Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala na 3,7 procenta

Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala stejně jako předchozí měsíc na hodnotě 3,7 procenta, předtím čtyři měsíce v řadě klesala. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Počet uchazečů o práci se oproti červnu snížil o 1124 na 272.178, ve srovnání s loňským červencem je nezaměstnaných bezmála o 7500 méně. Naopak nabízených pracovních míst přibylo.

Ke konci července nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce celkem 358.152 volných pracovních míst, což bylo o 2540 víc než v červnu a o 23.869 míst víc než před rokem.

Vývoj nezaměstnanosti podle analytiků ovlivňuje rozjezd ekonomiky po uvolňování opatření proti šíření nemoci covid-19.

"Obvykle v červenci nezaměstnanost v souladu se sezonním vývojem stagnuje, nebo nepatrně vzroste. Letos zůstala na stejné hodnotě jako v červnu. V tomto ročním období je často aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených utlumená. Oživení pracovního trhu se dá očekávat opět v září," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Loni v červenci činil podíl nezaměstnaných 3,8 procenta, předloni byl 2,7 procenta.

I letošní první prázdninový měsíc byly patrné regionální rozdíly. Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob vykázaly Ústecký a Moravskoslezský kraj, shodně 5,5 procenta, následoval Karlovarský kraj s pětiprocentní nezaměstnaností. Tyto tři regiony postižené útlumem těžby uhlí a s vysokým počtem sociálně vyloučených lokalit měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červenci loňského roku, což podle Úřadu práce ČR odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,3 procenta.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy