Lidovci chtějí pro OSVČ na vedlejší činnost alespoň 12 500 korun

KDU-ČSL chce příspěvek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na vedlejší činnost alespoň 12.500 korun, tedy polovinu jednorázového příspěvku navrženého vládou pro ostatní OSVČ. Lidovci připravili pozměňovací návrh, řekl na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny jejich předseda Marian Jurečka.

Poslanec KDU-ČSL a člen Ústředního krizového štábu Vít Kaňkovský uvedl, že lidovci podpoří prodloužení nouzového stavu o 14 dní, za určitých okolností i do 30. dubna. Pokud se epidemiologická situace zhorší, je strana připravena jednat o dalším prodloužení na řádné schůzi od 21. dubna.

"Je to zhruba 480.000 lidí, řádně platí daně, odvody. Máme připravený pozměňovací návrh, který by těmto lidem dával alespoň polovinu částky, kterou vláda přiznává těm, kteří jsou jako OSVČ na hlavní činnost," řekl Jurečka k návrhu na příspěvek pro OSVČ na vedlejší činnost. Příspěvek je určen především živnostníkům, které ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru.

Dosáhnout by na něj měli lidé, kteří mají podnikání jako hlavní i vedlejší činnost s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. Nově by mohli podle pondělního doporučení rozpočtového výboru o peníze žádat i podnikající studenti do 26 let. Vedle toho budou mít nárok na peníze spolupracující osoby nebo manželé a manželky, pokud nejsou zaměstnanci. Žádat budou moci i podnikající invalidní a starobní důchodci.

Vláda žádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů do pondělí 11. května. Nouzový stav by jinak skončil o Velikonocích v sobotu 11. dubna. Podle Kaňkovského k prodloužení o měsíc ale v současnosti není důvod. "Je potřeba si uvědomit, že každý další den nouzového stavu výrazným způsobem ztěžuje situaci českým občanům," řekl. Kaňkovský je za opozici členem Ústředního krizového štábu. Na jeho jednání se podle poslance o prodloužení stavu nouze o 30 dnů nehlasovalo.

Za určitých okolností jsou lidovci připraveni podpořit i prodloužení stavu nouze do 30. dubna, doplnil. Tento termín se aktuálně podle vyjádření lídrů sněmovních stran zdá nejpravděpodobnější.

Související

Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

osvč Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Ekonomika Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy