Pohledávky Citibank za 10 miliard korun za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom dnes opět Insolvenční soud v Ostravě. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.

V roce 2019 ostravský soud rozhodl, že pohledávky Citibank jsou platné. Proti tomuto rozsudku se odvolali insolvenční správce a státní zástupce. Vrchní soud v Olomouci loni v říjnu v odvolacím řízení rozsudek ostravského soudu zrušil a kauzu mu vrátil. Nyní se ale soud zabýval už jen částí sporu, řešil, zda smlouvám o ručení odpovídalo plnění, které OKD dostalo.

Krajský soud nyní odpůrčí žalobu insolvenčního správce opět zamítl. Po dokazování doplněném o znalecké posudky dospěl soud k závěru, že protiplnění, které OKD dostalo za smlouvy o úvěru a emisi dluhopisů, bylo přiměřené. Většina právníků zastupujících obě strany sporu na vyhlášení rozhodnutí nepřišla, v soudní síni tak měli převahu novináři.

Citibank zastupuje držitele dluhopisů, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež v té době byla majitelem OKD. Společnost OKD, která v roce 2016 skončila v úpadku, za tyto závazky ručila.

Pohledávky za OKD přihlásilo v roce 2016 přes 550 věřitelů, dohromady žádali více než 23 miliard korun. Insolvenční správce ale uznal pohledávky jen za zhruba čtvrtinu této sumy.

Firma OKD po roce 2016 prošla reorganizací. Doly a provozní majetek byly vloženy do nové společnosti, jejímž majitelem se prostřednictvím své firmy Prisko stal v roce 2018 stát. Později se přejmenovala na OKD, zatímco v původní OKD zůstaly jen pohledávky za bývalými majiteli a její název se změnil na Správa pohledávek OKD.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžba ale postupně končí, protože se nevyplácí. OKD těží už jen v Dole ČSM na Karvinsku, kde se má uhlí dobývat minimálně do konce příštího roku. Pracuje tam přes 3500 lidí.

Související

Americký dolar

Americké banky paradoxně těží z krachu SVB. Mají nové klienty

Po krachu americké banky Silicon Valley Bank (SVB) jsou velké americké banky jako JPMorgan Chase & Co., Citigroup a Bank of America zavaleny žádostmi klientů o přesun svých finančních prostředků od menších věřitelů. Uvedl to list Financial Times (FT) s odvoláním na informace od osob obeznámených se situací. Přesun vkladů je podle FT největší za více než deset let.

Více souvisejících

CitiBank OKD soudy

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy