

Podnik Čepro od března vyrobil ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku zhruba dva miliony litrů dezinfekce na ruce s označením Anti-COVID, její distribuci ukončil v květnu. Mezi odběrateli byly státní úřady, zdravotnická a sociální zařízení i firmy. V případě potřeby není technologicky problém tuto službu obnovit, sdělil ČTK specialista komunikace a marketingu Čepra Marek Roll.

Čepro patřilo mezi české firmy, které začaly vyrábět dezinfekční prostředky na ruce kvůli jejich nedostatku na trhu při šíření koronaviru. "Směs jsme na trh dodávali na úrovni vstupních cen, bez marže," uvedl Roll. Dezinfekce Anti-COVID se může prodávat do 11. září.

Akciová společnost Čepro zajišťuje přepravu, skladování a prodej ropných produktů, zabývá se také ochranou zásob státních hmotných rezerv. Zároveň provozuje síť vlastních čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil. Dezinfekci začala firma podle Rolla vyrábět nad rámec svého obchodního zaměření, denní produkce mohla být až 90.000 litrů.

"Výrobu jsme vnímali jako naši nezištnou pomoc nutnou pro zajištění fungování státu, vyplývající z naší stabilizační role," uvedl Roll.

S výrobou směsi Anti-COVID firma Čepro začala 19. března, její dodávky zahájila o den později. "Výrobu a prodej dezinfekce se nám podvedlo zprovoznit během pouhého týdne od zadání," uvedl Roll. U skladu ve Šlapanově podle tehdejších informací podniku čekali zájemci o dezinfekci v prvních dnech ve frontě. Anti-COVID přestalo Čepro dělat 21. dubna, distribuci ukončilo 12. května. Jinde než ve Šlapanově podle Rolla podnik tuto výrobu neměl.

Společnost DF Partner z Neubuzi na Zlínsku vyrobila přes tři miliony litrů dezinfekce Anti-COVID. Vyrobila tak jednu třetinu z celkové produkce Anti-COVIDu v Česku, řekl dnes ČTK marketingový ředitel DF Partner Tomáš Skopový. DF Partner dodává na trh autochemii a autokosmetiku značky Sheron, firma má kolem 200 stálých zaměstnanců.

Dezinfekce na ruce s označením Anti-COVID vyrobená podle receptury doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) se může prodávat do 11. září. Produkt začalo v Česku na jaře vyrábět kvůli nedostatku dezinfekčních prostředků v souvislosti s pandemií koronaviru několik firem, a to od poloviny března do konce dubna. Výrobu umožnila výjimka ministerstva zdravotnictví. Původní termín ukončení prodeje pod označením Anti-COVID se několikrát prodloužil až na maximální možnou délku 180 dní, kterou umožňuje evropská legislativa.

"Výrobu dezinfekce jsme začali v době, kdy jí byl na trhu značný nedostatek - takže zájem o ni byl enormní. Nejprve jsme se snažili vykrýt potřeby státu a dalších institucí jako byly nemocnice, města a obce. Naším hlavním cílem byla pomoc státu a všem spoluobčanům. Až následně jsme se zaměřili na naše tradiční prodejní kanály typu čerpací stanice, hyper/supermarkety a jiné," uvedl Skopový. Firma také dodala zdarma dezinfekci do domovů pro seniory.

"To, že jsme dokázali během několika málo dnů přestavět celý náš výrobní program a soustředit se na výrobu dezinfekce, nám pomohlo překonat období ´nouzového stavu´, kdy celá republika méně cestovala. Lidé trávili v autech a na cestách mnohem méně času než obvykle. DF Partner je výrobce autokosmetiky a autochemie. Jsme tak silně spojeni právě s automobilovým odvětvím a cestováním. Pokles poptávky po našem standardním sortimentu jsme v době nouzového stavu určitě pocítili," uvedl Skopový.

Ke standardnímu výrobnímu programu se firma vrátila již před několika měsíci. "V portfoliu nám dezinfekce ale zůstala. Snažíme se dál tuto výrobkovou kategorii rozvíjet. V nabídce máme nově kromě klasického roztoku i dezinfekční gel a pracujeme na dalších několika položkách dezinfekce pro gastronomie, povrchy a tak dále, které chceme v nejbližších dnech zařadit do portfolia," uvedl Skopový.

Anti-COVID vyráběla také zlínská Univerzita Tomáše Bati, vyprodukovala ho přes 46.000 litrů. "Majoritně od nás odebíral Zlínský kraj, dále pak město Zlín, menší města a obce Zlínského kraje. Následují sociální zařízení, domovy pro seniory, školy, také v malé míře soukromá sféra," řekla ČTK mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Související

Ilustrační fotografie.

Čepro je připraveno postavit terminál na zkapalněný plyn

Státní distributor paliv Čepro je v případě potřeby připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Hněvicích na Litoměřicku. LNG by se sem mohl dopravovat z Pobaltí vlakem, do budoucna případně také lodí, pokud se vyřeší splavnost dolního Labe. Na konferenci sněmovního hospodářského a bezpečnostního výboru o bezpečnosti v energetice to dnes řekl provozní ředitel a člen představenstva Čepro František Todt.
Agrofert

Policie prověřuje obchody Čepra s Agrofertem za 5 miliard

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují zakázky, za které státní firma Čepro poslala od roku 2017 zhruba pět miliard korun společnosti Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Čepro na zakázky nevypsalo veřejná výběrová řízení, pochybení ale odmítá. Tvrdí, že stojí mimo zákon o veřejných zakázkách. Agrofert je dodavatelem biosložek, které se přimíchávají do nafty.

Více souvisejících

Čepro Univerzita T. Bati Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy