Kinaři: Zvažovaná opatření pro nás nemají ekonomický význam

Protipandemická opatření, která nabízí ve čtvrtém stupni systém PES, nemají podle provozovatelů kin ekonomický význam. Otevřít kinosály se jim nevyplatí. Ve čtvrtém stupni, který by měl platit od 1. února, mohou totiž kina zaplnit jen 20 procent své kapacity. Diváci by navíc museli například doložit negativní test a vstupenku by měl doplnit alespoň dvojkový respirátor (FFP2). Podle provozovatelé kinosálů by tak šli do ještě větší ztráty, než když jsou kina zavřená.

Změny v protiepidemickém systému PES dnes projedná rada vlády, ve středu odborné skupiny. Kinosály musely od 10. března kvůli covidu-19 přerušit provoz. Klasická kina mohla zahájit omezený provoz 11. května, nově jsou zavřená od 12. října. "Stát nám ve čtyřce umožňuje otevírat za ekonomicky naprosto nesmyslných a nerealizovatelných podmínek, takže o tom vůbec nediskutujeme," řekl dnes ČTK za síť multikin Cinestar ředitel společnosti Jan Bradáč.

Podle zvažovaných opatření ve čtvrtém stupni systému PES diváci nesmí ani konzumovat občerstvení. "Nemůžeme otevřít bez konzumace, pro nás je to klíčová věc, aby lidé vůbec do kina přišli. V případě zákazu konzumace půlka diváků nechodí. Žádný ekonomický smysl také nedává lidí testovat a neřešitelný je pro nás problém kapacity, těch 20 procent je hraničních, potřebovali bychom třicet procent," uvedl Bradáč.

Podle Bradáče jsou i kompenzace, které se snaží kinaři získávat, problematické. Stát je podle něho různě stropuje, takže nedostanou nikdy více než určitou částku bez ohledu na to, jaké jsou skutečné náklady. "Nejde to otevřít. To není otázka ekonomické výhodnosti, my stále státu opakujeme, aby nám ve čtyřce za těchto podmínek neumožňoval otvírat. To je, jako kdyby nám řekli, abychom si koupili nové auto, že si můžeme načichat, jak je krásně voňavé, ale nikam se s ním nerozjedeme, protože do něho nesmíme nalévat benzin," prohlásil.

Zástupce společnosti Aerofilms Ivo Anderle sdělil, že případné rozjetí provozu kin za podmínek čtvrtého stupně protiepidemického systému PES by znamenalo okamžitě ekonomickou ztrátu a v podstatě ještě horší situaci, než když je kino zavřené a má nárok na kompenzace. "Máme zájem otevřít, protože chceme být v kontaktu s diváky, ale nemůžeme si dovolit prohlubovat ztrátu. Chápeme nutnost restrikcí, ale otevření by mělo nastat v okamžiku, kdy budeme vědět, že restrikce budou alespoň částečně nahrazeny nějakou kompenzací, abychom nešli do ještě větší ztráty, než když jsme zavření," uvedl.

Také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v České televizi v pondělí uvedl, že podmínky čtvrtého stupně systému PES pro pravidelná kulturní představení nedávají prostor. První šance vidí při případném třetím stupni nejdříve v polovině března.

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

Kina

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy