Prodej počítačů stoupl v březnu až o 150 procent

Prodej notebooků a počítačů v internetových obchodech vzrostl v první polovině března až o 150 procent. O polovinu se pak zvýšil prodej tiskáren. Kvůli výpadku dodávek z Číny a problémům s distribucí mohou být některá zařízení dočasně nedostupná. Vyplývá to z informací firem.

Kvůli práci z domova si zákazníci pořizují vybavení k notebookům, především redukce, adaptéry, monitory a sluchátka vhodná pro telekonference. "Počítače a notebooky rostou o více než 150 procent. Objednávají je nyní jak samotné firmy pro své zaměstnance, tak i jednotlivci, kteří od svých zaměstnavatelů nedostali vhodné vybavení pro práci z domova," řekla ČTK mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Podle společnosti Shoptet vzrostl na konci února a v prvních dvou březnových týdnech prodej PC v e-shopech v průměru o 50 procent, notebooky rostly o 32 procent a prodej tiskáren stoupl o 53 procent.

Kvůli zvýšené poptávce začíná být podle ředitele IDC-softwarehouse Karla Diviše kritický nedostatek jakéhokoliv hardware pro firemní odběratele. "Je problém nakoupit i obyčejné PC nebo laptop. Ještě jsou asi předzásobené maloobchody a e-shopy, ale velkoobchody již defacto nic nemají, dodávky převážně z Číny přestávají probudit," uvedl.

Podle ředitele cloudových služeb společnosti Algotech Petra Loužeckého masivní přesun zaměstnanců na tzv. home office po vyhlášení nouzového stavu s sebou nese velký tlak na dodavatele koncových zařízení. "První dny nařízení byly ve znamení hromadných objednávek notebooků a monitorů, na které pochopitelně nebyly velkoobchody připraveny. A to ve spojení s jen postupně se obnovující výrobou v Číně, může vést k dočasnému omezení dostupnosti některých typů hlavně firemních počítačů. Stejné je to s díly pro kompletaci například serverů, které jsou též vyráběny v Asii, i zde lze pocítit výpadek produkce a distribuce," podotkl.

Největší výrobce počítačů Lenovo připustil možnost krátkodobých výpadků kvůli problémům u dodavatelů komponentů a přepravců. "Lenovo má nicméně kvalitní distribuční i dodavatelskou síť, tudíž se s 30 a více továrnami po celém světě nemusí nijak omezovat a relativně se jim daří minimalizovat potenciální dopad na koncového zákazníka," řekla ČTK mediální zástupkyně Angelika Raisová.

Dopad šíření koronaviru musí řešit i další velký výrobce Dell. "Pozorně sledujeme dodací lhůty a posuzujeme všechny možnosti, které by pomohly zmírnit dopad na naše obchodní a dodavatelské řetězce. Veškeré tyto aktuální informace jsou k dispozici zákazníkům, partnerům a prodejcům již během procesu objednávky," uvedlo české zastoupení Dellu ve vyjádření.

Související

Ilustrační fotografie.

Slovensko rozdá některým školákům poukázky na nákup výpočetní techniky

Slovensko rozdá vybrané skupině žáků základních a středních škol příspěvek 350 eur (8250 korun) na nákup notebooku nebo tabletu s klávesnicí. Na tiskové konferenci to dnes řekla vicepremiérka Veronika Remišová, která projekt označila za krok ke zlepšení digitálních zručností mladých Slováků. Nárok na poukázku bude mít 152.000 žáků, tedy zhruba pětina jejich celkového počtu. Program bude země financovat z evropských fondů.

Více souvisejících

počítače

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy