Prodej kaprů? Veterináři před Vánoci odhalili řadu prohřešků

Veterináři zjistili při předvánočních kontrolách prodeje kaprů závadu v 3,9 procentech případů, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Chybovost tak v posledních letech roste, předloni byly prohřešky ve třech procentech případů, o rok dříve u 2,4 procent kontrol. Stále však je to nízké procento, chyby jsou navíc nejčastěji administrativního charakteru.

"Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě. Meziročně výrazněji přibylo prohřešků proti hygieně. V oblasti zásad welfare zvířat bylo odhaleno podobné množství porušení předpisů jako před rokem," uvedl Vorlíček.

Letos veterináři provedli 964 kontrol, před Vánoci hlásili, že má být necelých 2600 prodejních míst s kapry. Alespoň jednu chybu zjistili veterinární inspektoři v 38 případech, celkový počet závad dosáhl 67. "Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace zjistili úřední veterinární lékaři ve 22 případech. V deseti případech se vyskytla porušení v oblasti zásad welfare při prodeji a manipulaci s rybami," řekl mluvčí. U pěti kontrol zjistili inspektoři nedostatky v dokumentaci o původu kaprů.

Mezi vážná porušení zákona loni patřil případ usmrcování kaprů v Moravskoslezském kraji. "Ryby nebyly bezprostředně po vytažení z kádě s vodou omráčeny a vykrveny, byly zhruba 15 minut uloženy v přepravkách a až potom došlo k jejich usmrcení," popsal. Veterináři předali podnět obci s rozšířenou působností, protože byl porušen zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Před Vánoci se podle veterinářů prodá kolem 85 procent tuzemských ryb prodávaných v ČR. Produkce ryb v Česku předloni podle Rybářského sdružení meziročně vzrostla o 66 tun na rekordních 21.751 tun. Loni podle odhadů klesla pod 21.000 tun, řekl již dříve ČTK ředitel sdružení Michal Kratochvíl.

V prosinci se také protestovalo proti usmrcování kaprů. Zhruba 50 aktivistů v první polovině měsíce prošlo centrem Prahy od Florence k Národní třídě. Měli transparenty a zalepená ústa, což mělo symbolizovat bezbrannost ryb. Akci uspořádala organizace Otevři oči. Protestující chtěli upozornit na krutost, která pouť kaprů a dalších ryb na štědrovečerní stůl doprovází. Od samotného výlovu přes transport v malém prostoru a prodej v kádích, až po laické zabíjení na trzích nebo domácnostech.

Související

Více souvisejících

státní veterinární správa kapr prodej kaprů Ekonomika

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy