KOMENTÁŘ | KOMENTÁŘ Miroslava Zborovského: Konec front na nedostatkové zboží. Před 30 lety byla rozpuštěna RVHP

Koupili jste dnes v obchodě banány, pěkné a kvalitní spodní prádlo nebo snad měli na prodejně i toaletní papír? Pojmy jako nedostatkové zboží či prodej pod pultem vám nic neříkají? Vítejte v době po RVHP, pro kterou typickým rysem byly neustálé fronty na nedostatkové zboží. Právě dnes si připomínáme 30 let od jejího rozpuštění, které proběhlo na posledním zasedání v Budapešti a podle pamětníků netrvalo ani hodinu.

Pokud zkratku RVHP zmíníte u osob narozených až po Sametové revoluci, tak pravděpodobně nebudou vůbec vědět o čem mluvíte. Pod čtyřmi písmeny se skrývá název Rada vzájemné hospodářské pomoci a pojďme si tedy trošku připomenout, o co vlastně šlo a jaký přínos nebo spíše nepřínos pro zúčastněné státy tato organizace měla.

Stalin vyhlásil boj proti ekonomické síle Západu

Rada vzájemné hospodářské pomoci vznikla v lednu 1949 v Moskvě, která byla jejím trvalým sídlem na popud sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina. Jednalo se o obchodní organizaci, sdružující socialistické státy sovětského bloku v době studené války a prvotním posláním RVHP bylo spojit síly SSSR a jeho satelitů proti ekonomické síle Západu a stát se  soběstačným prostorem.

Jejími zakládajícími členy byly Bulharsko, Československo, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Sovětský svaz. Později do organizace přistoupily Albánie (od roku 1949 do 1987), NDR (1950), Mongolsko (1962), Kuba (1972) a Vietnam (1978). Přidruženým státem zmíněného uskupení byla od roku 1964 Jugoslávie. S RVHP částečně spolupracovaly nebo měly status pozorovatele i některé nesocialistické či rozvojové země jak Finsko, Irák, Mexiko a tak dále.

RVHP koordinovala vzájemný obchod členských zemí a hospodářskou pomoc a hlavní roli ve všem hrál samozřejmě Sovětský svaz, který zastával vedoucí postavení díky své politické moci i hospodářskému potenciálu. Je nutné zmínit, že pro Československo nebylo členství v RVHP žádným velkým přínosem. Pro většinu méně vyspělých členských zemí představovalo ekonomické socialistické sdružení profit.

Klíčové slovo měl SSSR, diktoval, co který stát bude vyrábět

Hlavním charakteristickým rysem této organizace bylo centrální plánovaní ekonomiky. Mnohdy však namísto ekonomického smýšlení o řešení problémů převažoval vliv politický. Sovětský svaz byl z velké části tím, kdo diktoval, co který stát bude vyrábět a produkovat. Nutno však zmínit, že v této uměle vytvořené ekonomické struktuře zásadně chyběly prvky konkurenčního prostředí, které měly vliv na efektivitu práce, kvalitu i množství produkce. Často nastávaly problémy s nedostatkem zboží, což se projevovalo například u potravin či jiných produktů, kterých bylo málo, a hned se vyprodaly, anebo nebyly k dostání vůbec.

Pamětníci vzpomínají, že kdo chtěl lepší maso, ovoce jako mandarinky, pomeranče, banány, nebo třeba auto, motodíly, dámské vložky, toaletní papír nebo spodní prádlo, musel mít co nabídnout, aby se k uvedenému zboží dostal. Výhrou bylo mít v rodině řezníka nebo vedoucího samoobsluhy. Tito „vyvolení“ potom výměnou za svoje zboží měli přednost v pořadníku na auto a také měli možnost mít rychleji nový nábytek v obýváku. Typickým rysem doby RVHP byly také neustálé fronty na nedostatkové zboží. Nebylo výjimkou, že účastníci fronty někdy ani netušili, na co vlastně frontu stojí, ale nemohli si nechat ujít příležitost strávit několik hodin v zástupu na zboží, které bylo vzácné.

Rozpad RVHP byl tvrdou zkouškou nejen pro československou a posléze českou, ale i pro jiné ekonomiky. Rychlost, s jakou jsme se přeorientovali na světový trh a na Evropskou unii považuji za malý zázrak a osobně jsem rád, že doby, kdy Sovětský svaz určoval, kdo bude co vyrábět a v jakém množství, jsou již pryč. Poslední zasedání Rady vzájemné hospodářské pomoci se konalo 28. června 1991 v Budapešti, a proto nyní slavíme 30 let od ukončení činnosti této organizace. A popravdě je co slavit.

Autor je starosta obce v Těšanech a působil v několika společnostech jako ekonomický a účetní poradce.

Související

Volební štáb hnutí ANO Komentář

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  
Robert Fico, slovenský premiér Komentář

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Více souvisejících

komentář Miroslav Zborovský

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy